P3 Flipper utforskar kulturellt återanvändande

29 oktober 2005

Veckans upplaga av P3:s excellenta kulturprogram Flipper handlar om adaptioner – idéer och historier som övertas och förs vidare. På en massa olika sätt. Först pratas det rätt löst (men intressant) om hur Lasermannen-historien omsätts via bok, pjäs och film som inristar det historiska minnet.

Cirka 45 minuter in i det två timmar långa programmet vidgas ämnet och Flipper ställer frågan: ”Varifrån får vi våra idéer?” Vi stjäl. Alla gör det. Alla har gjort det. Snott. För det är så vi funkar. Flipper talar med en kognitiv psykolog, och hänvisar till Bob Dylan som snodde tidningsrader, melodislingor och sitt eget namn.
Bilden av upphovsmannen som sitter vid sitt skrivbord framför ett vitt papper och skapar ur intet ifrågasätts grundligt i programmet, där jag själv är en av många intervjuade. En annan är Steev Hise från Detritus.net. Det talas om ångmaskiner och DJ:s, och det återberättas grejer jag sa om hur ”två parallella världar” växer fram under 1900-talet, när upphovsrätten byggs ut samtidigt som människor fortsätter återvinna kultur, med ”teknik som gjort att vem som helst kan göra adaptioner i källaren”.

Programmets andra timme handlar ”om de som inte nöjer sig med att inspireras, utan bara måste sno och sätta in i nya sammanhang”, som ”adaptionsmästaren Palle Torsson, som gör spel där man kan förstöra konst på kända muséer”. Palle, som kommer in ungefär tjugo minuter in i andra timmen, snackar om Artliberated-projektet och om de kreativa fördelarna med att säga ”jag vågar ta” till sig själv.
Slutet av programmet tar upp två författarskap. Dels talar Flipper med UKON, poeten som säger ”jag är inte en sån som kan sitta och hitta på nånting själv”, och föredrar att bygga dikter av andras ord och formuleringar, ibland med vissa utbytta enligt samma princip som i texten Upphovsrättssamhället. Slutligen tecknar Gustav Asplund ett vackert porträtt av författarinnan Kathy Acker som ”snor från allt och alla”.

Om någon orkar rippa programmet, hela eller delar, och seeda på TPB vore det jättebra. Annars går det väl att höra på Flipper-sajten ett litet tag till.
Nu har någon lagt upp programmet på The Pirate Bay.

Relaterade inlägg:

Annonser

3 Responses to “P3 Flipper utforskar kulturellt återanvändande”

  1. Oestrogen Says:

    Ni har jag lagt upp en torrent med dom två RM-filer som går att streamdumpa från Flippers webplats. Jag provade att Ogg Vorbis-koda dem men ljudkvaliten sjönk drastiskt. Och dessutom är det dödsstraff på transcoding.

  2. rasmus Says:

    Tack, Oestrogen! Länk tillagd.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: