”Terroristgruppen Gula Brigaderna spred träningsmanualer på piratserver!”

29 oktober 2005

NÄTKRIGET – Hollywood slår tillbaka”. Så lyder rubriken för ett stort temareportage i senaste numret av Veckans Affärer, som Oscar Swartz tipsar om.
Tycker att Ulf Skarin i artikeln ger en realistisk diagnos av fildelningskonfliktens rådande läge i Sverige, med fokus på hur Antipiratbyrån i allt högre grad riktat in sig på att angripa internetleverantörerna, med piska och morot. Bland de intervjuade finns både Oscar Swartz, jag själv och Henrik Pontén. Den senare säger att

”De enda som kan göra någonting åt problemet piratkopiering är operatörerna. Det är en helt orimlig tanke att rättsväsendet skulle hantera alla dessa nedladdare, då skulle hela systemet korka igen.”
I bakfickan har Henrik Pontén hot om fler Bahnhofliknande tillslag som riskerar att framställa internetoperatörer som oseriösa. (…)
Antipiratbyråns nya strategi går ut på att locka, hota eller tvinga fram en uppgörelse med operatörerna. ”Vi är två branscher som sitter i samma båt där vi gör filmerna och spelen medan de har uppkopplingen. Och vi måste hitta en vettig fördelning av pengarna”, konstaterar Henrik Pontén.
Intressant. Henrik Pontén vill tänka att upphovsrättsindustrin och leverantörer av uppkopplingar har gemensamma intressen. De ena producerar ”content”, de andra distribuerar produkten. Lika enkelriktat som Kulturrådets vision från 1979. Några få producerar information, majoriteten bara konsumerar den.
Men internet är ett kommunikationsmedium. En ISP säljer inte information, utan kommunikationsmöjligheter. Utöver P2P-fildelning, består trafiken i de allt snabbare uppkopplingarna av Skype-telefoni, webbkamerabilder, inlägg på mailinglistor, semesterfoton… Något som faktiskt ofta glöms bort, och som även påpekades i en diskussion om DRM häromdagen.

Det roligast i Veckans Affärer-artikeln handlar om den svenska terroristgruppen ”gula brigaderna”. Inte hört talas om dem? Well, MPAA, vars svenska avdelning heter Antipiratbyrån, sitter tydligen inne på riktigt het information. Väntar fortfarande på att någon journalist fråga dem vad i helvete man menade.

”Henrik, det här är verkligen fenomenalt. Vi är alla väldigt stolta över er. Jag är säker på att du inte är särskilt populär bland svenska nätpirater just nu. Bra jobbat.” Så stod det dagen efter räden mot Bahnhof i ett mail till Henrik Pontén på Svenska antipiratbyrån. Avsändare var Dean Garfield som är chefsjurist på en av världens mäktigast påtryckar-organisationer, Motion Picture Association of America, MPAA. Eller MPA som de kallar sig när de slår till utanför USA:s gränser. Film- och spelbranschen är i dag en av USA:s viktigaste näringar. På MPAA:s hemsida beskriver organisationen sig själv som ”ett litet utrikesdepartement” som är inblandade i en ”rad utländska aktiviteter på ekonomiska, politiska och diplomatiska arenor”. Under år 2000 dirigerade MPA, ”i samarbete med lokala myndigheter”, över 18 000 piraträder runtom i världen. MPA är också en av de ekonomiska bidragsgivarna bakom Svenska antipiratbyrån. (…)

Bredvid serverhallen har Bahnhof en egen bar där anställda brukar samlas för en fredagsöl. På väggen hänger ett inramat pressmeddelande. Det är pressmeddelandet som kablades ut av amerikanska MPAA dagen efter tillslaget den där torsdagen i mars. I rubriken står det om en ”razzia mot Sveriges äldsta och största internetoperatör” och lite längre ned att man hade funnit 23 terabyte upphovsrättsskyddade filer i något som beskrivs som Europas största piratserver. Jon Karlung har svårt att ta informationen på allvar. För är det första är Bahnhof långt ifrån Sveriges största internetoperatör. Och för det andra vet ingen ännu riktigt vad som finns på de av polisen beslagtagna servrarna. Men vad som har fått Bahnhof att rama in pressmeddelandet beror snarare på den information som inte stod. När pressmeddelandet kom roade sig någon på Bahnhof med att ladda hem det som en wordfil från MPA:s hemsida och klickade på kommandot ”spåra ändringar”. Då framgår det bland annat att pressmeddelandet är författat samma dag som tillslaget mot Bahnhof sker och att viss information inte kom med i det slutliga pressmeddelandet. Bland annat stycket om att ”information från de lokala myndigheterna tyder på att servrarna också använts för att distribuera träningsinstruktioner för en terroristgrupp känd som Gula Brigaderna.”
Jon Karlung skakar på huvudet och berättar att den enda information som han har hittat om Gula Brigaderna är att det var ett elitförband som stred under kung Gustav II Adolf i mitten av 1600-talet.

Fullständigt bisarrt. Att Antipiratbyrån/MPAA (ja, det är i praktiken en och samma organisation) ens överväger att koka ihop sådana terroristsagor och skicka ut, det borde vara ännu ett skäl för domstolarna att verkligen inte lita på deras ”bevis”. Hur pålitlig ter sig en organisation som stormar in i serverhallar för att jaga spöken från slaget vid Lützen?

7 Responses to “”Terroristgruppen Gula Brigaderna spred träningsmanualer på piratserver!””

 1. backpacker Says:

  Mycket intressant och rolig läsning!

  Slutklämmen om spöken från lützen gjorde så jag nästan ramlade ur stolen. Mycket träffande!

 2. Anonymous Says:

  Piratkopieringen är värre än jag någonsin anat!

  Den inte bara stödjer kontemporär terrorism!

  Nej, den är tvärhistoriskt pro-terroristisk!

  Finns en kopia av det där worddokumentet att ladda ner någonstans?

 3. Stålhandske Says:

  Gryyyymt… jag ska lätt gå med i Gula Brigaderna!!! Verkar ju riktigt Onda och fräcka. Jag har alltid anat en koppling mellan Fildelning-Terrorism-Militant Islamism.

 4. Yellow Leader Says:

  Mmmm skratta ni bara… en vacker dag hör ni det dova swooschet av en musköt som laddas… Ni smilar nog så lagom när vi delar en fil mitt itu med ett välriktat hugg av värjan!

 5. Gasol Says:

  Gula brigaderna FTW!

  Ska trycka upp en snygg Gula brigaderna t-shirt nu

 6. Anonymous Says:

  En gula brigaderna tröja hade ju suttigt fint=). Bra skrivet i alla fall!

 7. Jadudetvilldualltveta^_^ Says:

  Är det ingen som granskar vad pontén och Co slänger ur sina pajhålor? Tycker det verkar lite som en diktator. Heil pontén. Alla måste vara med annars kanske dom kommer och tar din dator och dig!

  FYI: Är bara fildelare inte medlem i gula brigaderna eller nån knarkare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: