Piratjägare lägger krokben för Firefox

24 februari 2006

Om Mozilla tillåter försäljning av kopior av sin programvara så innebär det att det blir praktiskt taget omöjligt att genomföra den engelska antipirat-lagstiftningen på grund av att det är så svårt för myndigheterna att ge allmän information till företag om vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet.

Citatet kommer från en brittisk statstjänsteman som gjorde vad hon kunde för att sabotera för fri programvara. Läs sammanfattningen på bloggen Virtuellt bondförnuft!

Exemplet må vara extra dråpligt, men ändå typiskt. Antipiratpropagandister är beroende av myten att lagligt är lika med exklusiv ensamrätt. Användandet av begrepp som ”legal nedladdning” handlar just om att skymma det faktum att det finns massor av film, musik och inte minst programvara som det är fullt tillåtet att göra kopior av, ofta även att sälja kopiorna.
Att piratjägares åtgärder om och om igen slår mot fri mjukvara är inget olycksfall i arbetet, utan ett sätt att lägga krokben för konkurrerande affärsmodeller.

Annonser

One Response to “Piratjägare lägger krokben för Firefox”


  1. ”Gjorde vad hon kunde för att sabotera” är nog lite överdrivet.

    Från timesonline: ” They had encountered businesses which were selling copies of Firefox, and wanted to confirm that this was in violation of our licence agreements before taking action against them.”

    De frågade alltså iaf. först.
    Men, (som vanligt) en skrämmande okunskap förstås.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: