Musikalisk epistemologi

19 juli 2005

Under rubriken The Sounds of Science bedriver den ypperligt välskrivna MP3-bloggen 20 Jazz Funk Greats ”musikalisk epistemologi”.
Med avstamp i Popper.mp3 av Christopher Just, en stabil electrodänga, inleds en slalomfärd mellan kunskapsteorins långa 1900-tal och det korta 2000-talets musikhistoria, för att via några lagom långsökta Kuhn– och Feyerabend-referenser anlända till presentationen av ännu en MP3:a.
Väldigt tjusigt föHREFattande! Och ett exempel på hur distribution av musik och skriveri kring musik växer samman och till en oskiljaktig helhet bland annat genom MP3-bloggar, precis som produktion och distribution strålar samman via mixtapes. I bägge fallen legalt sett ”grått”, och såklart helt oersättligt av lagliga alternativ™.

Like Bootsy, like Sly, like Jimi, like Prince, like George… Nämnda Brighton-blogg bjuder ävenPlant Life – The Last Song (Chicken Lips Remix).mp3. Fet.

Häromdagen spelade Psilodump på Arvikafestivalen, och nu finns ett en timme långt liveset att ladda ner, som går från ordinär elektronika till ganska vrickade mashupgrejer mot slutet. För det tipset tackar jag Momenth, som själv erbjuder ett antal finfina mixtapes med svettig musik, check it.
Och Kyborg tipsar om att Gävlebandet Ikaros lagt upp ett helt remix-album. Hypnotisk rymd-indie som hittills blir bättre för varje lyssning.
Men varför lägga upp musik på ett sätt som krånglar till så i onödan? Ikaros (likt många andra band som sprider sin musik fritt) länkar inte till MP3-filerna så man kan välja ”Spara som…”, utan länkar till något slags PHP-grejs som öppnar filerna i browsern och börjar spela upp dem, därefter kan man spara dem. Ska det vara så svårt att erbjuda alternativet att tanka hela albumet i .zip-format, så som alla bra netlabels och Archive.org gör? Eller spara bandbredd och förlita er på Bittorrent!

Slutligen kan varmt rekommenderas Can I Get An Amen? som spårar ett sex sekunder långt trumbreak från B-sidan av en soulsingel utgiven 1969, senare samplat otaliga gånger. På färden passeras bland annat NWA:s mäktiga Straight outta Compton, Shy FX’ jungle-klassiker Original Nuttah samt Vic Acid med Squarepusher. Överallt återkommer samma Amen Brother-break från 1969. Nate Harrison diskuterar hur de sex sekunderna har glidit in i sån slags praktisk public domain, utan att den ursprungliga upphovsrätten någonsin licensierats iväg eller trummisen i fråga har försökt lägga hinder i vägen för återanvändandet. Tackar Copyriot-läsaren Thomas N för det tipset!
Förresten är History of sampling en ultracool java-visualisering på samma tema.

Annonser

7 Responses to “Musikalisk epistemologi”

 1. Anonymous Says:

  ”Can I Get An Amen?” var hur bra som helst. Är det någon som kommer ihåg den där filmen med killen som klipper ihop olika windowsljud och skapar en låt? Ponera att windowsljuden var samplingar ur olika låtar. I USA skulle då låten bli olaglig efter som det är fel att sampla ur låtar hur långt det än är eller hur lätt det är att känna igen.

 2. rasmus Says:

  Windowsljuden omskrivs i ett gammalt inlägg här, WinNoise

 3. Blenda Says:

  I Windows/IE funkar det bra att högerklicka och välja ”Spara som…” för att få ner Ikaros-låtarna.


 4. hello,
  can you link to the post instead of direct to the plant life song please?
  sorry for this.
  thanks
  xxjfg

 5. Hyoushi Says:

  Yay, tipset kom med! Kul att du gillade!

  -Thomas a.k.a Hyoushi

 6. Hyoushi Says:

  Förresten så är samme konstnärs kortfilm om 303:ans historia minst lika intressant, om än inte lika relevant i upphovsrättsdiskursen:

  http://www.nkhstudio.com/pages/popup_bassline.html

  -H

 7. rasmus Says:

  20jazzfunkgreats: now the post is linked too, aight :)
  and if you don’t understand the swedish, as you probably don’t do, it can be concluded as ”you’re writing a damn good blog”!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: