Vertigomannen förklarar krig mot Kulturrådet

1 november 2006

När det var som klibbigast i juli läste jag Bo Sjökvists nyutkomna ”Bland strippor och fakirer” (Vertigo) – lätt en av årets bästa böcker – fast besluten om att den snarast få den ombloggad. Fast månaderna gick. Gudmundsson hann före med läsuppmaningen. Mitt i snöstormen anländer så ett rykande utskick från förläggare Dr. Edenborg. Han förklarar krig!

Statens Kulturråd har beslutat att varken ge litteraturstöd åt Bland strippor och fakirer, De elvatusen spöna eller Lux aeterna. Det innebär att Vertigo i år inte har fått en spänn från det hållet. Det skulle vara skit samma ifall det inte varit för den uppenbara orättvisan: samtidigt har Bonniers håvat in miljon efter miljon. Beslutet fattades av en grupp där tre av de fem medlemmarna är Bonnierlakejer: Åsa Maria Kraft, Alejandro Leiva Wenger och Ulla Roséen. Inte så konstigt att Bonniermonopolet badar i cash.Orsaken till att dessa personer inte ville ge De elvatusen spöna stöd är att ”den inte är en klassiker”.

Aaaaaaaaaaaaaahahahahaha! Aaaaaaaaaaaaaahahahahaha! Vertigo skrattar ihjäl sig! Tårarna sprutar som sperma!

Guillaume Apollinaires Les onze milles verges från 1907 är ingen klassiker? En bok som kommer ut i ständigt nya utgåvor och översättningar över hela världen är ingen klassiker? En bok som kommit i Frankrikes mest exklusiva klassikerserie – Plëiades – är ingen klassiker? Därför att några Bonnierlosers tycker det?

Visserligen verkar dom vara ett gäng underbegåvade medelklasstöntar men det luktar ändå svepskäl. Vi anar den verkliga orsaken till att skiten yr över oss. Vi vägrar suga kulturfittornas kukar. Vi vägrar kompromissa med litteraturens frihet, poesins, begärets och det underbaras raseri. Då blir det lätt så här.

Nu kommer saker hända. Vertigo förklarar krig mot Kulturrådet i dess nuvarande form. Vi kommer att debattera, ingripa och angripa tills korruptionen är åtgärdad. Vi kommer gå till regeringen och kräva att hela skiten läggs ner i avvaktan på en grundlig ombildning: dags för Moderata Fascistpartiet att bevisa att dom är sanna liberaler. Kan dom lägga ner nyttiga myndigheter som Arbetslivsinstitutet borde dom väl kunna avskaffa löjligt genomkorrumperade styggelser som Kulturrådet. När rötan har gått för långt i en lem, återstår bara amputering.
Slut på gnället. Till vapen! Vi tänker inte stillatigande se på när lössen biter oss.

Fabian Göranssons groteska illustrationer till Apollinaire-boken finns även att avnjuta på kaféets vägg.

Annonser

No Responses Yet to “Vertigomannen förklarar krig mot Kulturrådet”


  1. […] Passerade treårsjubilerande kaféet i eftermiddags för ett par koppar gratis finkaffe. Vertigomannen förevisade genast sitt senaste drag i det nyligen utlysta kriget “mot Statens Kulturråd i dess nuvarande form“: webbsidan Kulturkriget. Strategin inbegriper fyra attackvågor, samt inom en snar framtid detaljerade avslöjanden av hur Kulturrådet motiverar sina prioriteringar. (Kerstin Ekman-romaner på Bonniers subventioneras, medan indieförlag nekas stöd även till den mest angelägna klassikerutgivning.) Ska bli spännande att följa! Posted by copyriot Filed in litteratur, kulturpolitik […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: