Kontrollberoende skivjättar hotas av nätradio

27 februari 2006

Skrev just en Piratbyrån-nyhet om att tyska IFPI vill förbjuda nätradiostationer, så länge de inte sänds av radioföretag som redan är etablerade offline. Det är fullständigt jävla vansinne, såklart. Och handlar ganska uppenbart inte främst om att skivbolagsjättarna vill kontrollera spridningen av ”sin” musik, utan om deras rädsla för att människor ska börja digga andra låtar än de som deras marknadsföringavdelningar har bestämt sig för att de ska digga. Särskilt rädda är de för Last.fm, denna fantastiska kanal att för automatiserat upptäckande av musik man inte visste fanns, utifrån ens befintliga smak (och som snällt betalar sina licensavgifter till brittiska STIM-motsvarigheten).

Tyska IFPI vill även förbjuda program som underlättar ”rippning” av enskilda låtar ur ljudströmmar (hur effektivt det nu är med att förbjuda viss mjukvara i nationell lagstiftning). Men än lär det vara lagligt. Och passande nog upplyser signaturen axx0 om att han/hon just har släppt en torrent med det halvfärdiga Windows-programmet Last.fm Recording mod beta 2.

This is a beta test of a recording modification to the offical last.fm radio client that I’m currently trying to make.
The player will record all songs you listen to.
Skipped songs will not be recorded.

De som använder Windows och Last.fm och har testat denna strömrippare får hemskt gärna lämna en kommentar här, samt uppmanas att ge feedback till kodaren!Ett urval av senaste tidens personliga musikupptäckter via Last.fm:
Hoahio, OOIOO, Six Organs of Admittance, Pegasuses, Jasmin, Theoretical Girls, DJ Koze, Sichtbeton, Hans-Joachim Roedelius, Mitchell Akiyama, Oneida
Här har vi musiken som IFPI vill se till att vi inte ska få upp ögonen för. Helt begripligt ur deras perspektiv, eftersom det hotar dessa skivbolagens (man frestas att säga planekonomiska) affärsidé: att få folk att lyssna på den musik som de på förhand utnämnt till nästa stora grej.

Relaterat:

Uppdatering: Enligt Urheberrecht.org och Laut.de avslås IFPI:s krav av av tyska justitiedepartementet. Inte så förvånande, kanske.

Uppdatering 3/3: En väldigt bra artikel på Realtid.se följer upp genom att bland annat prata med svenska nätradiosändare och med STIM (som ju i fall som detta faktiskt inte brukar ställa sig på skivmagnaternas sida). Realtid.se uppger att de inte lyckades nå svenska IFPI för en kommentar. Det låter lite underligt, men det är ändå positivt om de försöker ställa svenska IFPI mot väggen för det som deras tyska och andra syskon gör – det är trots allt samma organisation och samma medlemmar, med kontor på lite olika håll.

Annonser

4 Responses to “Kontrollberoende skivjättar hotas av nätradio”


  1. Jag har använt Axx0s program. Det är mycket bra :)

    Det lustiga är att det är helt lagligt än så länge, men jag är säker på att det kommer att ändras inom snar framtid. Tyvärr.

    Jag kan för övrigt informera om att Axx0 är en svensk kille.. bara så ni vet.

  2. M. Altemark Says:

    Planekonomi kan lika gärna bygga på decentraliserade, skalbara, modulära och iterativa processer som centraliserade femårsplaner av sovjet-typ, känns dumt att klumpa ihop båda approacherna som skivbolagstänk.


  3. […] Man kan bara älska ett sådant sätt att utvidga sin musiksmak. När nu Last.fm gått vidare till att även hålla en informerad om lokala konserter blir papperstidningens kulturdel än mindre viktig. Får bara hoppas att det hela visar sig tillräckligt skalbart för att klara ännu fler användare, och inte sjabblas bort av sina ägare. För att Last.fm inbjuder allt fler att upptäcka den långa svansens musik (som i mitt fall påfallande ofta är japansk) i stället för topplisteartister gillas förstås inte av alla. Last.fm har en fiende, och den heter IFPI. Låt dem inte lyckas få igenom sitt förbud mot uppstickare att sända nätradio! […]


  4. […] alltså medvetvetet strypa en fungerande affärsmodell för musik. Varför vill de göra det? Svar: skivbolagen är kontrollberoende. Som vi skrev i gårdagens inlägg om filmbranschen, det gäller att synkronisera målgruppens […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: