Friktionskampanjen framgångsrik: Nätfilter avstyrdes

21 december 2006


Hurra! Kampanjen segrade, blockaden är upphävd!
– Vi tog ett förhastat beslut och frångick därmed vårt uppdrag. Jag beklagar detta. Tillsammans med vår nya styrelseordförande är vi i ledningen överens om att begränsning av Internets innehåll inte ligger inom ramen för vad vi skall ägna oss åt, säger Fredrik Winbladh, VD för Perspektiv Bredband.

– Det är av stor vikt att vi som telekom- och internetoperatör, en s.k. common carrier, fokuserar på att förmedla information. Vår position skulle kunna ifrågasättas mot bakgrund av det ställningstagande som gjorts vilket vi inte kan riskera. Ledningen och bolaget har lärt sig mycket av den debatt som ägt rum, /…/ säger nya styrelseordföranden Mikael Paulsson.
Kort resumé: Den skånska internetleverantören Perspektiv Bredband meddelade 8 december att man ”tar ställning” genom att blockera sina kunders tillgång till den ryska sajten AllOfMp3.com, som säljer musikfiler på ett sätt som skivbolagslobbyn inte accepterar. Piratbyrån och The Pirate Bay svarade med en kampanj, vars mest kontroversiella tilltag var att de senare blockerade alla Perspektiv-kunder. Och idag, 21 december, kom det glädjande beskedet att Perspektiv Bredband drar tillbaka sin blockad.
Förhoppningsvis står det nu klart att det inte handlar om sajten AllOfMp3.com (även om den nu fått oavsiktlig marknadsföring i Sverige, vet jag ingen som använder den) – utan om en princip, som nye styrelseordföranden förklarar koncist:
– Vi är en common carrier och kommer hålla oss till det
Enkla exempel på common carriers är järnvägslinjer och postsystemet; de fraktar alla enligt en viss prislista, utan att granska vad som finns i paketen eller kontrollera identiteten på avsändare och mottagare. Att en internetleverantör tar så tydlig ställning för sin identitet som ren horisontell kommunikationstjänst är berömvärt, och än mer så när de vågar erkänna att de tidigare gjorde fel men nu har lärt sig.

”Internets själ är räddad” förklarar Oscar Swartz, och det är inte obefogade ord. Visst var filtret ifråga bara en internetleverantör som filtrerade en, i sig rätt ointressant, sajt. Men det var uppenbart att IFPI förberedde rättsliga åtgärder för att tvinga samtliga övriga internetleverantörer till att implementera likadana filter, som i Danmark. Och när väl det är skett, är dörren öppen för att blockera fler. Om nästa filter skulle riktas mot nazistpropaganda, nätpoker eller en torrentsökmotor, kan man bara spekulera om. Saken är att filter av det slag som ny avstyrts vore ett litet men avgörande steg utför en hal, sluttande backe.

Vad som då behövs är friktion mot halkan. Att göra de små stegen märkbara, så att de inte tar oss bortom den punkt där det är för sent att vända. En sådan friktionsskapande åtgärd utgjordes av The Pirate Bays kontroversiella beslut att blockera tillträde för alla kunder till Perspektiv Bredband.
Vissa gnällde över att kontrablockaden saknade proportioner; varför bry sig om en rysk betalsajt när det finns fildelningsnätverk? Men nu handlar det som sagt inte om AllOfMp3.com, utan om de små men farliga stegen. Kampanjen mot spärren lyckades sanda den hala backen!
Det andra motargumentet som hördes var att det skulle vara lika fel av The Pirate Bay att spärra Perspektiv Bredband, som vice versa. Oscar Swartz bemöter det:
For this they were criticized but I cannot agree: This activism was at the end-user level. It is not the same thing for an end-user to say ”You cannot access my site” as for an operator/access provider to suddenly determine what parts of the net people should have access to. Power has shifted from the center to the periphery, to the end-user. This is fine!
Javisst, den skillnaden är fundamental. Samtidigt är begreppet end user problematiskt; att prata om ”slutanvändare” blir i viss bemärkelse att återinföra en enkelriktad bild av internet. Som jag skrev i slutet av Between artworks and networks, måste ”fri etableringsrätt för kommunikationer” definieras som
the right of any peer in a network and to be the gateway to a new network – be it with a wireless router, or a web server /…/
then our networks have no ends and may expand in all kinds of unexpected and interesting directions
Sammanfattningsvis: Å ena sidan har ISP-företag en speciell roll som är viktig att komma ihåg, för så fort de börjar välja bort viss information i stället för att förmedla information som andra ansvarar för, så är de inte längre internetleverantörer. Å andra sidan måste varje ”slutanvändare” som så önskar också kunna vara en öppning till nya nätverk, som i sin tur anknyter slutanvändare till varandra – exempelvis genom ett webbforum där en (sluten eller öppen) grupp människor kommunicerar – utan att den som ansvarar för webbserverns anslutning behöver ansvara för varje privat meddelande som forumets medlemmar skickar.
Nu försökte jag spetsa till detta som en paradox, vilket det inte behöver vara, men kanske kan det väcka några reflektioner som kan bli nyttiga vid framtida dispyter kring internetarkitekturen.

Hur som helst är det glädjande att Perspektiv Bredband tagit sitt förnuft tillfånga, efter en lärorik kampanj som kanske måste ses som generalrepetition inför framtida strider.

Annonser

7 Responses to “Friktionskampanjen framgångsrik: Nätfilter avstyrdes”


 1. Konceptet friktion verkar intressant. För en begreppsexeges kanske friktion mellan gaser passar ännu bättre (jag följde wiki-länken :), dvs fluid friction. Då betonar man ju flyktigheten och mjukheten (som i software). Pirate bay erbjöd friktion på grund av sina många användare, och på en symbolisk nivå fick piratskeppet beteckna hoplitfalangen av dessa, som visst satte skräcken i Perspektiv Bredband. (nu var säkert inte detta enda anledningen).

 2. teadrinker Says:

  Mycket goda nyheter!

  Jag var tveksam till denna kanpanj i början, om det verkligen var en bra idé att blockera för att motverka blockader. Det fanns en risk att hamna i ett scenario där perspektiv hade överlevt och fortsatt utan att häva blockaden, det hade gett en situation där tbp filtrerar för ett fritt internet, och perspektiv för att lagarna efterföjls. I kombination med att det redan finns ett allmänt accepterat filter för barnporr hade perspektivs linje kunnat vinna sympati hos de oinsatta.

  Men denna gång var slutet lyckligt.
  Bra jobbat alla inblandade.

  Man skulle kunna formulera det så här för
  att undvika att blanda in end-user begreppet:

  Internet är så pass viktigt för det sammanlagda informationfödet, att det kan vara värt att blockera delar av informationfödet för att bevara internets struktur.


 3. […] och beordrar dem att “agera brottsförebyggande genom att exempelvis stänga ned tillgången till vissa sidor med mycket illegalt material“. Klart som korvspad att de syftar på The Pirate Bay, även om internetcensuren förstås […]


 4. […] Hur det ska gå till förblir förstås oklart, men IFPI tänker sig förstås att det ska blockera själva infrastrukturen som gör fildelningen möjlig – och tycker förstås lika lite som Franco Frattini att sådant […]

 5. Nicklas Says:

  Den där Frattini måste vara totalt skadad.
  Hur skall det fungera. Om någon skriver att man kan göra krut av salpeter, svavel och träkol och lägger ut det på sin sida på Passagen, blir hela Passagen blockad då? Det enklaste sättet att få stopp på ett sådant idiotförslag vore ju att alla lade receptet på svartkrut på sin sida på Myspace eller MSN eller Yahoo. Då tror jag att MS kommer att bli lite sura.

  Vill ballongförsäljaren att man sanerar på biblioteken också, eller skall böcker med bombrecept bara tas fram ur det låsta skåpet efter säkerhetskontroll av låntagaren?

  All den här terroristhysterin måste få ett slut, annars blir det polisstat av alltihop.
  Om människor inte kan påverka i det lilla så slutar det med att folk spränger varandra och så är vi tillbaka till sandlådementaliteten = förtryck människor för deras egen säkerhet.

  Det är märkligt att det införs så många stränga regler för att flyga när det dör många gånger fler av handeldvapen, rökning och bilolyckor i USA. Sätt Pelle i fängelse på fyra år för att delat ur Die Hard 4. Denna utdelning skadar inte någon fysiskt eller psykiskt, men om han kör rattfull och har i hjäl flera stycken och skadar ännu fler så får du knappt straff alls.

  Om man nu skall bli dömd för nedladdning så kan man ju både råna, mörda och våldta eftersom det ändå blir rabatt på det.


 6. […] ur bredbandsleverantörerna, och beordrar dem att “agera brottsförebyggande genom att exempelvis stänga ned tillgången till vissa sidor med mycket illegalt material“. Klart som korvspad att de syftar på The Pirate Bay, även om internetcensuren förstås inte […]


 7. […] internetleverantörer att blockera en sajter. Vi har sett hur detta genomförts i Danmark medan framstötar mot Skåne stoppades. Då har det gällt en viss rysk sajt, men alla förstår att planen är att i nästa steg blockera […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: