Excerpter

1 oktober 2006

Om man ändå har för vana att ibland läsa genom att skriva av, kommer man till en punkt där det känns rätt meningslöst att spara avskrifterna på sin lokala hårddisk när de gör större nytta på en webbserver. Så för knappt ett år sedan började jag slänga upp diverse excerpter i en simpel blogg som just fick namnet Excerpter, för alla och ingen på tre språk. Mer eller mindre slumpmässiga forskningsbiprodukter blandat med glimrande små fragment, men bara sånt som inte finns lätt tillgängligt i digital form annorstädes. Utan anspråk på relevans och absolut inte tänkt som en finteorikanon. Snarare en textdump av saker som någon gång befunnits relevanta att kopiera, och kanske åter kan glädja eller förvirra vilsna googlare.
Att få det hela överskådligt på Blogger visade sig dock mer eller mindre omöjligt, eftersom det inte är möjligt att tagga inlägg där, så idag testade jag att flytta över alltihopa till WordPress – som visade sig vara ett ofantligt mycket bättre bloggsystem på alla sätt. Kanske är det snart läge även för Copyriot att migrera bort från Bloggerland?

På adressen http://excerpter.wordpress.com/ finns nu alltså samlingen av diverse textexcerpter på svenska, engelska och tyska.
Allt strukturerat i kategorier som estetik, musik och etik och diverse annat. Filosofiska texter kring frågan om nihilism, av bland andra Ernst Jünger. En och annan rad med så kallad skönlitteratur.
Störst utrymme tar nog kategorin mediateori, med underkategorier om ljud, radio och text. Några gubbar som fått egna skrymslen är Friedrich Kittler, Gilles Deleuze, Gottfried Benn samt gamle Hegel.

Nyligen tillkom ett par malmöitiska medexcerptörer: K-E Rignell och Henning Lundkvist. Missa inte Hennings svårbeskrivliga manus MOUT OOTW.

Excerpter har förstås även nytt RSS-flöde.

Annonser

7 Responses to “Excerpter”

 1. Johan Says:

  Det är mycket trevligt med Excerpter. Jag var själv mycket glad över att finna utdrag från Jüngers Över linjen. Men jag undrar om inte wiki-formatet är mer passande för sådana här utdrag. Då kan det läggas till, rätta stavfel osv. Känns lite stelt att få det serverat i bloggformat.

 2. Anonymous Says:

  Använder du det inbyggda categories-systemet i wordpress för taggarna eller har du skaffat en annan plugin?

 3. Johan Folin Says:

  Jag skulle hjälpa några vänner med att sätta upp en receptblogg och fixade ett konto på blogger, men blev väldigt snopen när jag märkte att det inte gick att kategorisera inlägg. Så det blev wordpress.com direkt. Just avsaknaden av kategorier tycker jag är bloggers största brist, så byt gärna till wordpress.

 4. rasmus Says:

  Johan: Jo, det kanske du har rätt i. Kanske skulle man slå sig samman, diverse excerptörer, och fixa en gemensam wiki? Bara det kan fixas på överskådligt vis och helst med RSS-flöden, även specifika för olika taggar etc.

  Anonymous: Använder inbyggda systemet, det funkar. Men man kan säkert göra ännu mer.
  Tänk på att jag aldrig prövat WordPress innan igår!

  Förresten var det oerhört smidigt att flytta över en hel Blogger-blogg till WordPress.com

 5. blämbla Says:

  »Förresten var det oerhört smidigt att flytta över en hel Blogger-blogg till WordPress.com«

  o/

  »Kanske är det snart läge även för Copyriot att migrera bort från Bloggerland?«

  Ja, fri programvara FTW!

 6. Maua Says:

  onödigt svårläst text på den nya sidan dock! Texten lixom flyter ihop med sig själv.

 7. Anonymous Says:

  I nya versionen av blogger (som vissa av oss fått tillgång till automatiskt) går det tagga saker.–>


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: