Orange Vanity Juice Fair

2 augusti 2006

Eastcoast, westcoast. För ett par veckor sedan var det en journalist från kaliforniska Wired som gästade Sverige för att möta ”personalities of the swedish copyfight”. Idag fick vi besök av Steven Daly, contributing editor på New York-baserade Vanity Fair.
Han mötte upp med mig och Markus för ett samtal som pågick i flera timmar med många bandspelarstopp för livliga utvikningar kring fotboll, pophistoria, torrenttrackers och svenskhet. Däremellan pratade vi om fildelningens och musiklivets dynamik, Piratbyråns verksamhet och idéer samt om turerna kring The Pirate Bay-razzian.

Någonstans i förbifarten nämnde den genomsympatiske Steven Daly att han en gång i tiden, innan han lämnat Skottland och flyttat till New York, spelat i ett Velvet Underground-influerat band som gav ut några skivor. Närmare bestämt var han trummis i originaluppsättningen av glasgowska Orange Juice som var aktiva kring 1980.
Passade på att använda exemplet för att illustrera Last.fm:s förträfflighet som vi just hade refererat till, och kunde inte bara konstatera att den idag populäraste låten hette Falling and Laughing, utan också lyssna på den. Steven såg uppriktigt häpen ut över det stora intresse den för honom tidigare okända webbtjänsten kunde påvisa för vissa av de 25 år gamla singlar han trummat på.

Samtidigt passade jag själv på att besvara ett mejl som just dumpit in från Hybris-Mattias; jag berättade om vilken journalist vi just fikade med och frågade om även Mattias i egenskap av fildelningsvisionär indiebolagsdirektör kanske kunde tänka sig att bli intervjuad. Svaret lät inte dröja på sig: ”Orange juice, mina gudar!
Onekligen en lustig rockad kring den planerade intervjusituationen. För ojdå, Vanity Fair-redaktörens gamla band brukar visst nämnas som viktig influens för bland andra The Smiths och Belle & Sebastian. Men hur högt deras creddkurva stigit i Sverige återstod att inse…

Eftermiddagen hade redan blivit sen när Steven, Markus och jag flydde kafévärmen för en stunds efterintervju på Debaser-uteserveringen. Ögnande över det svenskspråkiga programbladet sätter Steven ölen i halsen när han läser vad den kommande torsdagens klubb på stället har för namn:

FALLING AND LAUGHING!?

Att Terry Ericsson tydligen hade döpt sommarens indieklubb efter Orange Juices debutsingel, och att det sedan länge avsomnade bandets trummis skulle överrumplas på detta sätt, blev bara för osannolikt. Steven Daly bestämde sig för att försöka boka om sin flygbiljett och stanna i Stockholm över torsdagskvällen för att ta en titt på de där galna svenskarna.

Annonser

10 Responses to “Orange Vanity Juice Fair”

 1. notwist Says:

  Haha, sjukt roligt faktiskt

 2. Jacob Says:

  Orange Juice är fantastiskt bra.

 3. mizake Says:

  Rasmus, du skulle hintat lite tidigare om att det var självaste Steven Daly som skulle intervjua er så kunde vi försett dig med Orange Juices samlade tidiga inspelningar (i låg kvalitet, för evalueringsändamål naturligtvis). Otroligt bra band som håller än i dag till skillnad från mycket annat som spelades in kring 1980.

 4. rasmus Says:

  Har redan försett mig med Orange Juice på Oink (invite only; TPB-uppladdning nere). Ja, det är superbra.

  Gillar en hel del musik som gjordes kring 1980 (inte bara brittisk, utan även tysk och kanske framför allt newyorksk.
  Även om det som Mizake påpekar även vimlar av lågvattenmärken från dessa speciella år i musikhistorien.

 5. Anonymous Says:

  Tidiga DAF är ju bra. 1981 släppte dessutom Kraftwerk sitt sista riktigt bra album. Och Japan släppte Tin Drum …

  Gustav

 6. M. Altemark Says:

  Discharge – WHY? (1981) !

 7. vive Says:

  Annat svenskt ströspår: Jens Lekman har flera gånger nämnt Orange Juice som inspiratörer. Men Steven Daly kan väl inte ha missat boken Rip It Up And Start Again: Postpunk 1978-84 vars titel är en direkt referens till en annan av deras låtar (första på Rip It Up från 82 :-)

 8. Squld Says:

  Oink är utan tvekan den bästa trackern för musik :) Hoppas du fortfarande seedar Orange Juice Rasmus ;)


 9. […] kom fram till att han plockat det från Steven Dalys utmärkta reportage i Vanity Fair, som gjordes förra sommaren. Där framgick dock tydligt att jag just då bara talade om musik. Dessutom underströk jag att […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: