”Streaming”, eller konsten att leka filsystemskurragömma

28 oktober 2006

Miljardärsradarparet Friis & Zennström, kända för att ha Kazaa och Skype, skapar buzz kring sitt nya projekt för tv via nätet. Ett heluppslag i danska tidningen Børsen (läst på flyget från Århus) avslutas med det tekniska klargörandet:

Den nye tv-tjeneste er ikke baseret på download, men derimod såkaldt streaming. En film lagres altså ikke på computeren, men ses derimod, mens den strømmer ind gennem internetforbindelsen. Rent teknisk kommer filmene fra en central server, men kan også komma fra andre brugere – for at spare båndbredde.

Vi har sagt det förr och säger väl det igen då: Enda skillnaden mellan ”streaming” och ”downloading” ligger i hur mjukvaran konfigureras på mottagarens dator.
Att upphovsrättslagen definierar det som väsensskilda aktiviteter, motsvarande radioutsändningar respektive plastbitsförsäljningar, kan inte ändra det tekniska faktumet: Varje ström av bilder och ljud som spelas upp i ens dator kan också, med mer eller mindre besvär, sparas som en fil. Och om den kommande mjukvaran som det uppges delvis ska bygga på Bittorrent-konceptet, så är det ju helt uppenbart att filmerna måste lagras på hårddisken. Att kalla det hela ”streaming men inte downloading” blir alltså bara en fråga om att göra de lagrade filerna så svåråtkomliga som möjligt för de användare som bidrar med sina egna hårddiskar till företagets distribution. Maximerad fragmentering, separerad metadata.
Friis & Zennström fattar förstås den saken. Frågan är i vilken mån de förutsätter att de filmrättighetsbolag som de vill sluta avtal med inte fattar den.
Notera också att de hårdgarderar sig mot rättsliga påhopp den här gången genom att försöka eliminera all anonymitet, så att användarnas identiteter kan lämnas ut till myndigheter och intresseorganisationer när sådana krav kommer. För förr eller senare kommer de.

Annonser

6 Responses to “”Streaming”, eller konsten att leka filsystemskurragömma”

 1. Maua Says:

  Jag förstår inte konceptet, ska det vara betaltjänst? ICKE anonym pirattjänst? Och att ha en central server känns väl rätt så förlegat… Keep us posted.

 2. Anonymous Says:

  Men är det inte absolut strålande, de har ju lyckasts programmera datorer till att syssla med telepati mellan utsändande dator och människan bakom klientdatorn. Fullt i klass med att ha uppfunnit perpetuum mobile, världsensation. Det innebär att man nu kan informera utan att mottagaren får del av informationen, eller kunna höra vad någon inte sa.

  //steelneck


 3. Zennström står ruinerna mellan statsapparatens vilja till lagstiftning och krigsmaskinens begär efter multimedia. Någonstans i processen måste medieföretagen luras med en begreppsglidning. ”Streaming” är ”framtiden”, och reklam är dess begärsmaskin. Ungefär som youtubes flash-videor som för den oinsatte bara är streamad, men som för en computer literate enkelt är en download. Dessa nya medieföretag har en intressant vara. De har ena foten i numrerande nummer, som exemplet Skype som drar nytta av p2p, och andra foten i sanktionernas värld. De är mellanrummet mellan den illegitima fildelningen och de enkelriktade massmedierna. Kommer de sänka massamhället eller driva effektiv hegemoni mot nätets aktivister? Den dagen då massorna kopplar in sig i tillräckliga mängder är vi tillbaka in the hands of gangs and packs. Medieföretagen har åter fått massorna att åtrå deras varor. Enda skillnaden från det tidigare massamhället är att de mediecentrerade och enkelriktade medierna (TV, radio..) har deterritorialiserats och glidit ur statsapparatens rigorösa kontroll. Det nya imperiet (som i Empire) är på väg att resa sina enorma dataflöden likt pyramidernas fallosstrukturer, men med skillnaden att de fyrkantiga stenblocken nu tillåts stå som en ny mammon i varje människas internetanslutna plattskärm. Babylon is global!

 4. Anonymous Says:

  Jag vet inte var ni andra står men själv är jag demokrat…

  http://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Player
  http://www.getdemocracy.com/

 5. rasmus Says:

  Anonymous: Jag hade faktiskt tänkt nämna Democracy Player som ett intressant exempel, men glömde.
  Hade även tänkt nämna att ”Democracy Player” är det mest katastrofalt pinsamma namn på en mjukvara jag har hört på länge, tyvärr.


 6. […] En startpunkt för den som vill diskutera sånt, i stället för att bara skapa buzz, kan vara Copyriots inlägg från i höstas (då Joost fortfarande gick under arbetsnamnet Venice Project): “Streaming”, eller konsten att leka filsystemskurragömma! […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: