Oink

27 september 2005

Sebastian Suarez-Golborne skriver på sin blogg El Barbaro Del Ritmo om den musikspecialiserade och mycket välsorterade Bittorrent-trackern Oink:

Medlemsantalet hålls runt 40.000 och man blir bara medlem genom att få en personlig inbjudan. Efter att Berns i veckan pensionerade sitt medlemskort är en Oink-invite den enda vip-grej man behöver bry sig om.
Så kan man ju också uttrycka det. Eller så kan man säga att Oink är ett slags darknet, om än byggt mer på byråkrati än på ömsesidig tillit.
Kruxet – som just nu kan höras beklagas från många håll – är att det är väldigt lätt att bli utsparkad. Ett välkonstruerat ratio-system ska garantera att alla laddar upp minst lika mycket som de laddar ner. Men det är ju en matematisk omöjlighet att alla får en ratio på över 1.00, så länge det finns dem som delar ut mer än de laddar hem. Därför kickas folk ut i rasande takt. Allmedan de kvarvarande i desperation drivs till att ladda ner saker de inte alls själva är intresserade av, bara i hopp om att andra ska vilja tanka från dem så att deras ratio förbättras.
I ekonomin kallas det för Paretoeffektivitet, systemet är i balans men det går inte att förbättra en persons Oink-kvot utan att åtminstone någon annan får det sämre.
Bjöds själv in till Oink härom veckan, med den uppriktiga ambitionen att bidra till nätverket genom att fortsätta hålla mer ovanligt material tillgängligt under en längre tid. Hade dock inte fattat att det var så bråttom att skaffa en bra ratio för att inte kickas ut. De första albumet jag tankade var hyfsat obskyra och inte splitternya, så där fanns knappt några nya att ladda upp till. Sen slog jag till: 43 album med Sonic Youth samlade i en enda torrent. Fyrtiotre album. Drygt 3 GB. Uppemot två dygns musik som jag fick hem på något kortare tid. Galet.
Till detta frosseri sporrades jag av att ha upptäckt en makalös Madonna-tolkning utförd av sidoprojektet Ciccone Youth. Sen åkte jag i alla fall ut från Oink med huvudet före, och jag kan väl inte påstå att jag gråter blod även om en ny inbjudan tacksamt skulle tas emot…
(För övrigt kan konstateras att Sonic Youth visserligen är RIAA-kontrollerade, men likväl tillhörande kassettdödskallens sammansvärjning…)

Hos nämnda bloggen El Barbaro Del Ritmo bjuds för övrigt på ett mixtape där rytmbarbaren tillsammans med OMGWTF har spelat diverse electrohouse, hiphop och industri på 33 varv (á la screw). Rekommenderas: It’s Not You, It’s The Codeine Talking Vol. 1.

Annonser

15 Responses to “Oink”

 1. Erik Says:

  En första tanke är att ett tvingande ratiosystem bör ses som en mild form av ponzi-scheme/pyramidspel…

 2. sk3wfield Says:

  Ratiosystemet är inte helt ohållbart. Om man skapar en torrent av någon musik man har på datorn så kommer det ju bara bidra till ration.

  Oink skiljer sig på så vis att det är ett mer eller mindre krav på att användarna uploadar för att få sin ratio acceptabel. Vilket klart är postivt, för det stimulerar fildelarna att vara mer aktiva.

 3. Anonymous Says:

  Ja, det är helt matematiskt omöjligt att få alla användare att hålla en ratio på 1.0. Men kan du berätta mig var det står att man måste hålla en ratio på 1.0 förresten?

  Jag har sett flera användare med under 1.0 i ratio och de har inte blivit kickade iaf. Man ska nog helst bara undvika ratio under 0.3 eller liknande. Det är extrema fall som folk som laddar ner som fan i början och inte seedar nånting som blir kickade.

  Det går att hålla en bra ratio om man seedar många samtidigt och länge. Det är min erfarenhet iaf.

 4. Anonymous Says:

  Ville bara tillägga en sak också, jag har en ratio på ca 1.03 (upload 40GB+) och jag har ALDRIG lagt upp en egen torrent där. :)

  Men däremot gillar jag inte invite-systemet de har, det håller inte imho.

 5. Anonymous Says:

  Ganska löjligt med invite-only. Sonic Youth är dock riktigt bra! :)

 6. Anonymous Says:

  Provade oink för ett år sedan och tyckte det var svårt att få någon bra ratio, det var nämligen inte tillräckligt många som laddade samma musik som mig själv.

  Annars så är ratiosystemet inget problem, har 1.4 och 1.9 på andra trackers.

 7. catxk Says:

  Det verkar som att ett så strikt ratiosystem bidrar till enkelspårig masskonsumtion, gogo radiopop?

  Men det kanske inte är bundet till ratiopolicyn i sig, utan till Bittorrents logik? Det kräver ju trots allt lite engagemang att seeda en torrent, om man jämför med t ex Direct Connect där man ”seedar” all sin musik i ett enda utdelningsmoment och status erhålls genom att tillhandahålla stora mängder snarare än att tillhandahålla material som tilltalar den stora massan™.

 8. belton Says:

  FYI: Sign-up’s till Oink kan komma att öppnas.. ‘Vi’ hade en omröstning om detta för ett tag sen och utgången var väldigt jämn vill jag minnas..

  Jag har inte haft några problem att sköta min ratio på Oink och noterar att min sämsta invite inte blivit kickad för 0.29 ratio och inaktivitet i 2 veckor. Själv tycker jag att Oink är fantastiskt. Där finns ALLT! Om det är något som saknas gör man en request eller söker i forumen så ordnar det sig.

  Ska bege mig omedelbart till forumet och lobba för ett öppnande av trackern..

  Mvh Belton

 9. blenda Says:

  Så här är grundinställningarna i nya versioner av original-BT (t.ex. 4.0.4): En torrent laddas ner i taget. När en torrent är nerladdad seedas den tills ratio 0.8 är erhållet. Om inte detta är uppnåt på 5 timmar slutar den seedas. Den sist nerladdade torrenten seedas i oändlighet.

  Jag blev ganska förvånad när jag först såg dessa grundinställningar, men nu kan jag förstå varför det är så. Detta förfarande kanske inte är så lämpligt på wareztrackers, men väl på öppna trackers med permanent seed där torrents inte riskerar att dö. Då får alla seeders större chans att kunna dela med sig.

 10. M. Altemark Says:

  Det är ju helt omöjligt att bli utsparkad från oink, även om det mesta som seedas där är skräp som man lika gärna kunde tankat på dc så dyker det upp saker man blir intresserad av ibland, och även om det är rätt obskyra saker så blir ju ändå ration typ 40 ggr mer uppladdat än nedladdat…

 11. placide Says:

  Det är inte extremt bråttom att skaffa en bra ratio, men laddar du ner flera gb utan att dela med dig speciellt mycket på väldigt kort tid blir jag inte förvånad att de reagerar (och kickar ut). Jag har inga problem att hålla en bra ratio där och det enda jag laddar hem är sånt jag är intresserad av.

 12. Maua Says:

  Har själv inga problem att hålla bra ratio där. Up: 53.5gb Dl: 21.9gb
  Tankar bara det jag vill ha och låter det stå på, har dock hännt att jag har laddat ner enstaka rarfiler från ett program och seedat i några dagar… Ser inget problem i det. Föresten så är OiNK FANTASTISKT. Helt fucking lovley. Behöver inte Dc längre.

 13. Anonymous Says:

  Är men inte hekt korkad så deras ratiosystem inget problem. man fpr chilla lite i början och ta nya saker. sen kan man ju alltid ladda upp saker också.

  Oinkstatus :)
  Ratio: 1.123 Uploaded: 848.67 GB Downloaded: 755.70 GB

 14. Anonymous Says:

  Det är ju inte alls matematiskt omöjligt att upprätthålla ett sådant ratiosystem. Det hela bygger ju på att de med dålig ratio kickas. När någon med dålig ratio kickas så ökar ju medelvärdet på de som är kvar. Hur enkelt som helst! (Själv har jag 3.17 på ett helt annat ställe…)


 15. Merely wanna input on few common issues, The site layout is perfect, the articles is genuinely very good : D.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: