”Internet bör följa pressetiken”

20 april 2006

Internet bör följa pressens etiska regler”, hävdar Carl-Johan Bonnier.
Oj!

Den största utmaningen i dag finns nog på nätet. Under de senaste åren har internet växt på ett dramatiskt sätt, vilket i sig är fantastiskt spännande. Men utvecklingen har konsekvenser som vi har haft svårt att förutse och som kommer att medföra förändringar som vi ännu har svårt att föreställa oss.
Allt fler använder nätet, inte bara för elektronisk post utan såsom ett dagligt hjälpmedel för information och kommunikation. Ett av problemen med nätet är att en del av de goda delarna av det traditionella mediesystemet inte följer med. (…)
Internetkulturen innehåller också ett mått av avsändaranonymitet och ibland slutna rum men med många deltagare, vilket inte alltid leder till en ansvarsfull samtalston. (…)
Det publicistiska ansvaret försvinner givetvis inte för att det flyttar till nätet. (…) det känns angeläget att vi kan komma till en ordning också för nätet som vi redan har för andra områden.

Vi känner igen syndromet: Digitaliseringens konvergens mellan tidigare vitt skilda medieformer beskrivs som ett enkelt byte av distributionsform. Metaforerna hämtas ena dagen från dagspress, nästa från grammofonskivor, medan någon föredrar att jämföra flödet av ettor och nollor med radiosändningar, någon annan med telefon och en tredje med folkbibliotek.Att Carl-Johan Bonnier hämtar sina erfarenheter från just papperstidningarnas värld är ingenting märkligt, och jag tror inte heller att han har några onda baktankar. Men vad innebär det att säga att internet bör följa pressetiken?
Internet är, som bekant, en uppsättning av olika protokoll vilka kan användas för allt från webbsidor och fildelningsnätverk, till e-post och telefoni. Ingen kan på allvar hävda att pressetiska regler ska gälla när två personer pratar med varandra över Skype, knappast heller i ett chatmeddelande som går från en person till en annan.
Men Carl-Johan Bonnier svävar betänkligt på var gränsen ska dras, eftersom han anför e-postlistor som exempel på något som bör regleras. Chatkanaler på IRC borde väl i så fall också räknas in. Att han menar att www-publicering i exempelvis bloggform också ska inkluderas råder det nog inget tvivel om – och följaktligen även varje liten dagboksrad som göms inne i ett halvslutet community.

Predikan går inte att ta på allvar, och den är uppenbarligen skriven utifrån antagandet att ”internet” inte är en uppsättning kommunikationsprotokoll, utan ett antal ”ställen” för en-till-många-publiceringar. Därmed demonstrerar Carl-Johan Bonniers debattartikeln (oavsiktligt) sanningen i en av sina egna formuleringar: ”ingen medieform verkar i ett vakuum, vare sig utifrån tidsanda i stort eller från andra medier”.
Helt riktigt. Tilläggas kan att vilka tidigare medier som nya medier ska modelleras efter aldrig är självklart. Metaforerna är alltid en arena för – oftast dold – maktkamp.

Citerar ett inlägg från i vintras:

”Teknikneutralt” kan låta fint. Jämlikt. Men bedrägligt nog tycks det, åtminstone i nio fall av tio, betyda att modeller som uppfunnits för att hantera tryckpressar på mer eller mindre krystat sätt ska tillämpas på digitala medier. Oavsett de verkliga förutsättningarna.

Uppdatering: Och nu rapporterar P2Pnet om ett domstolsbeslut i Hamburg helt i anda med vad Carl-Johan Bonnier efterlyst. Friheten att driva nätforum tycks beskäras rejält i Tyskland. Oroväckande, och något som inte känns otänkbart i Sverige.

4 Responses to “”Internet bör följa pressetiken””

 1. monki Says:

  Jag blir bara mer sugen på att skriva min uppsats om metaforer i fildelningsdebatten när jag läser detta!

 2. CV Says:

  Så givet att han skriker till. Internet med allas möjlighet att yttra sig och uttrycka sig är ju ett stort hot mot den elit som han tillhör som liksom har patent på rätten att uttala sig. Vem kan som han bara gå ner till tidningen och få en helsida med en debattartikel?
  Alla vi som inte kan det kan nu uttrycka oss på nätet.
  Tacka tusan att det här är ett hot för hans särställning och hans vinster.
  RS
  kulturbloggen.com


 3. Jag läste hela debattartikeln i DN och tyckte den var klart intressant. Mycket av de liberala tankarna han skriver om håller jag med om- men tankarna om internet är konstiga. Medierna måste få utvecklas som de gör utan att man måste följa massa etikregler.

  Även om det ibland kan vara att föredra…

 4. Anonymous Says:

  ”Det är inte alltid som makthavarna gillar det vi gör. Detta är emellertid inget problem – det är ett hälsotecken.””

  Det här citatet måste vi kapa.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: