YouTube och illusionen av fri spridning

27 maj 2006

OK, så du har fått en länk till ett skojigt filmklippYoutube.com, ägnat det de få sekunders uppmärksamhet det kräver, och ställs sedan inför möjligheten ovan: Share this Video!
Men ordet ”share!” visar sig blott betyda möjligheten att medelst ett formulär skicka ett mejl med en länk till filmen samt ett kort meddelande (default: This video is awesome!). Du får alltså inte alls dela med dig av filmen, som ligger kvar på YouTube-servern, utan bara av länken till den.

Språket som används är fildelningens, känslan som frammanas är den av fritt utbyte. Vilket i viss mån kan stämma, eftersom YouTube är en verklig upphovsrättslig gråzon, där envar snabbt kan sprida småklipp till en masspublik utan förhandskontroll. Men om ett klipp plockas bort från de centrala servrarna, då är det också borta för gott.
Lite intressant är att jämföra med talet om ”laglig nedladdning av film”. I bägge fall handlar det om försök att dra förmån av de begär som fildelningen är förknippad med, men på helt olika sätt. Medan YouTube tar fasta på delningen, det vill säga glädjen i att skicka vidare något man har upptäckt till andra, så betonar betaltjänsterna nedladdningen.
Vardera erbjuder en simulation av en av fildelningsupplevelsens sidor, men tillämpar tekniska spärrar mot den andra. Betaltjänsternas DRM ska förhindra vidare delning, medan YouTubes flash-format är tänkt att blockera möjligheten till permanent lagring (och därmed vidarespridning) av filmklippen.
Och det är inte för att skydda någon upphovsrätt – filmklippen på YouTube är en gråzon som i praktiken fungerar som en public domain – utan en simpel barriär för att försvåra för konkurrerande arkiv.

Praktiskt nog tipsar Wikipedia om olika sätt att kringgå krånglet och lagra filmer från YouTube och liknande populära sajter.
För även om dessa är omedelbart praktiska sätt att sprida ett filmklipp, lätta att integrera med bloggar, finns ju inga som helst garantier för att tillgängligheten består. Detta lämnas helt upp till företaget YouTube, om det nu finns kvar, några garantier finns förstås inte. (YouTube har vuxit explosionsartat i år, men kritiserats för att sakna hållbar finansiering, även om de sedan förra månaden blivit en del av Googles Adsense-program.)
Den som hittat ett filmklipp och är mån om att det ska förbli tillgängligt, bör därför fundera över att komplettera med en torrent i stället för att helt förlita sig på gratistjänsternas välvilja – i väntan på någon form av P2P-baserade alternativ.

8 Responses to “YouTube och illusionen av fri spridning”

 1. david Says:

  Jaha.

 2. rasmus Says:

  David: Och vad ville du ha sagt med det?


 3. Dessutom är det något fel på deras krumma applet — jag får då aldrig något ljud.

  Det känns lite fånigt med en speciell applet för varje jumlans sajt, när man redan har videospelare installerade som fungerar alldeles utmärkt. Men YouTube ger inte url:en direkt. Skitsajt.


 4. Jag kör med en Firefox-plugin som kan ladda ner from Google Video, Youtube och en massa andra jag aldrig hört talas om. Funkar bra.

 5. Peter Says:

  Jag säger som david, Jaha. Använd inte youtube om du inte är nöjd med det då? Finns nog säkert andra alternativ ska du se.

 6. rasmus Says:

  Peter: Jag säger som dig, jaha. Läs inte Copyriot om du inte är nöjd med vad som står här då? Finns nog säkert andra alternativ ska du se.

  [/ironi]

  Vilken överflödig kommentar av dig. Jag är inte ”missnöjd” med Youtube. Läs inläggets sista stycke. Det är en simpel liten maning att inte lita blint på centraliserade distributionskanaler för att sprida filmklipp.

 7. Anonymous Says:

  Jag gillar videodownloader.net stenhårt, den funkar inte bara på youtube och är ingen plugin eller extension eller liknande.

 8. Anonymous Says:

  Jaha, men nu har Youtube gått ner helt och hållet!
  Det är väl lite väl häftigt?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: