Piratjägares polisbefogenheter

2 februari 2007

En bra grej med att fler nu uppmärksammar att piratjägare kan få polisbefogenheter, är att jiddret om vem som ska få registrera IP-nummer – som alltför länge fått skymma fildelningskrigets mer långsiktiga ödesfrågor – nu kan läggas på hyllan.
Huruvida antipirater upprättar listor på siffror eller inte (vilket för övrigt är omöjligt att kontrollera) var hela tiden en överskattad fråga, som nu bleknar i jämförelse med EU-direktivet IPRED som justitiedepartementet räknar med att ha som färdigt lagförslag under våren.
Reglerna slår fast att upphovsrättshavare ska ha rätt att avkräva information om intrångsgörande varors ursprung och distributionskanaler. Men vilken typ av varor eller spridningssätt det gäller definieras inte. Det betyder att justitiedepartementet nu har som uppgift att tolka direktivet för svensk lag och avgöra om det ska gälla även för aktiviteter på internet.
Vart det lutar är alltså rättsligt unikt privilegium för Antipiratbyrån och IFPI attm helt utan polisiär inblandning, direkt från internetleverantörerna få kräva ut namn och personnummer på de abbonenter som i ett givet ögonblick innehaft ett IP-nummer, som antipiratorganisationerna uppger har tillhört en misstänkt fildelare.

Två frågor förefaller särskilt angelägna. Den ena är vilka ytterligare tvång som ska påläggas alla leverantörer av internettjänster att verkligen lagra dessa uppgifterna; det lutar obevekligen åt vad vi har kallat individualization of peers, med allt vad det innebär av bl.a. förbud mot trådlösa nätverk som inte identifierar en person bakom varje adress. Den andra frågan, som är allra mest spännande, gäller vilka ”upphovsrättshavare” som ska få bli privatdetektiver med statligt privilegiebrev. Om den aspekten av IPRED skrev Copyriot redan i augusti, under rubriken ”Är du upphovsman? Extraerbjudande: Bli spion!”.

Det lär bli en spännande och skrämmande vår, förutsatt att dessa (och andra) frågor ställs – gärna verbalt, ännu hellre genom ett aktivt situationsskapande.

Annonser

3 Responses to “Piratjägares polisbefogenheter”

 1. Rex Says:

  Intressant att se hur länge mediabranschen lever i sin
  låtsas värld där det inte finns internet och datorer.
  Den amerikanska linjen är att fildelning kan
  lagstiftas bort.
  Problemet med det synsättet är två:
  1. Tekniken finns redan.
  2. Människan är en social varelse som gillar att
  dela med sig. Vissa evolutionsbiologer menar rent av
  att altruism var en evolutionär fördel under homo sapiens utveckling.

  Så det handlar alltså att bekämpa den tekniska
  utvecklingen samt människans gener.
  Verkar minst sagt vara ett hopplöst projekt.
  Frågan är inte om utan när de inser detta och
  utvecklar projekt som möter den nya tekniken.

  Det tråkiga är att makteliten är beredd att offra
  det mesta av frihet och privatliv innan de kommer
  till insikt.


 2. […] riktas en sträng uppmaning till alla politiker om att de måste skaffa fram ny lagstiftning, som ger polisiära befogenheter till Antipiratbyrån. Så länge antipiraterna inte får lagstadgad möjlighet att ta reda på vem som har vilket […]


 3. […] gick det ungefär ett halvår innan Dagens Nyheter, tätt efter IDG och bloggare, slog på larmklockan om att precis ett sådant förslag höll på att förberedas […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: