Vill moderaterna införa garanterad lön till ”den som skapar ett verk”?

1 september 2006

Läser om moderaternas fildelningspolitik och hoppar till för en fras.

– Det är inte rimligt att kriminalisera stora delar av den svenska befolkningen. Lagstiftningen i dag är inte utformad på ett bra sätt, säger Tobias Billström.
– Vi har slagit fast att det handlar om att hitta ett mellanläge. Det vill säga att man å ena sidan måste satsa på att ha en friare syn på fildelning än vad man har i dag, och å andra sidan måste man kunna garantera att den som faktiskt skapar ett verk får ersättning för detta.

Hoppsan! Vill moderaterna garantera att den som skapar ett verk – exempelvis tar en bild och lägger ut på sin blogg – ska få ”ersättning”? Någon sådan garantifunktion har väl aldrig upphovsrätten fyllt tidigare? Och vad har försörjningsgarantier med en fri marknad att göra? Mystiken tätnar. Förbereder Tobias Billström ett utspel tillsammans med Yvonne Andersson (kd), som tidigare föreslagit en liknande kulturrevolution?Nej, troligare är väl att han slank med tungan, eller möjligen att reporterna spetsade till formuleringen lite. Men att sådana helt vansinniga formuleringar ändå kan gå igenom, det vittnar ändå om någon slags grundläggande förvirring kring vad man egentligen vill uppnå.
Boven är kanske själva tanken om ett ”mellanläge”, att ta och ge mellan ”parter” som vore det fråga om fördelningspolitik eller löneförhandling. Nej, detta handlar inte i om att vi kräver att ”en friare syn på fildelning” formaliseras i lagens text. Fildelningen finns där redan. Problemet är att helt sjuka lagar föreslås som ska ge de tvångsmedlen för att stoppa den. Säg ett tydligt nej till dem bara, så är vi ganska nöjda. Låt gärna oauktoriserad fildelning förbli olagligt, så länge det garanteras att inte rättssystemet skenar iväg i försöken att stävja den, utan förmår att prioritera annorlunda.
Egentligen verkar Tobias Billström ganska mottaglig för en sådan sund syn. Han förklarar i artikeln att han inte har någon enkel lösning på dilemmat:

– Det här handlar inte bara om hur man utformar lagstiftningen, utan det handlar faktiskt även om hur de tekniska landvinningarna påverkar politiken.

I stort sett samma inställning som Peter Eriksson (mp).

Annonser

7 Responses to “Vill moderaterna införa garanterad lön till ”den som skapar ett verk”?”

 1. M. Altemark Says:

  Snacka om demokratins kyskhetsbälte…

 2. DanceK Says:

  Låter helt underbart. Jag som sitter här med en halvfärdig roman i händerna. Då vet jag att all tid som jag lagt ner och kommer lägga ner INTE är till spillo ;)

 3. Petter Says:

  Moderaterna verkar ju plötsligt vara inne på linjen att sätta marknadskrafterna ur spel. Se även på deras förslag om gratis trådlöst Internet i hela Stockholm. Bo Lundgren måste vrida sig i sin grav.

 4. JorgenL Says:

  Har ju för mig att Bo Lundgren lever i högsta välmåga…

 5. rasmus Says:

  Nu har nästa parti (efter kd & m) gjort bort sig på precis samma vis, men de förtjänar ingen egen post så det blir en kommentar här istället.
  Det är nämligen
  Junilistans Nils Lundgren som skriver i GP:s chatt:

  Vi menar att de som skapar musik, konst, litteratur osv måste ha rätt till ersättning för detta precis som uppfinnare och innovatörer i näringslivet.

  Som Krohnman skulle sagt: Avgå, alla, nu.

  Möjligen förmildrande är att Lundgren i likhet med Tobias Billström menar att teknik smäller högre än politik och kritiserar fildelarjakten hårt. Men det ursäktar fortfarande inte den flagranta idiotin i frågan om kulturekonomi.


 6. En tanke slog mig häromdagen. Ni minns den här skandalen där SVT24 råkade visa porrfilm på en monitor bakom nyhetsuppläsaren? Det är ju givetvis så att SVT nu måste ta av våra licenspengar och ersätta porrfilmarna för detta blatanta exploaterande av deras egendom. Artisterna måste ju få betalt!


 7. […] [crp] såg du http://www.tjuvlyssnat.se/2006/11/cafet_hgst_upp_.html(Café högst upp på Åhlens City. En fjortis sitter med sin kompis och pratar högljutt.)Fjortis 2: Men vem är Linda Skugge då?Fjortis 1: Det är ju hon i fittstim!Fjortis 2: Eh, va?Fjortis 1: Ja du vet, de som ger lön till artister.[crp] fitt-STIM :oD[kringell] haha, nu hajade jag[crp] undrar vad gubb-SLEM samlar in pengar till[monki] Ger Ut BasBidrag för Sveriges Levande ElektronMusiker(Angående boken Fittstim och Ulf Lundells upphovsslemsattack, se tidigare inlägget “Så lätt kommer man inte undan kulturpolitiken“). Posted by copyriot Filed in indrivning […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: