Cyberbrno

18 oktober 2006

Att det dröjt en dryg vecka sedan förra inlägget här beror bland annat på ett besökdigitalkulturfestival i Brno – vilket redan Oscar Swartz nämnt i förbifarten; vi hamnade av en slump på samma flyg till Prag. Någon riktig rapport blir det dock inte nu, utan ni får hålla till godo med några bilder. Kan bara i korthet säga att festivalen var rätt liten och prioriterade avslappnat samkväm framför hektiskt program. Fast många inslag var på tjeckiska, så jag vet inte riktigt. Här var det ändå mellanrummen och mötena som räknades.

Magnus Eriksson höll en strålande presentation av Piratbyråns idéer som blev en av de mer välbesökta programpunkterna. Vi tre som bjudits in från Piratbyrån deltog även i ett mindre samtal kring kopifajt, upphovsrätt och datornätverk på Sociologiska institutionen vid Brnos universitet, tillsammans med en professor därifrån och Dr. Jamie King.
Visiten föregicks genom att den renommerade tjeckiska tidskriften Literární Noviny smällde upp en fet kassettdödskalle på framsidan och en artikel om Piratbyrån under rubriken ”Johoho! Pirátum autorských práv patri vlny internetu”. (Med reservation för missade slaviska diftonger. Vi vet inte vad det betyder, men en scannad version går säkert att få fram.)
Sven König från Zürich/Berlin både pratade om och framträdde med sitt grymma projekt sCrAmBlEd?HaCkZ!. Men mer om det på Piratbyrån inom kort.
Här några andra bilder från Brno:


Få har gått in så helhjärtat för det nittiotalistiska cyberpunk-konceptet som lokala profilen Neuron. Tydligen så existerar han inte i några officiella register, men känns igen på de blinkande datorer han byggt in i sin skinnjacka. Här sitter Neuron i sin temporära kontorsskrubb i en takvåning i centrala Brno, i färd att producera irriterande högfrekventa ljud, eller kanske laserkonst.
Nästa bild kommer från någon tidigare Neuron-performance:


Dr. Rignell, Sven König samt undertecknad, med champagneglas på källarklubb.


Burnstation hade lämpligt nog fått låna en gammal österrikisk brandbil, varifrån de pumpade ut elektroniska klanger och lät hugade förbipasserande bränna skivor med diverse netlabel-artister – dessvärre via ett inte superutvecklat interface, men det kanske blir bättre. I veckan fortsätter de sin turné till Ljubljana.

Uppdatering: Det var kul att läsa denna respons från en av de sköna människor vi samtalade med i Brno; Adam Hrubý, en osannolikt kombination av modelejon, mährisk folkmusiker, webbdesigner och dödsmetallare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: