Justitieministern

6 oktober 2006

Som väntat, efter att både folkpartiet och han själv trampat i några klaver för mycket, slapp vi se Bodströmklonen Johan Pehrson som justitieminister. I stället en tippad comeback för Beatrice Ask (m).
Vilket Henrik Alexandersson sammanfattar:

– Glöm allt vad en mänskligare drogpolitik heter. Nu blir det war om drugs hela dagarna. Det kommer att gå före så väl integritet som rättssäkerhet.

Om vi däremot håller oss till frågor som rör digitala kommunikationsmedel – ett område som koloniserats av Justitiedepartementet, politiskt sett – då hörs glädjerop från Oscar Swartz. Förvisso har ju Beatrice Ask riktat ett par rätt hårda dissar mot datalagringsdirektivet, vars implementering håller på att utredas av den Bodström-tillsatta juristen Gudrun Antemar.
Johanna Nylander noterar både plus och minus på rättssäkerhetssidan gällande den nya justitieministern. Frågan är vad som finns att jämföra med.
Bedömningar av nya ministrar på grundval av vad de uttalat för åsikter innan de blev ministrar är hur som helst väldigt, väldigt vanskliga. Det om något lärde oss fenomenet Bodström.En sak ska dock bli intressant. Kommer Beatrice Ask att lyfta hemligstämplingen av drygt 700 mail gällande The Pirate Bay som sändes mellan det socialdemokratiskt styrda Justitiedepartementet, USA-myndigheter och Hollywood-lobbyn?
En verkligt angelägen sak som för en gång skull kan avgöras genom en enkel namnunderskrift. Jag förutsätter att Rapport lämnar in en ny begäran om att få läsa korrespondensen och hoppas att det kan sättas viss press på Beatrice Ask att verkligen låta härvan komma fram i ljuset.

Annonser

2 Responses to “Justitieministern”

 1. JörgenL Says:

  Angående Beatrice ask så tror jag möjligen Oscar jublar lite förhastat. Hon stod på i princip samma sida som bodström då det gäller tex om man ska få använda tvångsmedel mot ännu inte misstänkta, dvs mot folk man tror ska komma att begå brott.

  Alltså såna som man misstänker att man i framtiden kommer att ha skäl att misstänka…

  http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2005/06:132#anf47

 2. toxi Says:

  När det gäller mailen så e dom nog raderade i sossarnas förstöra bevis tradition, precis som telefon samtalen.

  http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_13810161.asp


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: