Shugo Tokumaru och Last.fm

3 november 2006

Tror det var i våras som jag upptäckte den japanske barfotagitarristen Shugo Tokumaru via radion på Last.fm, vars snillrika algoritmer kommit fram till att hans små melodier gillades av mina musikaliska grannar. Mycket riktigt fann även jag dem helt oemotståndliga. Under högsommaren soulseekade jag hem hans två album. I stället för den obegripliga etiketten ”folk” eller jämförelser med den andra artister – låt oss ta ett par smakprov:

Shugo Tokumaru – Amayadori (MP3)
Shugo Tokumaru – Karte (YouTube-video)
Shugo Tokumaru – Metrion (YouTube-video)

Intim spelning på Debasers bakficka igår. En blyg Shugo Tokumaru själv på scen, nästan lika flink med de bara tårna på effektpedaler som med fingrarna på elgitarren, lät vissa stunder som ett helt band.Än en gång får jag tacka Last.fm; inte bara för att ha upptäckt artisten, utan för att ha fått reda på konserten. För en vecka sedan eller så introducerade de nämligen en ny event tracker, som automatiskt listar kommande konserter i ens närområde (antal mil går att ställa in) med artister man gillar. Sen går det att skriva upp sig som besökare och hitta andra som ska gå redan innan. Själv tycker jag det är rätt fascinerande att vi var fyra stycken i den lilla lokalen som på förhand gjort det med Last.fm:s nya funktion.
(Förresten undrar jag var Godspeed You! Black Emperor-spelningen tog vägen. Häromdagen meddelades att de skulle uppträda på Valhallavägen senare i år, men nu är uppgiften borta. Någon som vet?)

Ännu en uppgradering är att Last.fm nu visar ”musical compability rating” och minsta gemensamma musiknämnare vid varje besök på andra användares profiler. Alltså, de har dödat den dumma frågan ”vad lyssnar du på för musik?” en gång för alla, konstaterade jan_bokl.

Spännande saker sker musikgrannar emellan. Möjligheten att lyssna på varandras radiostationer inbjuder till dubbla infånganden snarare än enkelriktade smakinfluenser.
Utan att jag känner min granne cwa uppstod en kraftig resonans oss emellan: Efter att hon lyssnat på min radio började jag lyssna på hennes; jag tenderade att ofta klicka ”love this track” när radiospelaren spelade hennes ”loved tracks radio” och omvänt. Det visade sig att hon på så sätt upptäckte de bägge förtjusande japanska banden OOIOO och Hoahio (som jag själv fått upp öronen för genom att lyssna på min ”neighbour radio”) genom min personliga radiostation, varpå jag upptäckte andra versioner av deras låtar genom hennes radio.

Man kan bara älska ett sådant sätt att utvidga sin musiksmak. När nu Last.fm gått vidare till att även hålla en informerad om lokala konserter blir papperstidningens kulturdel än mindre viktig. Får bara hoppas att det hela visar sig tillräckligt skalbart för att klara ännu fler användare, och inte sjabblas bort av sina ägare. För att Last.fm inbjuder allt fler att upptäcka den långa svansens musik (som i mitt fall påfallande ofta är japansk) i stället för topplisteartister gillas förstås inte av alla. Last.fm har en fiende, och den heter IFPI. Låt dem inte lyckas få igenom sitt förbud mot uppstickare att sända nätradio!

(Om någon har missat det finns det en Copyriot-grupp på Last.fm, med 145 medlemmar, vars musiksmak tycks spreta rätt rejält.
Rekommendationer och journalinlägg kan med fördel skickas till gruppen.)

Annonser

2 Responses to “Shugo Tokumaru och Last.fm”


  1. […] Mymarkup tipsar om att Librarything – en litteraturens motsvarighet till underbara Last.fm – har fixat en UnSuggester, världens sämsta rekommendationssystem!Äntligen går det att finna empiriska belägg för misstankar vi burit på länge, exempelvis att Martin Luther befinner sig förbannat fjärran från cyberpunk-litteraturen, eller att motsatsen till Jürgen Habermas stavas Ayn Rand, som i sin tur har allehanda kristen teologi som absolut motpol.Världslitteraturens absoluta motsats till J.R.R. Tolkien är naturligtvis Charles Bukowski (tätt följd av Deleuze).Vidare kan konstateras att Walter Benjamin är klart inkompatibel med John Grisham, och att Adornos motsats är Harry Potter.Fantastiskt! Eller åtminstone en värdig utmanare till Bokusmetoden. Lite väl förutsägbart blir det dock, då vissa typer av böcker tenderar att återkomma som motsatser väldigt ofta; närmare bestämt amerikanska böcker om Jesus respektive shopping samt, framför allt, Dan Brown.Robert Musil och markis De Sade, Jacques Derrida och Gilles Deleuze, William S. Burroughs och gamle Hegel – alla har de Dan Brown som sin motsats.Det blir lite tjatigt, men går förstås att vända på: listan över de litterära motsatserna till Da Vinci-koden ser alldeles strålande ut, och önskas härmed i julklapp, rakt av, om någon rik läsare mot förmodan får ett mecenatiskt ryck…Svagheterna i systemet är desamma som gäller det i övrigt älskvärda Librarything i sin helhet: 1) Böcker ges ut på olika språk, vilket gör det svårt för databaserna att rulla ur de exklusivt anglosaxiska hjulspåren, med allt vad det innebär av amerikanska predikoböcker; 2) Böcker läses analogt, alltså måste metadatan matas in manuellt.Ingen av dessa svårigheter berör den musikaliska motsvarigheten, Last.fm.Till skillnad från vissa andra har ju inte heller dessa sociala nätverkstjänster för vana att patentera sina algoritmer, så räkna med att en UnSuggester-motsvarighet dyker upp även på Last.fm inom inte alltför lång tid. Musikalisk motsatsmatematik kommer sannerligen bli grymt. Posted by copyriot Filed in litteratur […]


  2. […] Mymarkup tipsar om att Librarything – en litteraturens motsvarighet till underbara Last.fm – har fixat en UnSuggester, världens sämsta rekommendationssystem!Äntligen går det att finna empiriska belägg för misstankar vi burit på länge, exempelvis att Martin Luther befinner sig förbannat fjärran från cyberpunk-litteraturen, eller att motsatsen till Jürgen Habermas stavas Ayn Rand, som i sin tur har allehanda kristen teologi som absolut motpol.Världslitteraturens motsats till J.R.R. Tolkien är naturligtvis Charles Bukowski (tätt följd av Deleuze).Vidare kan konstateras att Walter Benjamin är klart inkompatibel med John Grisham, och att Adornos motsats är Harry Potter.Fantastiskt! Eller åtminstone en värdig utmanare till Bokusmetoden. Lite väl förutsägbart blir det dock, då vissa typer av böcker tenderar att återkomma som motsatser väldigt ofta; närmare bestämt amerikanska böcker om Jesus respektive shopping samt, framför allt, Dan Brown.Robert Musil och markis De Sade, Jacques Derrida och Gilles Deleuze, William S. Burroughs och gamle Hegel – alla har de Dan Brown som sin motsats.Det blir lite tjatigt, men går förstås att vända på: listan över de litterära motsatserna till Da Vinci-koden ser alldeles strålande ut, och önskas härmed i julklapp, rakt av, om någon rik läsare mot förmodan får ett mecenatiskt ryck…Svagheterna i systemet är desamma som gäller det i övrigt älskvärda Librarything i sin helhet: 1) Böcker ges ut på olika språk, vilket gör det svårt för databaserna att rulla ur de exklusivt anglosaxiska hjulspåren, med allt vad det innebär av amerikanska predikoböcker; 2) Böcker läses analogt, alltså måste metadatan matas in manuellt.Ingen av dessa svårigheter berör den musikaliska motsvarigheten, Last.fm.Till skillnad från vissa andra har ju inte heller dessa sociala nätverkstjänster för vana att patentera sina algoritmer, så räkna med att en UnSuggester-motsvarighet dyker upp även på Last.fm inom inte alltför lång tid. Musikalisk motsatsmatematik kommer sannerligen bli grymt. Posted by copyriot Filed in litteratur […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: