Rubrikdramatik kring IP-insamling

14 oktober 2005

Nyheten om att Datainspektionen gett antipiratorganisationerna tillstånd att samla in IP-nummer har fått en enorm mängd kommentarer på Piratbyrån, av en massa olika slag. ”Vi får ha en tyst minut för att tacka det lilla rättighet vi har haft som datoranvändare nyss har försvunnit”, skriver exempelvis någon i affekt. Större delen av kommentatorerna verkar på detta sätt köpa föreställningen om att beslutet skulle ha dramatisk betydelse för fildelarjakten, att Antipiratbyrån nu får ”fritt fram”, som många tidningrubriker påstått idag.
Citerar från tidigare inlägg om ”stora nyheter”

De traditionella massmediernas rapportering kring internet måste oundvikligen söka upp ”händelser” av detta slag och blåsa upp dem till hajper. Men varken varken flatrate eller ”darknet”, för att nämna de två senast omtalade exemplen, kommer att möblera om på arenan i år.
Och det kommer inte heller Datainspektionens beslut att göra. Computer Sweden tycker att jag tar beslutet ”förvånansvärt lugnt”. Ja. Även om händelseförloppet i kopifajten kanske är exceptionellt snabbt, förlöper de händelser som verkligen har avgörande betydelse så pass långsamt och diffust att de oftast inte alls tycks kunna fångas in inom ramarna för ”nyhetsvärde” utan att resultatet blir hispiga dramatiseringar som bara kan väcka intresse genom att antyda att antingen pirater eller antipirater står i färd att ”segra”.
Som så ofta i detta drama bjuds vi även denna gång på en klipsk bedömning av Nicklas Lundblad, som läst igenom beslutet noggrant, och lutar åt att Datainspektionens beslut snarast är en pyrrhusseger för Antipiratbyrån. Han funderar lite till kring internetleverantörernas roll och finner ännu mindre skäl till att utmåla PUL-tolkningen som en seger för antipiraterna.
Som vissa säger i Piratbyrån-tråden, och som jag själv sa på radio härom morgonen, är en mycket mer avgörande utveckling i vilken mån vi kommer att ha tillgång till internetleverantörer som låter oss vara anonyma. Om IP-numren inte kan knytas till en person spelar det ingen roll hur många som samlas in. Anonymt internet erbjuds redan via betal-WLAN och modempooler. Vilken ISP blir först med anonyma fasta bredbandsabonnemang?

Advertisements

2 Responses to “Rubrikdramatik kring IP-insamling”

 1. Anonymous Says:

  Ingen ISP kommer att erbjuda anonym uppkoppling, just nu antas EU och Sverige besluta om hur datatrafik skall samlas in och lagras. Kopplingen IP och person måste då finnas.

  ”Mötets huvudfråga väntas bli lagring av data som genererats i samband med elektronisk kommunikation (trafikuppgifter).”
  http://www.regeringen.se/sb/d/2301/a/51359

  ”EU:s justitieministrar är eniga om vikten av att reglera lagringen av data i samband med elektronisk kommunikation och att ett beslut måste fattas före slutet av året.”
  http://www.regeringen.se/sb/d/2301/a/51462

 2. Gustaf Dymov Says:

  tjaa, det spelar ingen roll om kopplinge IP/person blir starkare. Dels så måste man ändå lagsifta om någon sorts ägaransvar för abbonemansinnehavaren, annars bli det svårt att fastställa vem som satt vid datorn. Dessutom finns MUTE http://mute-net.sourceforge.net/

  och med sådana program spelar det inte någon roll om man kan binda folk till deras IP.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: