Öppen metadata, öppna musikspelare

4 mars 2007

En omröstning har legat på Piratbyrån.org sedan någon vecka:

Vilka faktorer är viktigast i valet av bärbar musikspelare? Bland svarsalternativen finns två helt dominerande. Den ena är design, vilket nog i allmänhet talar för Apples iPod. Den andra, som talar mot iPod, är efterfrågan på att kunna spela även öppna ljudformat såsom .ogg. Såsom ”det politiskt korrekta svarsalternativet” är dess andel säkerligen långt högre än det vore i en enkät till allmänheten.

De två återstående alternativen ges långt mindre betydelse. Nästan ingen bryr sig om att ha en mikrofon i sin musikspelare. Ska det tolkas som ljudjägarens definitiva död? Antagligen inte. Dels har mobiltelefoner och digitalkameror tagit över rollen som våra portabla ljudinspelningsapparater. Dels har det som på 1950-talet kallades ljudjakt, det uppsökandet av ljud för kreativt återbruk, uppstått i nya former i de digitala filhaven och analoga skivbackarna.

Endast 15,7 procent av de svarande prioriterar metadata, möjligheten att synkronisera t.ex. antal spelningar och låtbetyg med datorns musikbibliotek. Trodde nog det skulle finnas fler som vill ha in sitt mobila musiklyssnande i sin Last.fm-statistik, eller som gjort sig beroende av ”smarta” spellistor som exempelvis utelämnar den senast spelade musiken vid nästa synkning med datorn.
Ändå är nog metadatan viktig för fler än blott än sjättedel. Alla de som kör kombinationen iTunes/iPod vänjer, även om de valt den på grund av hårdvarudesignen, vänjer sig vid spelarmarknadens bäst integrerade lösning för metadata, inklusive möjlighet att ändra betyg på låtarna för dem som gillar sådant.
Att musiken inte bara strömmar från ett flashminne till ett par hörlurar för att sedan förgås, utan lämnar någon slags spår. Att valet mellan att lyssna och att hoppa över, när man är ute på en promenad, bidrar till att bygga upp en smakprofil ur filmyllret på hårddisken där hemma…

Själv måste jag, som flerårig iPod-användare, erkänna att jag blivit smått beroende av att kunna synkronisera metadatan. Och jag ser det som ett problem. Tekniskt är ju iPod en undermålig musikspelare.
Att den inte spelar öppna filmformat är visserligen en brist den delar med de flesta konkurrenter, och något som de flesta av oss kanske kan leva med, även om releaser från netlabels som Kahvi därmed bannlyses från mobilt lyssnande.
Värre är det med iPodens enkelriktning. Medan många andra spelare när de kopplas till datorn fungerar som de flashminnen eller hårddiskar de är, har Apple försökt se till att vi inte ska kunna kopiera från en iPod, bara till.
Visst finns det program för att kringgå spärrarna. Men Apples ”uppdateringar” av iPod-mjukvaran är ofta egentligen försök att försvåra för dessa program, även om de snabbt kommer i nya versioner. Kort sagt, iPod är en spelare som i särdeles hög grad inskränker sin egen funktionalitet, enbart i syfte att försvåra horisontellt informationsutbyte.
Vi måste fråga oss varför så många av oss ändå fortsätter att köpa stora och små iPods, trots att det finns en mängd konkurrenter med motsvarande eller bättre funktionalitet och bättre pris. Designen verkar vara en sak. Metadatan är antagligen en annan. Vi ger avkall på en viss grad av teknisk öppenhet, till förmån för att få en omfattande integration mellan den portabla hårdvaruspelare och datorns mjukvaruspelare.

Förslag: En öppen standard för metadata som används i musikbibliotek (senaste spelning, överhoppning, betyg och mycket annat). Som komplement till ID3, som blivit standard för att lagra metadata i MP3-filer (med uppgifter som låtnamn, årtal, genre med mera).
Konkurrensen skulle bli jämnare med en öppen standard. Oavsett från vilken fabrikant man köpt sin bärbara musikspelare, och även om man använder Amarok eller annan fri mjukvara för sitt musiklyssnande i datorn, skulle det gå att åtnjuta synkronisering av metadatan.
En öppen standard skulle kort sagt både kunna bryta Apples dominans, främja fri mjukvara och öppna upp ännu okända sociala aspekter av musiklyssnandet. Allt som behövs är egentligen en driftig entreprenör som etablerar en kontakt mellan ett fåtal (asiatiska) fabriker och (västerländska) kodare. Resten skulle sedan ha allt att vinna på att ansluta sig.

Vi spånade en del kring metadata i Amsterdam senast. Någon kom upp med frasen the files have been downloaded; när man kan säga så, handlar det inte längre om att konsumera data, utan om att producera metadata, sålla agnarna från vetet. Överflödets moment, när en individ har tillgång till mer musik än hon kan lyssna på och fler filmer än hon hinner se, leder över i kreativ organisering. Från högst personligt byggande av playlists, via rekommendationer till den närmasta kretsen, till offentliga arkiv och DJ:ande.

Metoderna som antipiraterna använder i sitt krig mot fildelningen handlar allt mindre om att stoppa distributionen av upphovsrättsskyddat material. I stället försöker man stävja distributionen av metadata genom att bland annat försöka stänga Bittorrent-trackers. Vad en tracker gör är ju just att distribuera metadata såsom filnamn, checksums och nätverksadresser, medan själva dataöverföringen sker P2P.

Fildelning handlar om indexering och sammanlänkning av privata arkiv till ett superarkiv. Kopimi kräver avlägsnandet av onödiga barriärer för den metadata vi hela tiden skapar i vår vardag. Apple försöker mätta oss med halva kakan, genom att dränka den i socker. Hur länge till ska vi nöja oss med det?

10 Responses to “Öppen metadata, öppna musikspelare”

 1. dinmamma Says:

  Kanske inte direkt en fråga till dig… men jag har precis det problemet.

  På laptopen lyssnar jag mest på last.fm eller enstaka importerade cds.

  Men datorn som är kopplad till stereon kör iTunes just av den anledningen… att påverka metadatan som skickas till last.fm.

  Men vad göra med mp3spelaren eller mobilen? Kanske 30 % av all musik jag lyssnar på är ju afk… långt borta från laptop eller desktop.

  Och all cd-lyssning i stereon?

  Just nu känns det som att tjänster som last.fm ”censureras” av olika spärrar.

  Hårdvara (stereon, mp3spelare etc.)

  Mjukvara (Synkning mellan olika hårdvara och tjänster för lagring av metadata, som tex itunes eller last.fm)

  Jag skulle oxå vilja se en öppen standard för lagring av metadata… självklart integrerad med alla möjliga tekniska prylar.

 2. xlarge Says:

  http://www.rockbox.org

  Testa… last.fm-loggning, ogg, flac, metadatabas (förvisso inte syncbar med itunes.), open source, skinable interface, spel, applikationer, inspelning… Hur mycket som helst och tvärenkel att installera (förutsatt att man kan läsa instruktion och följa den…)

 3. Blämbel Says:

  xlarge: Är Rockbox Last.fm-loggning inbyggd eller något man måste lägga till själv?

 4. dinmamma Says:

  Firmware-öppnande är fan det coolaste som finns. Hårdvarutack till xlarge!

  synd bara att jag har ”fel” spelare. Dags att lära sig om-programmera snart antar jag.


 5. […] alltför smala idén om ett band som står på en scen framför en publik. Frågan blir snarare: hur byggs meningsfulla sammanhang kring musiken? Om nittiotalets märkliga idé att levande musik bara är […]

 6. xlarge Says:

  blämbel; inbyggt.

 7. Pong Says:

  Rent tekniskt så är problemet redan löst: ape-taggar funkar på alla filformat (utom wav som inte tillåter metadata), det finns redan mjukvaruspelare och hårdvaruspelare (m rockbox) som läser ape-taggar.

  Och var ska man spara metadata om en fil om inte i filen?

 8. dinmamma Says:

  Nu har jag testat rockbox på en 20gbs iriver H10 i några dagar och måste säga att jag är sjukt nöjd.

  rockbox med last.fm loggen på + iriver H10 = <3

  Tack än en gång för tipset!


 9. […] uttryckte så här: “Taggar jag nåt i last.fm vet jag att om kanske 1-2 år/månader kommer kanske min mp3-spelare kunna integreras med […]


 10. […] webben, ja. Det handlar i hög grad om standardiserad metadata, som gör det möjligt att i högre grad indexera “the deep web” (exempelvis sådant […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: