Världens enda legala whiskeyröst

17 september 2005

Tom Waits har väckt åtal i Tyskland mot biltillverkaren Opel och reklambyrån McCann Erickson.
Orsak: I en reklamfilm för Opel sjungs en sång av en stämma som uppges låta till förväxling likt hans whiskeyröst, och Tom Waits anser sig ha ensamrätt på spruckna röster av detta slag. (Rösten sjöng alltså inte en Waits-låt, utan Brahms berömda vaggvisa.) Filmerna är producerade i Tyskland men uppges ha visats i Sverige och övriga Norden kring senaste årsskiftet.

Det är inte första gången som Tom Waits hävdar att det är intrång i hans rättigheter till sin egen person om någon annan sjunger med en röst som liknar hans. Redan 1988 väckte han åtal och fick snabbmatsstället SalsaRio Doritos fällt för att ha en imitation av rösten förekommit i radioreklam.
Han är tydligen känd för sin fasta uppfattning att musikartister bör avhålla sig från medverkan i reklam, lite som Vilgot Sjöman. Men åsikter är en sak, censur en annan, och hävdande av äganderätt till en viss sorts sångstil är bara bisarrt. Om detta slags ”skydd” av banbrytande artister skulle tillämpas konsekvent är det svårt att föreställa sig någon musikalisk utveckling över huvud taget. För övrigt vore rimligen nästa steg vore rimligen att whiskeytillverkaren Jim Beam krävde tribut för sina bidrag genom att väcka åtal mot Tom Waits med krav på procent av alla pengar hans raspiga stämma drar in.

Kändisars krav på juridisk ensamrätt till olika stilistiska särdrag, behandlas i texten Conceptualizing law and culture av Lawrence Liang, en grym indisk jurist knuten till projektet Sarai. Där berättas bland annat om hur Woody Allen för 20 år sedan vann en rättegång där han stämt en videobutik för att i en reklamfilm haft med en skådespelare som var alltför fysiskt lik honom. Yrkesförbud, borde väl sånt kallas.

Annonser

6 Responses to “Världens enda legala whiskeyröst”

 1. blenda Says:

  DS! Detta får mig att tänka på Knut Larssons korta dystopi Alfabetet där han i seriform skildrar en värld i vilken våra latinska skrivtecken är patenterade.

 2. Anonymous Says:

  Den som äger rättigheterna till åsa-nisse borde stämma tom waits!

 3. Zibbo Says:

  Anonymous: det var det roligaste jag läst på länge :)

 4. Anonymous Says:

  Nu är det väl ändå viss skillnad på att tycka sig ”äga rätten till en viss typ av sång” och, som detta fall mer troligen handlar om, att värna om sin egen integritet i ett fall där någon med största sannolikhet avsiktligen försökt härma en med syfte att tjäna pengar. Jag har själv sett en av dessa reklamfilmer och tänkte direkt att de försökt få det att låta som Tom Waits. De kunde lika gärna ha plockat in en dubbelgångare för att köra bilen också. Hade detta varit lika okej?

 5. blenda Says:

  Ja, det är väl okej? Varför ska man inte få imitera?

 6. Anonymous Says:

  Mr Waits dricker helst VAT 69. Skotsk således…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: