22C3 del 3: We lost the war

8 januari 2006

We lost the war är en ganska kapitulatorisk titel på ett föredrag. Så löd dock budskapet i ett av de mest välbesökta föredragen i kongresshallens stora sal, och då det även fanns i artikelform i programbladet får man nog säga att bland de mer politiskt inriktade inslagen på 22C3 så gavs Frank Rieger och Rop Gonggrijp en särskilt framskjuten roll av arrangerande CCC.
Som titeln antyder handlade det här om framtidsutsikter av det mer dystra slaget, något som det även bjöds på förra året. Tidigare samma eftermiddag det talats om datalagringen till stor del utifrån perspektivet att ”integriteten” måste försvaras mot politiska förslag om utbyggd övervakning. CCC har också i snart 25 år kämpat för fria kommunikationer och Datenschutz, mot övervakningskameror och kontrollteknologier.
Nu ställde sig alltså alltså en mångårig CCC-medlem samt
en av grundarna till xs4all och sa ”We lost the war – Welcome to the World of tomorrow”. Jo, det finns förstås en viss poäng i att säga så. Att lägga allt sitt krut på att bekämpa det senaste oroande EU-förslaget som det för veckan råkar skrikas högst om i bloggosfären, det leder lätt till att man inte ser skogen för alla träd. Här lät det annorlunda. Världsläget har de senaste fem åren hastigt mörknat, Bodströmsamhället är bara början på övervakningens utbyggnad, och pendeln kommer att ta flera decennier på sig innan den kan svänga i en trevligare riktning. Nu handlar det om att bygga en infrastruktur för att i bästa fall kunna hålla huvet över vattenytan, inte om att podcasting är på väg att befria våra tankar. Ingen idé att sikta för högt, för då kommer bara varje reträtt att bli en signal om förlust. Ungefär så kan budskapet sammanfattas.

Frank Rieger och Rop Gonggrijp beskrev en världsordning byggd på permanent undantagstillstånd, där polis och underrättelsetjänst arbetar att övervaka alla kommunikationer, transaktioner och transporter för att ha en hållhake på var och en att använda när den ter sig obekväm, selective enforcement. Och det hjälper inte att peka på att den ena eller andra övervakningstekniken fungerar dåligt i praktiken, betonade de, för funkar det inte idag så finns det ändå där imorgon. Misslyckas biometriken, gå direkt till DNA-identifiering.

– We are basically heading for a new dark ages.
Som ett exempel togs Nederländerna, kanske inte det land man först förknippar med begreppet övervakningsstat. Enligt talarna är holländarna det mest rädda folket i världen, rädda för terrorism och brottslighet, en befolkning som skriker efter mer kontroll, där det inte är ovanligt att människor upprörs när inte just deras gata får övervakningskameror. De styrande politikerna (som fram till 2002 styrde i en bred koalition där allt kunde göras upp i stängda rum) har villigt styrt i denna riktning.
Nederländska polisen går in för en policy där man identifierar vissa människor med kriminellt präglad livsstil och går in för att frustrera och driva bort dem, genom att med ständigt undersöka deras bilar, ägna särskild nit åt deras affärs- och byggnadstillstånd, avlyssna dem för att hitta småförbrytelser etc. Strategin hänger tätt ihop med hur övervakningssamhället producerar stora mängder ”fuzzy data” om personer, som indikerar oönskade beteenden snarare än brott mot regler. ”Vi vet inte riktigt varför vi tycker illa om dig, bara att vi gör det.”
Analysen av samhällsläget lyder ungefär såhär: Demokratin är förbi. De styrande är lobbyister, teknokrater och konspirationer, vars prioritet är att stanna vid makten och hålla den stora merparten av befolkningen passivt underhållen eftersom teknikutvecklingen gör större delen av arbetskraften överflödig (en populär tes inom den tidiga globaliseringskritiken, präglad av ett totalt ointresse för immateriellt arbete), att med alla stående medel hålla ute invandrare från katastrofdrabbade delar av världen samt hantera en våldsam energikris.

Det talades mycket om vad ”de” har gjort, vad ”de” gör, och vad ”de” planerar att göra. En kvinna i publiken, liksom senare många tyska bloggar, anklagade talarna för att klumpa samman alla ”they” till ett enhetligt subjekt. Tvärtom så tydde ju det nederländska exemplet på att övervakningen inte alltid är något som påförs ”uppifrån”, utan växer ur en viss diskurs om risk och säkerhet.

– Invånarna på en gata som kräver övervakningskameror behöver inte alls vara samma människor som vill ha elektroniska id-kort. Sådant klargörs inte genom användandet av ordet ”de”!
Mycket kan invändas mot We lost the war-talet, både vad gäller analysen och den apokalyptiskt pessimistiska retorikens värde. Själva såg dock Frank Rieger och Rop Gonggrijp det som ”ett kall för uppvaknande, inte en kapitulationsförklaring”. Och den föreslagna strategin var ett långsiktigt tillämpande av de klassiska hackeridealen: Lita inte på att politiker ska ordna saker, fixa i stället verktygen själv. Anonyma kommunikationer, decentraliserade P2P-strukturer, verktyg för att avlägsna digitala vattenmärken. Dessutom uppmanade de till att använda alla tekniska kunskaper för att vända på övervakningen: Övervaka övervakningsivrarna, häng ut Bodströms privatliv offentligt!

Även detta föredrag finns videoinspelat.
Uppdatering: Föredraget diskuteras lite på Nettime

Se även de tidigare inläggen från 22C3:

4 Responses to “22C3 del 3: We lost the war”

 1. elmindreda Says:

  Vad komiskt att föredraget var kodat som WMV, om de nu agerar för ett öppet samhälle.

 2. floodis Says:

  Enligt talarna är holländarna det mest rädda folket i världen, rädda för terrorism och brottslighet, en befolkning som skriker efter mer kontroll…

  Det skapades som känt en namnlista mot datalagringen. De flesta som skrev under var holländare, med 21.617 namn. Det land som skrev under näst mest var Tyskland med 6.975 namn. Det var dessutom i Nederländerna namnlistan startade.

  Sen så var de nedeländska socialisterna några av de få socialister som motsatte sig datalagringsförslaget. Man kan väl också säga att de gjorde detta aktivt. De mejlade iaf alla andra politiker i socialistgruppen och gav sin negativa syn på datalagring.

  Så jag vet inte riktigt om holländarna skriker efter så mycket kontroll som talarna ville få det att framstå. Detta borde iaf killen från xs4all veta. Det var ju de som bland annat låg bakom namlistan mot datalagringen.

 3. rasmus Says:

  22C3 weblog skriver att inspelningarna inte bara ska finnas i WMW, utan även kommer i MP3, samt som ljudversion i både MP3 och OGG.

  Floodis: Utan att själv veta mycket om Nederländerna, finns det ju ingen motsättning mellan att en befolkningsmajoritet skriker efter mer övervakning medan den avvikande minoriteten är mer alert än vad andra länders kritiker är. Snarare tvärtom kanske?


 4. […] förresten alla gamla Copyriot-poster från tidigare CCC-kongresser: 21C3 (1, 2, 3, 4), 22C3 (1, 2, 3), och 23C3 (1, 2, 3, 4, 5, […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: