Piratbio laddar upp i Stockholm

2 november 2006

En ny gruppering som kallar sig Piratbion har tydligen formerat sig i Stockholm. Deras målsättning är att till nästa sommar införskaffa duglig utrustning till en mobil utomhusbiograf som ska turnera runt och visa aktuell biofilm.
För att få in pengar till detta ordnar de en fest på lördag med öl och blippblopp och andra begivenheter.
I rytmväg utlovar stödfesten både Ayhans dunkla samplingsvävar, dansvänliga breakbeats och gameboyfabricerad musik med nitro2k01. Den senare (känd från bl.a. Microdisko– och Piratbyrån-fester) bjuder på ett MP3-smakprov här. Platsen för partyt är Kafé 44, ty Piratbion-projektet har sin bas i stans aktivistvänstermiljö.

Nyfiken som jag blev på den rätt unika idén om mobil utomhuspiratbio, lyckades jag googla fram lite bakgrundsinfo:

Till skillnad från liknande projekt runt om i Europa och övriga världen skall Piratbion satsa på att visa bioaktuella storfilmer. Dels för att tydliggöra att det vi gör är en konflikthandling men främst för att det är dessa filmer som vi faktiskt själva helst vi se och visa.

Viss skillnad alltså mot både utbud och utgångspunkter hos Pirate Cinema (vars arkiv på åtskilliga terrabyte, varav många svåråtkomliga filmrariteter, tydligen är på väg mot Sverige).Noterar också att någon (annan?) har registrerat domänen Piratbio.se, samt att MMN-o berättar om småskaligare ”piratbio” där 5-15 bekanta brukar samlas i Umeå. Ordvalet sätter fingret på hur upphovsrätten förutsätter en skarp gräns mellan privat och offentligt. Att bjuda hem vänner till sin tevesoffa är (fortfarande) tillåtet, men det är långt ifrån självklart hur öppna ens umgängesvanor får bli innan det blir frågan om en ”större sluten krets”, då upphovsrättslagen börjar gälla. Enligt STIM är praxis som följer:

Att gränsen satts vid större slutna kretsar innebär i praktiken att kretsar under 20 personer inte omfattas medan sällskap om mer än 50 personer definitivt omfattas av regeln. Om antalet ligger mellan 20 och 50 personer beror det på omständigheterna om framförandet är offentligt eller ej.

Synd att det i Sverige bara är några få månader då klimatförhållandena tillåter privat/offentlig-avgränsningen att uppluckras genom utomhusaktiviteter…

Annonser

2 Responses to “Piratbio laddar upp i Stockholm”

  1. Copyriot Says:

    […] Piratbion, det nya Stockholmsprojektet som tjänade in en digitalprojektor på sin välbesökta stödfest förra månaden, bjuder in till “världens första YouTube-festival” den 19 januari.Under en kväll på mysiga biografen Tellus visar duken allehanda filmklipp från YouTube, föreslagna av besökarna, under servering av borstj och vodka. Gratis inträde, dock krävs föranmälan. (”Slutet sällskap“, meget svenskt.).– Vanliga festivaler är ofta väldigt stela och institutionaliserade, vi vill göra något annorlunda. Vi vill att alla som går på festivalen ska vara med och planera den, och vi vill framförallt uppleva bio socialt, tillsammans. Vi vill kunna gå in och ut ur salongen, titta på det vi vill se, prata om vad vi sett med folk i baren och vi vill göra detta gratis, säger Samira Ariadad, talesperson för Piratbion STHLM.Fredagen den 19 januari är datumet. Och så kan det ju klargöras, för att undvika missförstånd: Piratbion är alltså något helt annat än Piratbyrån, och drivs av helt andra människor. […]


  2. […] Piratbion, det nya Stockholmsprojektet som tjänade in en digitalprojektor på sin välbesökta stödfest förra månaden, bjuder in till “världens första YouTube-festival” den 19 januari. Under en kväll på mysiga biografen Tellus visar duken allehanda filmklipp från YouTube, föreslagna av besökarna, under servering av borstj och vodka. Gratis inträde, dock krävs föranmälan. (”Slutet sällskap“, meget svenskt.). – Vanliga festivaler är ofta väldigt stela och institutionaliserade, vi vill göra något annorlunda. Vi vill att alla som går på festivalen ska vara med och planera den, och vi vill framförallt uppleva bio socialt, tillsammans. Vi vill kunna gå in och ut ur salongen, titta på det vi vill se, prata om vad vi sett med folk i baren och vi vill göra detta gratis, säger Samira Ariadad, talesperson för Piratbion STHLM. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: