Protokollverket

27 maj 2006

Visst är det fantastiskt: Vad som 1999 kunde avfärdas som en hoax, realiseras idag. Europaparlamentet utreder möjligheten att införa skatt på e-post och sms.

With billions of emails and texts sent around the world, it’s a novel and simple way to raise funds from new technology

Så resonerar den ledande franske europaparlamentarikern Alain Lamassoure (EPP, dvs. partikamrat med svenska m och kd). Han leder utredandet och räknar med att generera väldiga penningsummor, även om EU bara tar ut 0.00001 cent på varje mejl. Det handlar inte om någon dussinskatt, utan framställs som en tänkbar grundpelare för hela EU:s finansiering, vilken nu ska göras om från grunden.
Till råga på allt har Alain Lamassoure mage att för EU:s räkning ta på sig äran för att människor utbyter mer information med dagens informationsteknologier än tidigare!

Exchanges between countries have ballooned, so everyone would understand that the money to finance the EU should come from the benefits engendered by the EU.

Vi behöver inte kommentera politikerhögmod och -girighet, eller konstatera enkla faktum som att mejl kan skickas via servrar utanför EU likväl som över nätverk som inga skattmasar kan ha insyn i. Det är ändå signifikant att förslaget framförs, och att det framförs just nu. Skatt på e-post befinner sig på samma sluttande plan som en lag om att registrera adressater utan att registrera innehåll – förutsättningen är att lagstiftarna stiftar särskilda lagar för enskilda internetprotokoll.
Alltså gäller samma paradox som konstaterades i inlägget om ”form och innehåll” för två veckor sedan:

Ska datalagringen av internettrafik alltså inskränkas till en lag om SMTP-protokollet? Borde ge möjligheter för andra protokoll som gör ungefär samma sak – skickar meddelanden från en dator till en annan – att erövra mark på den vanliga e-postens bekostnad. Särskilt när alla som driver SMTP-servrar får sämre ekonomiskt utgångsläge, eftersom lagen om datalagring tvingar på dem extra kostnader. Plus att vi är rätt många som är trötta på mejl.

Politikerna skulle alltså ställas inför ett val: Antingen nöja sig med att bara e-post enligt SMTP-standarden beskattas, och acceptera att vissa nätanvändare som gör samma sak (att skicka data från en dator till en annan) på något annorlunda sätt slipper betala. Eller klamra sig fast vid ambitionen att vara heltäckande, och så gott det går kontinuerligt detaljreglera nya protokoll och nätbruk som mer eller mindre påminner om en mejlfunktion. Även om det senare kan te sig som rena vansinnet, ligger det i politikens väsen att politikerna inte gärna avskaffar institutioner som skapats, utan tvärtom ser till att göra dem orubbliga. Med både skatt på e-post och en lag om att datalagra vem som har skickat post till vem – två visioner som vissa av EU:s mest tongivande politiker på fullt allvar försöker genomföra – framstår den nedåtgående spiralen mot detaljreglering som nästan omöjlig att hejda.Främsta vinnarna torde dock inte bli EU. På lite sikt blir det de asiatiska stater där IT-innovation i form av utprövning av nya nätverksprotokoll även fortsättningsvis får äga rum – medan en stagnerande europeisk union hänger upp sin finansiella existens på en inskränkt syn på kommunikationsmedlen.
Bäst av allt är vad man skulle kunna kalla den myndighet som då skulle få ansvara för utdelandet av kommunikationslicenser och avgörandet av vilka dataöverföringar som skulle vara skattepliktiga: Protokollverket.


Internpost på Last.fm: e-post eller inte?

Uppdatering: På forum.pcgamer.se ligger diskussionen på bottennivå. Nästan ingen ägnar en tanke åt datorers funktion eller nätverkens framtid; i stället argument av typen:

0,00001 cent. Jag klarar mig nog. Går de nya pengarna till något vettigt, som stöd, är jag 100 % på. /…/
Själv är jag less på all ”hata skatt” mentalitet. /…/
0,00001 cent/e-post överlever jag. Mobiltelefon använder jag inte, så jag bryr mig inte alls. /…/
100000 mail för 1 cent. Var ärliga nu, hur många har ni skickat senaste veckan? Månaden? Kommer detta påverka er på något sätt?

(Jag kan visserligen hålla med om att ”hata skatt”-mentalitet inte är särskilt konstruktivt i sammanhanget, utan för bort fokus från vad saken handlar om – summorna är irrelevanta, den ekonomiska aspekten sekundär. Detta är ett långsiktigt vägval och handlar om kontroll.)

13 Responses to “Protokollverket”


 1. Jag kommer skratta väldigt högt och väldigt länge om någon anser att interna PMs på t.ex. last.fm skulle beskattas. En skatt för att spara ett stycke information till sin databas? Hysteriskt roligt!

 2. Anonymous Says:

  Det e ju helt SJUKT!
  Vad e email? är detta ett?
  Snälla, låt oss slippa EU!

 3. Anonymous Says:

  Totalt vansinnigt som sagt. Om man nu vill beskatta all kommunikation oavsett protokoll så är det väl ändå bättre att beskatta varje IP-packet? Då blir det omöjligt att kringå lagen med nya protokoll. Eftersom det är jobbigt att räkna IP-packet skulle man kunna beräkna skatten utefter bandbredden istället, en fast skatt beroende på hur snabb uppkoppling man har. Man skulle kunna kalla skatten för t.ex. ”mail- och meddelandeskatt”, moms.

 4. Jimmyroq Says:

  Blir det skatt så lär det väl i rättvisans namn bli per sänd (kilo/mega/giga/tera)byte, gärna multiplicerat med avstånd. Lite som ett brev på posten, som återigen skulle kunna konkurerra. Fantastisk!

  Men hur man ska motivera en sån skatt, det är för mitt begränsade intellekt väldigt främmande.

 5. Anonymous Says:

  Någon gång kommer ju dessa aninglösa eller deras efterträdare att börja inse realiteter. Frågan är då hur hårt de målat in sig i prestigens hörn, och kanske än viktigare, hur långsamt torkande färg de använt.

  Det behövs en oerhört bred och massiv folkbildning i datakunskap, å då talar jag inte om kunskap i att använda program på en dator, oftast hårt knutet till just en leverantörs produkter, utan snarare om vad data är, vad en dator är, alltså den mest grundläggande kunskapen som ger insikt. Det skulle behöva börja redan vid Turing.

  //steelneck

 6. rasmus Says:

  steelneck: WORD!

  Vad gäller skatt på varje IP-paket eller varje gigabyte, så diskuteras ju även sådana förslag, fast då inte som statlig skatt utan som upphovsrättslig ersättning. Allra spexigast vore ju om datatrafiken beskattades dubbelt:
  När du sänder en ny remix till en kompis, ska du alltså först betala till EU som tack för att EU gjorde att människor började kommunicera internationellt, och sedan betala till STIM som ”kompensation” för att ditt mail rycker brödet ur munnen på en kompositör. Well, är man inne på det spåret borde det nog gå att hitta minst 10-20 lika giltiga skäl till ännu fler avgifter.

 7. Anonymous Says:

  Det är ju pinsamt vilken okunskap det finns på så hög nivå, folkets representanter måste väl ändå ha viss grundläggande kunskap om det morderna samhället.

  Steelneck har helt rätt, inför grundläggande datorkunskap och kanske lite enkel programmering som obligatoriskt ämne på högstadiet. Att programmera är det absolut bästa sättet att lära sig förstå hur en dator fungerar, dessutom tränas man i problemlösning och logiskt tänkande. Ersätt en del av matte/fysik-timmarna med datorkunskap så kanske vi slipper sådana här lagförslag i framtiden.

 8. Marcus Says:

  Förslaget grundar sig i okunskap. Såväl teknisk som kontextuellt ekonomisk.

  Vad dessa politiker å ena sidan inte fattar är att i det ögonblick de inför ett sådant förslag väljer folk en annan metod att kommunicera. Situationen är inte och kommer aldrig att vara statisk.

  Det andra missförståndet är att man inte förstår att kommunikation i sig självt ökar värdet på data. Den som sätter upp minst hinder vinner helt enkelt. Skatter som hämmar möjligheten att generera pengar är per definition korkade. Snacka om att bita den hand som föder dem.

 9. Axx0 Says:

  Hade bara tänkt posta en länk till http://nearingzero.net/screen_res/nz209.jpg .

 10. Gustaf Dymov Says:

  ett ord: Fransmän! utan Frankrike ter sig EU som en liberal frihetsdröm, med frankrike – som ett socialkonservativt,protektionistiskt helvete :)

 11. Anonymous Says:

  Ja Marcus, håller med. Den ekonomiska biten kan också utvecklas lite djupare, för vad grundar sig det spåret på? Jo, kunskapsspridning, det blir en skatt på att sprida kunskap som i sin tur i förlängningen leder till sämre konkurenskraft. En ond spiral, såvida folk inte väljer andra vägar, vilket de givetvis gör. Summan blir då onödigt arbete nedlagt, tid som istället hade kunnat användas till vettigare saker, som att inhämta kunskap.

 12. Anonymous Says:

  0,00001 cent/e-post är inte mkt, men glöm inte att det är bara början. Vem vet går det här igenom kanske om fem år så går priset upp till 0,1 cent/e-post och då blir det inte lika billigt längre. De börjar alltid med lågt pris sen smäller det. Därför ska man vara emot förslag från början.

  /FitnessBOY*

 13. Small Buck Says:

  Vem ska betala skatten när avsändaren är en maskin? Mina servrar skickar ut mail i tid och otid om allehanda händelser. Ska jag som operatör betala skatt för att få veta hur min server mår?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: