Telekomföretag släcker New Orleans trådlösa nät?

10 april 2006

Tusentals katastrofdrabbade i New Orleans får tillgång till gratis halvsnabbt internet, via ett trådlöst nätverk byggt på donerad utrustning och med offentligt understöd. Nätet bygger inte på stora sändare, utan på små antenner i lyktstolparna som utan centralpunkt distribuerar vidare information från punkt till punkt á la P2P. Därmed når nätet även områden där orkanen ödelagt fast och mobil telefoni.

Men nu hotas infrastrukturen av en delstatslag, som (med vissa undantag) förbjuder offentligt understödd infrastruktur i form av datornätverk, då det anses snedvrida konkurrensen. Telekomföretaget Cox Communications ger sitt fulla stöd till lagen, som på fullt allvar heter Fair Competition Act, och förbereder en rättslig attack. Men stadens myndigheter tänker inte ge sig. New Orleans-nätets framtid kan nu avgöras i domstol.

Copyriot har tidigare skrivit om hur liknande lagförslag hotat gräsrotsprojekt för gratis internet till invånare i Houstons fattiga East End, och om svenska idéer om fria stadsnät.

Annonser

5 Responses to “Telekomföretag släcker New Orleans trådlösa nät?”

 1. Ulf Åkesson Says:

  Jag får nock säga att jag håller med de andra i detta fallet. Att ge statliga/kommunala bidrag till vissa former av verksamheter (som i detta fallet) är att snedvrida konkurrens, och en form av diskriminering.

  Och för övrigt; ”There is no such thing as a free lunch”. Det finns inget ”gratis” bredband. Det är alltid nån som betalar.

 2. Anonymous Says:

  Hej Ulf, 80-talet ringde och ville ha nyliberalismen tillbaka.

  Men vad vet jag, ett flertal privata företag stod kanske på kö för att omedelbart bygga ut konkurrerande internet-uppkopplingar i katastrofområdet, som alla drabbade också skulle ha råd med.

  Det var kanske därför man sket i att evakuera folk — det hade ju totalt sabbat konkurrensen ifråga om bussar, bilar, sovsäckar, mat, hotellrum, sjukvård med mera, vilket vore ren och skär diskriminering.

 3. Anonymous Says:

  Ulf, du har nog ett och annat kvar att förstå om Internet. Sammankopplingen av nät ökar värdet av alla näten. ”Internet” är inte något man köper.

 4. Ulf Åkesson Says:

  Okänd 1:

  ”Det var kanske därför man sket i att evakuera folk — det hade ju totalt sabbat konkurrensen ifråga om bussar, bilar, sovsäckar, mat, hotellrum, sjukvård med mera, vilket vore ren och skär diskriminering.”

  Nja, problemet var väl snarare att den amerikanska staten hindrade privat assistans utifrån än något annat. Staten agerade lika inkompetent som den brukar göra, helt enkelt.

  Okänd 2:

  ”Ulf, du har nog ett och annat kvar att förstå om Internet. Sammankopplingen av nät ökar värdet av alla näten. ”Internet” är inte något man köper.”

  Nja, jag tror inte att problemet ligger där, inte. Du köper en tjänst och den kostar, så enkelt är det. Antingen betalar du den själv, får den av någon eller så tvingar du någon under vapenhot att betala den för dig.


 5. Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog. You have some really great articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested. Thanks!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: