Darknet attackerar Sverige

4 augusti 2005

Till vintern ska alla nätsurfare med skumma ärenden kunna gömma sig på internets mörka sida – Darknet.

Man hör nästan hur symfoniorkestern drämmer till med ett dramatiskt ackord när Aftonbladet kungör vad som framställs som en dramatisk nyhet angående kopifajten. Vi får veta att det nya programmet ”Darknet” kommer att radikalt underlätta för såväl fildelning som kriminalitet när det lanseras i höst.
Skepp ohoj, folk i Piratbyråns forum köper uppgifterna utan att kolla upp saken närmare. P3:s nyhetsredaktion vittrade dramatik i torkan och var snabba att maila Piratbyrån, de ville ha åsikter om detta nya program ”som nedladdare kan gömma sig bakom för att kunna ladda ner ostört”.

Allt baserat på att Aftonbladet gjort en sedvanlig rewrite på en internationell nyhet, med lite tillagda missförstånd och dramatiseringar.
Programmeraren Ian Clarke har på en konferens har varslat om att ett innovativt P2P-program ska vara klart till vintern. Ian Clarke skapade Freenet-protokollet, och uppmärksammades förra året för sitt vidareutvecklande av Bittorrent under namnet Diijer som dock ännu inte verkar ha lossnat. Och nu har han visst nåt nytt P2P-nätverk på gång, baserat på darknets-konceptet.

För ”Darknet” är inte ett program. Det är ett ganska etablerat begrepp för fildelningsnätverk som bygger på att användarna ömsesidigt godkänner varandra (web of trust), ofta i mindre kretsar, och därför knappast behöver bry sig om piratjägare. Ordet etablerades 2002 av en grupp forskare knutna till Microsoft. NY Times klarar av att tydligt förklara detta, Aftonbladet gör det inte.
Egentligen är ”darknets” inte konstigare än att man förutom att gå till en organiserad bytesplats, även kan träffa en bekant i förbifarten och överlämna en bränd DVD, fast det nu sker via internet. Bland annat via otaliga fan-sammanslutnignar för allt från animenördar till blues- och Elvisfantaster. Darknets finns alltså idag, och har funnits även innan P2P-explosionen inleddes med Napster. Om detta skulle vara ”internets mörka sida”, hör nog även e-post och chat dit, då även dessa kommunikationer ju sker mellan folk som valt att kommunicera med varandra (inklusive, ve och fasa, pedofiler!)

Ingen tvekan råder dock om att halvslutna och även anonymiserade fildelningsnätverk hela tiden får bättre förutsättningar att växa och fungera smidigt, vilket såklart underlättas av bättre datorer, snabbare uppkopplingar och större hårddiskar, samt ett stort intresse för sådana lösningar från hackers och kodare världen över. Så visst händer det saker. Men det finns inget skäl att tro att ett enskilt program kommer att vända allt uppochned.
Nyhetsmedierna efterfrågar ”riktiga nyheter” från kopifajten, som gärna ska signalera att ett styrkeförhållande i en strid förskjutits åt ena eller andra hållet, och allra helst innehålla konturerna av en upplösning i form av antingen en lycklig kompromiss eller en snabb seger för endera av de två tänkta sidorna. Men det finns ingen symmetri att rubba, och kraftmätningen som sker är av ett helt annat slag än att vare sig ett enda nytt program eller all världens lagar kommer att kunna avgöra den.
Funnes det någon enskild ”nyhet” som skulle kunna ha verklig betydelse för fildelningens tillväxt, vore det nog snarare om bredbandsleverantörerna började erbjuda helt anonym internettillgång enligt kontantkorts-modell (vilket ju redan idag är möjligt om man kopplar upp sig via WLAN eller telefonmodem).

Annonser

12 Responses to “Darknet attackerar Sverige”

 1. Anonymous Says:

  Det finns redan idag en rad olika anonymiserande p2p program/nätverk. Problemet är att det är så lite användare att de är ointressanta. Det behövs något stort för att tvinga alla torrent och dc användare att byta nätverk.

 2. Fredrik Says:

  Skönt att se ett mycket bra klargörande!

 3. Oscar Swartz Says:

  Jag läste också den där oinformerade notisen som TT körde ut. Bra att du korrigerade! Själv valde jag därför att gå in mer i detalj ang vad de ursprungliga författarna sa om Darknet och den digitala kopieringens framtid.
  Spännande läsning!

 4. Ulf Says:

  Det låter ju inte konstigare än att varenda BBS (inklusive min) på den tid det begav sig hade en filarea med upphovsrättsskyddat material som endast betrodda hade tillgång till. Eller att samma personer mötes med sina amigor och extradrivar hemma hos någon tjomme i förorten för att kopiera disketter (det gick snabbare än att tanka!). Och det var länge sen. Darknet.. hah..

 5. liquid_raven Says:

  Varför skulle WLAN vara säkrare? Trafiken spåras ju ändå fram till routern, och man lär ju inte komma undan bara för att ”du kan inte bevisa att datan har gått in i min dator!!!!OneOne”

 6. rasmus Says:

  liquid_raven: Jag syftade alltså på WLAN-uppkopplingar där man inte har någon router själv, utan antingen betalar för access enligt kontantkortsmodell (tror att Telia homerun funkar så), eller får gratis.

  Faktum är att jag själv i skrivande stund sitter på Stora torget i Visby och använder ett offentligt nätverk som kommunen bjuder på (och ja, jag piratkopierar…)

 7. Anonymous Says:

  Satt själv och irriterade mig på den där ”nyheten” i aftonbladet och tänkte tom maila journalisten i fråga. Synd att hälften av alla som skriver korkade grejer i aftonbladet inte lämnar någon epostadress där man kan nå dem på.

 8. Anonymous Says:

  De ojade sig över det hela på Rapport idag (14/8) också. För att sammanfatta … BLAH BLAH BLAH PEDOFILER BLAH BLAH BLAH PEDOFILER.

 9. Anonymous Says:

  Ja, jag såg också Rapport idag, där nån från ECPAT uttalade sig, journalisten frågade något i stil med, ”så när Darknet kommer blir det fritt fram för pedofiler?”
  ”- Ja, eftersom ingen vet vem någon annan är” blev svaret.

 10. Anonymous Says:

  Ledare i DN om ”nätets mörka sidor”[länk]


 11. […] – åtminstone i fråga om de verkligt fanatiskt musikintresserade – olika former av darknets, online och offline. Resultatet: Den som utan kostnad vill fylla sin MP3-spelare med musik, kan göra det […]


 12. […] “Darknet attackerar Sverige” (augusti 2004) […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: