Piratbyråns server fortfarande beslagtagen, utan brottsmisstanke

27 juni 2006

Igår cyklade jag till Stockholms tingsrätt och lämnade in ett papper, med innebörden att Piratbyrån begär att domstolen prövar beslaget av vår server – en av de 140 datorer (av 186 beslagtagna) som ännu inte lämnats tillbaka. Polisen har alltså gått igenom servern och intygat att man inte fann något olagligt, men ansvarige åklagaren Håkan Roswall vägrar styvnackat att sätta den namnunderskrift som låter den lämnas tillbaka (inte ens att lämna tillbaka en kopia går han med på).

Idag hörde tingsrätten av sig till Piratbyrån, med två besked. Dels ville de ha en massa handlingar om Piratbyrån för att kunna avgöra vad vi är för något. Vilket kanske inte är det lättaste; Piratbyrån är ju inte en förening i formell bemärkelse, vi är något slags kluster av människor som driver en verksamhet där den nu beslagtagna hemsidan för nyhetsrapportering och community är ganska central. Är inte det väl nog? Betyder avsaknaden av organisationsnummer att en kammaråklagare kan behålla ens servrar på obestämd tid, utan att fallet ens får en rättslig prövning?
Det andra beskedet från tingsrätten var att det inte gick för sig att ha Mikael Viborg som juridiskt ombud. Eftersom han ställde upp ideellt hade vi skrivit en fullmakt till honom.
Och Piratbyrån har inte råd att anlita en advokat från en advokatbyrå, ens för några få timmar. Så hur ska vi hitta någon juridiskt skolad som kan driva vår talan i en förhandling om att häva beslaget av Piratbyråns server (tidigast nästa vecka)? Den eventuella jurist som vill ställa upp kan ju höra av sig till piratbyran.org@gmail.com…

Imorgon onsdag tar tingsrätten upp ett relaterat fall. Då är det beslaget av samtliga datorer på ISP-företaget PRQ, vars ägare också är med och driver the Pirate Bay, som ska upp till prövning. Framöver kommer även en grupptalan om skadestånd att drivas av Centrum för rättvisa.

Nu är frågan om nyhetsredaktionerna kommer att ägna något intresse åt dessa förhandlingar, där det alltså bland annat kommer att avgöras om en kammaråklagare har rätt att på obestämd tid stänga en stor opinionsbildande sajt för att dess åsikter går emot hans egna.

Annonser

16 Responses to “Piratbyråns server fortfarande beslagtagen, utan brottsmisstanke”

 1. Maua Says:

  Väl skrivet! Skönt med uppdateringar!

 2. Alexander Says:

  Du skulle inte vara så snäll att du pdfade (scannade och fipplade) alla handlingar du kommer över så att man får ta att läsa. Även om jag litar på dig så vill man ha all info.

 3. rasmus Says:

  Alexander: Än så länge finns ju bara muntliga besked, och för övrigt har jag ingen scanner. Så lita inte på att jag PDF:ar.
  Men jag ska se till att uppmuntra det om jag märker att någon går i sådana tankar. (F.ö. kan ju vem som helst med scanner ta sådana initiativ med offentliga handlingar, bara att begära ut & scanna.)

 4. QauNuckShin Says:

  Men vi är för lata.. Måste jag inte dessutom komma upp till Stockholm (från Malmö) för att begära ut handlingarna?

 5. rasmus Says:

  QauNuckShin: Tro det eller ej, men jag är också sjukt lat… ;)

  Offentliga handlingar kan alltid beställas via post och oftast via fax.

  PS. Om någon vill stödja Copyriot går det alltid bra att donera scanners och andra datortillbehör som passar till mac :D


 6. Jag har en scanner som jag aldrig använder (flatbädd) som går via USB, så den borde fungera till MAC.

  Den har dock inte varit använd på ett år eller två, så jag kan inte garantera att den fortfarande fungerar, men jag kan givetvis gräva fram den och prova i helgen.

 7. Kalle Says:

  Det där med att ni inte får ha vilket ombud ni vill låter konstigt. Vad fick ni för motivering till det?

 8. Anonymous Says:

  Det är anmärkningsvärt att Roswall m.fl. tillåts att så här UPPENBART förhala hanteringen. De har ju INGET på Piratbyrån. Släpp då servrarna bums.

  Det är uselt och rättsosäkert att de alls kan beslagta servrar så här lättvindigt. Roswall har inga bevis för brott utan vill istället mer och mer desperat leta efter bevis för brott. Men i så fall kunde polisen enkelt skapa en tillfällig spegling/backup av innehållet att undersöka den istället. Eller åtminstone ge ägarna möjlighet att lämna in tomma diskar och få ut en spegling så att verksamheten kan återupptas. Men det är klart, det vore inte trakasserioptimalt.

 9. Anonymous Says:

  Ni kanske skulle ha använt pengarna till en advokat i stället för att köpa en hårtuss från Bodström.

  Om jag förstått det rätt kommer det också in en del donationer, som ska vidare till TPB. Kanske kan ni förhandla med TPB, om att få behålla dessa till advokatarvoden?

 10. Anonymous Says:

  Om ni inte formellt har bildat/stiftat en förening eller liknande så äger ni utrustningen som privatpersoner. Det borde således räcka med nam, adress och personnummer till dig själv.

  Advokaten

 11. Anonymous Says:

  Jag kanske har missuppfattat saken, men det låter som att de letar efter någon som har rätt att hämta ut servern. De kan ju inte bara lämna ut den till vem som helst. Någon måste bevisa att de antingen äger servern eller att de representerar Piratbyrån. Finns det någon person som uppfyller dessa krav?

 12. Anonymous Says:

  Verkar som de vill dra ut på det till efter valet, samt att sänka pb och tpb ekonomiskt när det inte funka att stoppa dessa via lagen…Går det inte att dra in eu-domstolen, sverige har ju blivit dömd där innan?

 13. Anonymous Says:

  Stopp lite, som jag ser är beslaget av Piratbyråns server en politisk sak och inte en juridisk. Dvs spela inte med i att det är ett juridiskt problem att återlämna den, gör en politisk aktion för att få tillbaka den, dvs gör det till ett problem för Roswalls chefer. En bild med en större grupp personer iförda ”vi vill ha tillbaka vår server”-tröjor som blir avspisade av Bodström med orden med hänvisning till att det inte går att hitta någon som kan ta tillbaka servern skulle väl bli en riktig pangbild…

 14. rasmus Says:

  Mattias Lönnqvist: Wow, scannern är jag mycket intresserad av! :D
  (Har dykt upp lite andra dokument – och serier – som jag vill scanna och sprida…)

  Anonymous: Klart det är en politisk sak, ingen har väl påstått annat.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: