Plagiat/citat i Schlagerfestivalen och på Moderna

17 mars 2006

Plagiatanklagelserna haglar. Dels, som brukligt, i anslutning till Schlagerfestivalen. Kikki Danielssons låt anklagas påstås kopiera ett flertal tidigare schlagerlåtar, liksom Björn Kjellmans svensktoppshit som enligt upprörda kvällstidningsläsare bland annat ska ha plagierat en polsk schlager från 1960-talet.
Samtidigt påpekar de utpekade att det ligger i schlagergenrens natur att det är ett relativt litet antal musikaliska figurer som låtskrivarna jobbar med och att det därför är fullt naturligt att varje låt liknar tidigare låtar.
Hur få ytterligare varv behöver inte dessa schlagerplagiatfejder skruvas, för att ska närma sig ”SJN”:s kompositörsparanoia?

Och Modernautställningen 06 har nu lett till polisanmälan. Fotografen Jonas Lemberg plagiatanklagar, med stöd från facket, tavelmålaren Markus Andersson, som målat av ett mycket spritt foto på Christer Pettersson och infogat i en av sina tavlor som nu visas på moderna. Även geten är visst hämtad från ett tidigare sammanhang. Sampling och omkombinering.
Muséet försvarar sig bra, säger att de vill ”värna den konstnärliga citaträtten” och jämför med hur Andy Warhol byggde hela sitt konstnärskap på att bearbeta massmediebilder.

För övrigt är Markus Andersson nog Sveriges mest provocerande konstnär just nu, men det främst av andra skäl, och (verkar det) inte som ett utslag av ett konstideal byggt på provokation. Han är nämligen något så ovanligt som en aggressiv försvarare av tavelmåleriets ställning, gör tavlor i nationalromantisk anda, avbildar Daniel Wretström som martyr, diggar Oswald Spengler, samt är medgrundare av konstnärsgruppen Upplandsmystikerna:

Gruppen startades år 2005 som bl.a. en reaktion mot den digitala/konceptuella och idébaserade moderna konsten.
Syftet med konstnärsgruppen är bl.a. att verka för den s.k. analoga konsten, där det hantverksmässiga, traditionella skapandet behålls genom omsorg för främst måleriet.
För oss är måleri en bild på väggen. Vi förvånas över samtidens dekadens och urvattning av begreppet och finner inget intresse eller egenvärde för måleriets såkallade expandering och frigörelse från ramen.
Det är såklart ingen hållning som får en att bli upphängd på Moderna Muséet. Markus Andersson medverkar by proxy: att som en medveten handling visa upp outsiderns tavlor utgör själva utställningsbidraget från den egensinnige konstnären Dorinel Marc.
Vilket ju är konceptuellt så det förslår. Visst är det ganska ironiskt att Markus Anderssons närmast radikalkonservativa ambition att återgå till ett ”tidlöst” konstideal som för länge sedan kasserats inom konstinstitutionerna, bara tycks leda till att det konceptuella flyttas till en metanivå. Ingen talar om målningarnas form och innehåll – all uppmärksamhet ägnas diskursen kring Markus Anderssons måleri: plagiatanklagelsen och frågan om förhållandet mellan konstnär och institution.
Ett klart fall för Artliberated, även om det får antas att analogkämpen uppskattar det digitalkonceptuella sällskapet där lika lite som han gillar att bli jämförd med Andy Warhol.

Uppdatering 2/4: Vilks kommenterar fortsättningen med konsthistoriska exempel.

9 Responses to “Plagiat/citat i Schlagerfestivalen och på Moderna”

 1. Anonymous Says:

  Manarkon publicerade en intervju med Markus Andrersson för en tid sedan. Kan kanske intressera eller rent av uppröra någon.

  http://www.manarkon.se/article/151/intervju-med-markus-andersson

 2. Markus Says:

  Helt orelaterat; det är tydligen någon slags festival för konspirationsteoretiker på gång i Skarpnäcks Kulturhus. Men det känner du säkert redan till.. ser fram emot en rapport! Själv vågar jag inte gå dit…


 3. Att använda referensbilder är ju en nödvändighet i spelindustrin, och någontning vi måste göra (och blir tillsagda att göra på diverse föreläsningar). Visar ju bara ännu mer på hur absurd upphovsrätten är…

 4. Andie Says:

  Angående Upplandsmystikerna: Notera även uppvaknandet av den nordiska retrogardistiska kulturtidskriften Aorta. http://www.tidskrift.nu/artikel.php?Id=3511

 5. rasmus Says:

  Tack för tipsen om Manarkon och Aorta; kan tillägga att det var via Manarkon jag först läste om (och intresserades/provocerades av) Markus Andersson härom veckan, innan plagiat-anklagelserna drog igång.

 6. Fredrik Ivarsson Says:

  Så bra var inte museéts försvar. Det finns ingen citaträtt vad gäller bilder.

 7. rasmus Says:

  Fredrik Ivarsson: När jag säger att muséets försvar var ”bra” är det inte ett bedömande av juridisk briljans eller nåt (du verkade verkligen tänka så, otroligt) – de sysslar med konst, och sa en vettig sak om hur konst funkar.
  För övrigt har du fel i att det inte finns citaträtt för konst. Upphovsrättens citaträtt är inte på pappret begränsad till enbart text, däremot har det utvecklats en praxis som säger att text får citeras på ett helt annat sätt än t.ex. musik, medan bild nog kan få citeras men det är såvitt jag förstår en ganska godtycklig fråga som bedöms från fall till fall.

 8. Fredrik Ivarsson Says:

  Eftersom Lemberg polisanmält det hela så antog jag, otroligt nog tydligen, att uttalandet från Moderna Museet skulle vara något slags juridiskt och inte ett konstvetenskapligt försvar.

  Visst, citaträtten i lagtexten hänvisar bara till ”verk” men i förarbetena har det alltid påtalats att citaträtten inte gäller för konstverk. Senast i prop 1992/93:214 s 77.

  Har du något källa till praxis där citaträtt för bild godkänts? Jag känner inte till något sådant.


 9. […] någon slags schlagerfestival ikväll. Det innebär högkonjunktur för plagiatanklagelser, precis som förra året, i några dagar, innan (nästan) alla åter inser att schlagerns väsen ligger just i det eviga […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: