Hotet från kassettbandet och införandet av kassettersättningen

14 december 2005

Copyswede, den organisation som staten har givit rättigheten att ta ut en avgift (”kassettersättning”) på inspelningsmedia och fördela pengarna till diverse upphovsrättsinnehavare som man representerar, har nått en överenskommelse med sina motparter. Brännbara DVD och CD blir inte dyrare. Den förväntade chockhöjningen uteblir alltså, än så länge. Avstår från att spekulera i om det har att göra med att kritiken mot systemet faktiskt har varit ganska omfattande, som Copyswede irriterat har noterat.
De MP3-spelare med störst intern hårddisk får dock även i fortsättningen en pålaga om hela 350 kronor. En hel del julklappspengar att administrera runt för kulturkorporativisterna. Detta medan vanliga hårddiskar slipper avgiften helt. Lagen skiljer nämligen mellan lagringsmedia med allmänna användningsområden och sådana som anses speciellt ägnade för privatkopiering av sånt material som upphovsrättsindustrin kontrollerar rättigheterna till. Om någon däremot (hypotetiskt) skulle börja tillverka MP3-spelare som inte har några inbyggda minnesmoduler alls, utan ett hål där man kan stoppa in ett flash-minne som köps separat och även kan användas i andra slags prylar, så vore det ett smart sätt att helt och hållet kringgå kassettersättningen.

Bakgrunden till dessa avgifter på lagringsmedia reds ut i en färsk liten uppsats på 19 sidor, som kan laddas ner här:

Kassettband och kassettersättning [PDF, 1MB]
Berättelsen börjar med en bakgrund till magnetband som ljudmedium, en krigsteknologi från Tyskland som efter 1945 börjar att omvandla både produktion och distribution av musik, då tekniken till skillnad från grammofonen möjliggör både inspelning och uppspelning av ljud. STIM såg tidigt ett problem i detta, och ville ursprungligen förhindra att tekniken föll i allmänhetens händer. Uppsatsen fortsätter med att kartlägga kassettbandspelarnas snabba spridning i svenska hushåll under 1970-talet, och hur skivindustrin efter att försäljningen började sjunka 1979 tillsammans med STIM började intensifiera kraven på att få ersättning för vad man såg som utebliven försäljning. Svenska staten utredde frågan, men införde först en kassettskatt till statskassan som fungerade ganska dåligt. Efter många om och med avskaffades den, för att först 1998 följas av en upphovsrättslig kassettersättning. Ett par dilemman som tas upp mot slutet gäller hur avgifterna läggs även på digitala lagringsmedier med bred användning, och hur de drabbar även annan användning än den som ”ersätts” av Copyswede.
Tidigare verkar ingen ha gjort någon samlad skildring av denna ytterst speciella ekonomiska mekanism, så någon intresserar sig säkert för denna lilla studie som jag på något mystiskt sätt har hunnit med under ett antal långa nätter och ett par eftermiddagar på KB. Kommentarer är välkomna.

9 Responses to “Hotet från kassettbandet och införandet av kassettersättningen”

 1. Anonymous Says:

  Intressant läsning, kul att se hur historien upprepar sig. Jag väntar med spänning på C-uppsatsen på samma tema ;-)

 2. von Adler Says:

  Det ritkigt absurda är ju att grundresonemanget tycks vara att varje överföring av media från ett datalagringsmedia till ett annat (till mp3-spelaren, till en extra skiva att ha i bilstereon och i en back-up på hårddisken på något vis innebär förlorade inkomster för producenten av sagda media, som om en konsument automatiskt skulle ha köpt en ny skiva med samma sak för varje media.

 3. sp.1 - 200 Says:

  Vad gäller uppsatsens struktur och framställning finns inget av invända. Jag är säker på att dessa frågor kommer diskuteras mer ingående i framtida forskningsprojekt. Ifall författaren känner sig ha tid att bidra till denna tror jag där finns mycket att vinna. Citatet av Hayek har jag dock inte förstått i relation till slutsatsen, eller de initiala frågeställningarna.

  För en utvidgad C-/D-uppsats kommer mer empiriskt stoff att vara nödvändigt (om än som bara ornament till den mer intressanta teorin). Kanske en vidgad analys som just den författaren själv föreslår i relation till kapitalets förändrade sammansättningar och förkastningar?


 4. Rasmus, tack för en intressant uppsats. Hoppas du gör mer åt det hållet!
  p.s. min förståelse av ditt värdefulla Hayek-citat (som jag tackar för) är en öppning för att ”inleda normativa diskussioner” d.s.

 5. Patrick Says:

  Uppsatsen låg utskriven uppe på ekohist-institutionen när jag var där i veckan, vilket tyder på att de var nöjda med ditt arbete. =)

  Jag tog ett ex men har inte hunnit kolla mer än flyktigt; ska försöka göra det nån dag framöver.

  Gul jod!

 6. Anonymous Says:

  ”Om någon däremot (hypotetiskt) skulle börja tillverka MP3-spelare som inte har några inbyggda minnesmoduler alls, utan ett hål där man kan stoppa in ett flash-minne som köps separat och även kan användas i andra slags prylar, så vore det ett smart sätt att helt och hållet kringgå kassettersättningen.”

  Det finns redan multimedia prylar som fungerar som MP3 spelare också och där flash kort kan användas till andra prylar med..


 7. […] (Jämför gärna med det samtida svenska dokumentet “Upprop mot hemkopiering” och diskussionen som ledde fram till den så kallade kassettersättningen.) […]


 8. Angående nedladning av musik,borde det gjöras på samma sätt som SVT att att man betalar sin licens genom det internet abbonemag,d,v,s att en avgift borde betalas av dom olika internet leverantörerna
  Det går ju att spela in gratis radiomusik på kasetteband,för man har så att säga redan betalt
  genom SVT samt också kassetteskatten.


 9. The Syntphony Orchestera och
  D,R,Jerry Andersson finns numera ochså
  på ”drjerryandersson´ ´channel at YOUTUBE & MYSPACE
  samrt Reverb Nation
  ART-ificiella visionära bilder
  och syntphonic music.
  Digital Distribution över nätet,
  borde övervakas
  av STIM,och också anteckna avtal för tjänsten.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: