Hållhakesamhället

14 juli 2006

Isobel skriver en essentiell ledartext i Expressen: Vägra ange din granne. Läs!
Spinner vidare från Ulrika Kärnborgs lika angelägna text i DN om grodkokning och ”ASBO”, och refererar outtalat till Oscar Swartz rapport om Bodströmsamhället.
Därtill nämns den hårresande LO-gubben i Visby, som begärde ordet efter att Thomas Bodström slingrat sig från kritiska frågor ställda av Oscar och mig, förklarade att han minsann representerade ”200000 skånska arbetare som stödjer åtgärder som skapar trygghet”.

Isobel avslutar med att varna för ”selective enforcement”:

Snart har vår guldlockige justitieminister sparad information om alla våra småförseelser.
För de allra flesta av oss har ju i alla fall lite smuts i samvetshörnen. Svartjobb, bidragstrixande, lite tjuvjakt, lite smuggelsprit, lite byteshandel i gråzonen. En hel ungdomsgeneration som fildelar och i alla fall i storstadsområdena lika gärna röker gräs som dricker alkohol på fredagskvällen.
Man kan tycka att allt detta är förfärligt. Likafullt gör vi det. I vissa fall för att vi bara är svaga skröpliga människor, i andra för att det som anses brottsligt helt enkelt inte borde vara det.
En allmän misstänksamhet sliter på samhällsväven mer än futtiga småbrott. Men vi behöver inte gå med på det här. Alla har en chans att kämpa emot. Vägra ange din granne!

Annonser

6 Responses to “Hållhakesamhället”

 1. Maua Says:

  Låter bra! Lite OT: Om man inte orkar förklara för någon varöfr man inte vill bli bevakad av kameror varken på vägarna eller på tågen och bussarna kan man snällt be dom se på den underbara filmen V for Vendetta.

 2. Anonymous Says:

  Bra skrivet! Finns det något värre än golare? Tror inte det… ”Informer … a licky boom-boom down!” A Kid Who tells On Another Kid…


 3. Väl rutet! jag är så hjärtinnerligt trött på allla dessa ”har man bara rent mjöl i påsen så har man inget att frukta”-typer som håller på att avksaffa den personliga integriteten!

 4. Anonymous Says:

  Till Blair/ASBO-kritikerna kan läggas Neil Tennant, med ett par låtar på senaste albumet.

  Gustav

 5. rasmus Says:

  Gustav: Tack för tipset om Pet Shop Boys nya album. ”Integral” är verkligen suverän!
  Neil Tennant sola har jag dock inte hört.

  Såg att du försökte posta flera gånger: Ja, tyvärr måste jag idka kommentarsmoderering pga spamrobotar. Men det ska oftast inte dröja mer än några timmar innan en kommentar dyker upp.

 6. Anonymous Says:

  Sorry för de upprepade postningarna. I Safari tror Blogger av någon anledning att jag är en kines och skriver därför instruktionerna runt kommentarsfältet med kinesiska tecken (eller är det japanska?) Ännu en av globaliseringens effekter, antar jag. Såg därför inte det där om moderering och jag chansade hej vilt bland knapparna, därav de många postningarna. Testade sen i IE och då framträder bloggers kommentarsida i all sin anglosaxiska klarhet.

  Keep up the good work!

  Gustav.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: