Terabyte

22 september 2005

Idag ska vi roa oss med matematik. Närmare bestämt med några uppgifter från Antipiratbyrån som vidarebasuneras av flertalet svenska nyhetsmedier:

”man fann uppskattningsvis 2 terabyte med material, motsvarande tusentals lagrade filmer (…)
– Jämfört med Bahnhoffallet handlar det om samma mängd lagrad datainformation, säger Pontén.” (Aftonbladet)

”Antipiratbyrån har inte avslöjat namnet på företaget, men uppger att mängden upphovsrättsskyddat material är cirka två terabyte, ungefär lika mycket som i Bahnhof-fallet.” (Computer Sweden)

Två terabyte. Nåja, det finns en del filmfantaster som delar ut lika mycket även på alldeles vanliga öppna DC-hubbar.
Dessa 2 TB skulle nu alltså ha varit lika mycket data som man kom över vid razzian mot Bahnhof. Men … då påstods det ju ha varit inte mindre än 23 TB.
Den senare siffran uppgavs i pressmeddelanden från Antipiratbyrån och dess moderorganisation MPAA och spreds sedan via Reuters i all världens nyhetsmedia.

2 TB eller 23 TB? Kanske spelar mindre roll. Huvudsyftet är ju att övertyga såväl den mindre insatta allmänheten som de egna finansiärerna om att man minsann ”lyckas slå till mot hjärtat av de organisationer som är själva grunden för att upphovsrättsskyddat material sprids till allmänheten via nätet” (yeah, right…)

Uppdatering: Oscar Swartz skriver mer om razzian som skedde hos internetleverantören Song.

Annonser

12 Responses to “Terabyte”

 1. Anonymous Says:

  2 TB?? Det är ju nästan lite genant tycker jag. Med dagens billiga priser på hårddiskar och vad folk laddar ned/lagrar så fyller man ju ganska snabbt upp 1TB En massa TV serier, musik, lite film, digitala bilder, och överförda familjevideos. Det drar ganska snabbt ihop till större mängder.
  Kör man en FTP server för ett hundratal personer med bara 2 TB får man ju skämmas. Var det en förskola dom raidade?

 2. Anonymous Says:

  Tänk på att det var en stor ftp site. Med nytt material hela tiden. Vad många verkar glömma bort så tas gammalt skit bort hela tiden från dessa siter. Det är ju bara nya grejer där hela tiden.

 3. Anonymous Says:

  Mmmm, nya grejer.
  Därför det är så ointressant.
  Det fantastiska med fildelning är ju att man kan hitta grejer som inte är nya. Obskyra filmer och skivor från 70-talet, saker som inte finns i några butiker öht.
  På något sätt känns tillslag mot warez-kotteriet väldigt långt från den P2P-verklighet som vi andra lever i.

 4. Anonymous Says:

  Gillade expressen, enligt dem var det 2 Terrabit material på servern, och sen så hade den en 1 Gigabytes uppkoppling mot nätet :D

 5. Anonymous Says:

  ”” Mmmm, nya grejer.
  Därför det är så ointressant .etc.””

  – oerhört korkat inlägg, fundera lite mer om vart alla program du använder till att se filmerna, bilderna och musiken kommer ifrån. inte mindre heller vart dina gamla (oftast nyutgivna) serier kommer ifrån..

 6. Anonymous Says:

  Servern flyttades till annan plats före (!) tillslaget !!!

 7. Anonymous Says:

  fundera lite mer om vart alla program du använder till att se filmerna, bilderna och musiken kommer ifrån

  sourceforge :P

 8. Anonymous Says:

  jag säger bara 0-days ..
  man blir ju tossig på allt nytt skit som släpps..
  håller med snubben som skrev att det fina med p2p är allt obskyrt material man snubblar på, som t.ex totalt bortglömda skräckisar mums!:)

 9. Anonymous Says:

  Känns som om Pontén bara lyckas skrapa på ytan och sen tro att han har tagit bort all ”olagligt material” i hela världen…

 10. Anonymous Says:

  Alltså är det ingen som fattar något när det gäller det här. 2 TB har en vanlig användare på dc, jo visst, tror inte en vanlig användare på dc har 2 TB material som är högst 1 dag gammalt. På ett sånt här ställe byts grejjerna ut och bara det nyaste kommer in hela tiden. Du kan ju räkna ut själv vilken bandbredd det måste röra sig om då det tar 24 h att överföra datamängden 1,08 TB med 100 mbit(har däremot inte sagt att bluecraps bandbredd låg på 100 mbit).
  Alltså hade bluecrap rätt bra snurr på grejjerna vilket inte kan jämföras med hur mycket du delar ut på DC exempelvis. På en månad har det rört sig cirka 60 TB vilket jag tror få användare på DC hanterar varje månad.

 11. Anonymous Says:

  javisst, säkert bra snurr på den FTPn. Dock, hajja:

  I varenda .nfo till varenda release som kommer sökes dumpsites. Det finn fler än 1 i sverige. Finns fler än 10. Finns många!

  Att tro att det e nåt stort man har gjort … är sannolikt inte fallet Bara publicitetssökande. Så jävla korkade är dom bara inte.

 12. Anonymous Says:

  vilken tur att alla av er är pålästa om vad ”scenen” är och hur den fungerar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: