Bättre och sämre inlägg i kopieringsdebatten

2 april 2006

Pirazine hurrar över att ”Aftonbladet publicerar piratvänlig artikel”. Någon Nicke Nykvist har släppts in på debattsidan. Han levererar fånigast tänkbara försvarstalet ur någon slags fildelarperspektiv. Du tjänar pengar, du är ond, alltså är jag god är principen, ”Vi fortsätter luras tillbaka” är rubriken.

Det var alltså branschen själv med sin prissättning som beredde mark för att kopieringen skulle ta fart. (…) Nä, sätt priset på en nedladdad låt på tre spänn, ta 100 kronor för musik-cd och filmer på dvd så ska ni få se att ni tjänar mer pengar! (…)
Saken är helt enkelt den att vi konsumenter känner oss lurade, därför drar vi oss inte för att luras tillbaks lite. Vi ser hur storbolagen drar in miljardvinster, artister som tjänar hundratals miljoner om året, män som Bill Gates som är bland de rikaste i världen. Varför skulle då inte jag blåsa dessa människor på lite pengar när de hela tiden blåser mig?
Suck. En perfekt skenmotståndare för upphovsivrare som vill vrida bort pratet från det väsentliga.
Förbittrad konsument-retoriken frammanar vrångbilden av en konflikt där ”industrin” har gjort några produkter som ”användarna” vill komma över, till lågt eller inget pris. Som vore det nån jävla löneförhandling. Som om någon skulle kunna utlova piratstopp mot prissänkningar. Som om inget annat fildelades än ”storföretagens” musik.

Betydligt bättre är ett litet debattinlägg författat till måndagens årsmöte med Svenska föreningen för upphovsrätt. Juristerna där lär dock knappast att brista ut i stående ovationer över att piratpartisten Christian Engström med eftertryck fäktas för rätten att återge inte bara korta textcitat utan även bild- och ljudklipp: Upphovsrätten hotar yttrandefriheten.
Tydligen är förresten Christian Engström barnbarnsbarn till Albert Engström, och får för den skull hem utbetalningskort med upphovsrättspengar i ytterligare några år till. Albert Engström dog 1940.

Annonser

4 Responses to “Bättre och sämre inlägg i kopieringsdebatten”

 1. notwist Says:

  Med ”skenmotståndare”, menar du en motståndare som inte finns eller? Jag fattar inte formuleringen riktigt om jag ska vara ärlig, men själva artikeln som du så intellektuellt ”dissade” var mest för att framlyfta att diskussionen nu överhuvudtaget existerar på Aftonbladets sidor.

  Ok, det kanske är en skitdålig och oinsiktsfull argumentering, men artikeln var faktiskt mer skämtfullt menad (som du förmodligen förstod efter kommentaren om handskarna)

  ”Comment moderation has been enabled. All comments must be approved by the blog author.”

  Vad fan är det där om?

 2. Alexander Says:

  Håller med dig helt. Som förbittrad konsument finns bara en lösning ”-köp inte det då! Du är inte tvungen.”

  Angående Bill Gates så borde han vara väldigt rik då han ändå lyckats göra en helt industri mer eller mindre beroende av hans produkter. Imponerande? Jajamensan Bra? Nja. Att göra så att Office dokumentstandarder är enligt mig en mycket mer viktig del i denna debatt än ”gratis kultur till alla!”

  Kommentarer som ”ta bort extramaterialet, det kostar bara pengar” gör mig nog mest upprörd. Det är ju därför jag både tankar och köper dvder!

 3. Dan Says:

  Jag haller med dig till fullo.. uppdelningen arg konsument vs. Stort Foretag ger bara ved i brasan for industrins forsok att hoja legitimiteten for tvangsmedlen. Det ar dessutom ett banaliserande av hela fragan; det handlar inte om nagot digital snatteri. Det handlar om ett mangfaldigande av tecken som finns for att kopieras, med teknologier som mojliggor manga andra typer av kommunikation. Om musiker och musikproducenter tycker att det ar en jobbig verklighet att leva i, far de val ge ut sitt alster pa vinyl for att gora den forsta kopieringen lite struligare, eller skaffa ett annat jobb. Skivbolagens priser ar val helt irrelevanta; det ar val ingen som tvingas att kopa nagot.

 4. rasmus Says:

  Notwist: Kommentarerna måste godkännas av mig innan de publiceras. Tyvärr. Det handlar inte om att sålla bort skrivna inlägg, utan om bloggen annars drunkna i ett sjuhelvetes spaminflöde som inte ens valideringskod biter på.

  Jag klandrar förstås inte Pirazine för länkningen, men tyckte det var ett lämpligt tillfälle att underblåsa lite självkritik bland fildelningsförespråkare.

  Med ”skenmotståndare” menas en föreställd, förenklad motståndartyp som används av motståndare att raljera över och dissa. Visst finns det en massa fildelare som tycker att höga priser spelar stor roll i sammanhanget, men det är inte detsamma som att utmåla internets fildelningsaktivitet som ett uttryck för förbittrat konsumentskap.

  alexander & dan: precis – ingen tvingar oss att införskaffa Hip Hip Hora. passionerade fildelare tenderar f.ö. inte vara så intresserade av försvarstal för rätten att tanka just ny svensk långfilm, snarare är de ofta inne på utländska teveserier och annat som piratjägarna i praktiken skiter i.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: