Åklagare och prioriteringsmakt

5 september 2006

Som bekant genomfördes igår morse en husrannsakanfolkpartiets rikskansli samt hemma hos LUF:s pressekreterare Per Jodenius.
Dataintrång, som misstanken gäller, har samma straffskala som upphovsrättsbrott eller bedrägeri: böter eller fängelse i högst två år.
Detta öppnar för jämförande reflektioner åt ett par olika håll:

 1. Nu beslagtogs bara två datorer: En hemma hos Per Jodenius, en på hans skrivbord på LUF-kansliet. Varför?
  Under försommarens husrannsakan med det påstådda syftet att säkra bevis i en förundersökning mot The Pirate Bay, då plockade man som bekant med sig ett helt webbhotell, plus all elektronik i ett antal bostäder, bland annat hos sajtens juridiska ombud och hos en tjej som hade dejtat en av de misstänkta. Vore det då inte konsekvent av polisen att plocka med sig alla datorer från folkpartiets kansli – särskilt som Per Jodenius arbetskamrater förklarat att man ofta använde varandras datorer?
  Nej, svarar ni, det vore kanske inte rimligt att göra så mot ett parti i en valrörelse. Men rent hypotetiskt är det fullt möjligt för en åklagare att göra just så.
  Nu, om inte förr, borde det vara hög tid för en översyn av gränserna för hur husrannsakningar kan användas, med särskilt fokus på beslag av informationsteknologi. Kanske kan till och med folkpartiet komma på nya tankar…
 2. Å andra sidan: Åklagarmyndigheten agerade resolut i det här fallet, annat kan inte sägas. Det rörde sig om timmar mellan anmälan och husrannsakan.
  Andra anmälningar blir däremot liggande. Maj 2005 polisanmäldes Antipiratbyrån av Piratbyrån för brotten bedrägeri och falsk tillvitelse.
  Antipiratbyrån hade avlönat en infiltratör för att begå brott så att man kunde slå till mot Bahnhof – något som de har erkänt, men som inte hade framkommit om det inte vore för ett dataintrång (men bevisföringen är som bekant fri i Sverige).
  Anmälan var sex sidor lång och mycket utförlig; hittar den inte nu men Nicklas Lundblad har rett ut det juridiska utförligt på ett sätt som inte lämnar några tvivel om att en förundersökning borde varit i full gång för länge sen. Men i stället är det tyst. Knäpptyst. Ingenting har gjorts för att utreda om Antipiratbyrån gjort sig skyldig till brott.

Folkpartiet, The Pirate Bay, Antipiratbyrån. Vilka olika utfall en polisanmälan kan få!Att polis och åklagare prioriterar är en självklarhet. Men hur? Den frågan har i praktiken ofta större betydelse än vad som i detalj är förbjudet eller tillåtet enligt lagtexten. Särskilt när informationsteknologi är inblandad öppnar sig ett tidigare inte skådat godtycke, i förlängningen ett slags undantagstillstånd.
Hur svårt är ska det vara att föreställa sig vad som skulle kunna hända i en annan valrörelse med ett annat parti? Hur många inser egentligen den makt som enskilda åklagare har över företag och organisationer? När får vi se en vettig diskussion?

11 Responses to “Åklagare och prioriteringsmakt”

 1. Karl McFaul Says:

  Göran Persson förklarade i Ekot ang. Folkpartiets spionage och dataintrång mot Sossarna; ..är det ju att jämföra med att någon kommit över nyckeln till min lägenhet. Och när jag gått ur min bostad går man in och rotar och river och letar. Sedan när jag kommer hem igen ser jag inte att någon har varit där.

  Jämför nu dessa Perssonska känslor av obehag med de förändringar ang. övervakning som hans egen regering med Tomas Bodström i spetsen verkar för ska börja gälla om ett år, om inget görs (Prop. 2005/06:178):

  Polisen kommer få bryta sig in i ett hem i smyg och installera buggningsapparatur med sändare. Man kommer inte i efterhand behöva informera den buggade om att avlyssning har skett. Även tidningsredaktioner ska kunna buggas.

  Läs mer om min twist ang. detta på:

  Övervakning? Sossarna fick smaka sin egen politik!

 2. SixDays Says:

  ”Att polis och åklagare prioriterar är en självklarhet. Men hur?”

  Enkelt. Sossarna sitter vid makten. De har suttit vid makten relativt obehindrat i 80 år. Polisen är inget mer än en våldsstyrka som styrs av tjänstemän längre upp som har mer än de 3 hjärnceller poliser har. De i sin tur styrs av tjänstemän som har lika många hjärnceller men mer pengar i plånboken. Och de säger att de ska anfalla allt som inte är till gagn för det socialdemokratiska arbetarpartiet.

  FP är ett hot iom att de kan vinna (knappast ensamma då) valet, och TPB är ett hot för att det är ett slag mot fri kultur och ett fritt informations utbyte. Ett informations utbyte som knappast varit till gagn för sossarna.

  Hittade det här Bodström-citatet ang. internet på HAX blog och det säger verkligen allt: ”Men du, om vi ska vara självkritiska så skulle vi aldrig ha släppt det fritt till att börja med”.

  Näe skulle väl inte gjort det. Nu vet vi ju vad de går för och att de är rädda för att tappa makten. Det enklaste sättet att behålla makten är att göra alla kriminella. Svenska grisen har ju heller aldrig dödat så många som de gjort på sistone.

 3. toxi Says:

  Ja GP jämnförelse är ju fel, dörren var ju inte ens låst utan tvär öppen.

 4. Martin Says:

  Visst ä’r det skillnad på anmälningar och anmälningar. De uppgifter som så här långt antas ha falllit i [fp]s händer ter sig dessutom relativt harmlösa – en turné till en del äldreboenden med Thage G osv. De verkligt tunga dokument man kan ha velat åt låg knappast helt öppet ute på SAPnet. Aftonbladet trumpetar att detta är ”den största skandalen sedan IB-affären”, idiotiska överord om man minns t ex Ebbe Carlssonhärvan eller ens gör sig mödan att återkalla de utflugna arbaerna som fick hämtas av CIA hösten 2001.
  Samtidigt har storyn om Mona sahlins sätt att mygla in sin egen dotter på en attraktiv traineeplats i Washington helt fallit ifrån, eftersom alla lagt locket på i den frågan och det inte pågår någon polisutredning.

 5. Anonymous Says:

  FP gillar övervakning, så det är inte så konstigt att de använder det även mot sina politiska motståndare. Det är inte direkt någon nyhet att FP har varit mer högerextremistiska än liberala de senaste åren.

 6. Danmark Says:

  Läste på idg.se att man antagligen kommit över några av inloggningsuppgifterna genom att avlyssna ett okrypterat trådlöst nätverk. För de flesta dödliga är det högteknoligiskt spionage men för oss odödliga är det ungefär som att lyssna på radio. Det mest lustiga i det här är att det är dessa sossar som stiftar lagar angående det här med IT.
  Min röst hamnade iallafall på PP idag när jag förtidsröstade.


 7. Intressant. Detta hade jag faktiskt inte själv reflekterat över, men det stämmer ju precis.
  Jag refererade hit i mina egna funderingar kring ”affären”:
  http://gardebring.com/2006/09/295.html


 8. Lite sent kommenterat, men som svar på frågan om varför polisen inte tog alla datorer på folkpartiets expedition, beror på att folkpartiet i stockholm delar lokaler med en tidning, och de har därmed starkare skydd.

 9. rasmus Says:

  Johanna: Å andra sidan skette razzian mot The Pirate Bay med flera inne på Bankgirocentralen. Den har tokstarkt skydd. Igår nåddes jag av uppgifter om att det råder stor skandal internt inom Stockholmspolisen, det sägs att alla ansvariga tillfälligt förflyttats till vända-papper-arbete. Å andra sidan kanske det är just därför som de är lite försiktigare vid sina husrannsakningar just nu.

  Frågan kvarstår: Vilket parti kommer ta tag i de enormt viktiga frågorna om husrannsakningar, beslag av informationsteknologi och åklagares prioriteringar i politiskt känsliga fall?

 10. J Andersson Says:

  Kan detta alltsammans ha roten i att Sverige saknar vad som i det Anglosaxiska systemet är fristående som ”tredje statsmakt”? Domstolsväsendet i Sverige är jämförelsevis politiserat. Sossar i regeringen, sossar i domstolarna. Den enda instans där sossarna tvingas kompromissa är egentligen riksdagen… därför, gör din röst hörd den 17 september!

 11. Anonymous Says:

  Rasmus: Men inne på BGC så tog de bara TPBs servrar, eller? Som jag förstått det så tömde de PRQs serverhall, trots att inga TPB-servrar fanns där? Det du skriver om vad som pågår inom Stockholmspolisen verkar mycket intressant. Någon chans att vi får läsa ett mer djupgående blogginlägg om det framöver?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: