Nej, nya upphovsrättslagen har inte ”masskriminaliserat” fildelare

1 juli 2005

1 juli. Ny upphovsrättslag. Som innebär … att hundratusentals kriminaliseras? Näe. Det snacket har varit populärt under vårens debatter, av begripliga skäl, men det är ingen adekvat beskrivning av vad förbudet mot oauktoriserade nedladdningar innebär.
Fildelning är nämligen en horisontell aktivitet, inte ett sätt att ladda antingen ”upp” eller ”ned” från ett internet som antas ligga någonstans ovanför oss. Med det populäraste fildelningsprotokollet Bittorrent är man alltid både ”nedladdare” och ”uppladdare” samtidigt, och var alltså precis lika ”kriminell” innan den första juli som efter.

Men att en hel del internetanvändare har förbryllats är uppenbart. Uppfattningen att lagändringen skulle vara ett förbud mot fildelningsprogram verkar ganska spridd. En betydligt större del än vanligt av Copyriots besökare hittar hit genom att googla fraser som förbjudet att ladda ned filer, innehav piratkopior olagligt(!), nya lagen om upphovsrätt 1 juli, fildelning förbud.

Förvirringen får till stor del skyllas på en nyhetsjournalistik som inte är särskilt intresserad av att ge någon slags förståelse för hur datorkommunikation fungerar. Istället behandlas ”nedladdning” som ett lösryckt fenomen, nästan som om det bara fanns miljontals oskuldsfulla människor som laddade ”ned” utan att befatta sig med uppladdning (vem som förser alla ”nedladdare” med filer brukar vara oklart, kanske några dunkla krafter). Sällan ges någon plats åt gråzonen av de facto-legal kopiering.

Ett typiskt exempel på den typ av missvisande beskrivning som nu gäller som en slags standard kan vi ta ur dagens SvD:

I ett slag kriminaliseras de hundra­tusentals svenskar som vant sig vid att ladda ner musik och film gratis från internet.
Ett grävtag i Copyriots arkiv får fram en hel del jidder om hur fildelningen framställs, med udden riktad omväxlande mot Lilla Aktuellt, TT, SCB, DN, Aftonbladet… Fast allra pinsammast är finländska Vasabladet – enligt dem är det ”redan nu olagligt att sprida filer på nätet”. De påstår vidare att bara ”15 procent av finländarna har någon gång laddat ner en fil från nätet”, som om nätsurfande kunde ske utan att man laddar filer till datorn.

Piratbyråns uppmaning för dagen lyder simma lugnt och tanka fett.

Annonser

19 Responses to “Nej, nya upphovsrättslagen har inte ”masskriminaliserat” fildelare”

 1. floodis Says:

  Tanka lugnt och simma fett :D

 2. Anonymous Says:

  Som benämning för när personer eller medier blandar ihop nedladdning, uppladdning, fildelningsprogram, filer som delas m.m. samt oreserverat börjar hävda saker som att ”det är kriminellt att ladda ner filer från internet” föreslår jag termen ”kopirajtantajtan”. (alternativt ”kopirajraj”).

  Genom att vanlig rajtantajtan ofta involverar en alkoholinducerad lullighet konnoteras en pejorativ löjeladdning in den nya termen. Vilket är lämpligt och välförtjänt.

 3. blenda Says:

  En sak är bra med detta, nu finns det inte längre någon anledning för folk att tipsa andra om att ladda ner från P2P-nätverk utan att dela ut någonting (sådana tips har florerat i olika diskussionsforum).

 4. Anonymous Says:

  Äh, tjafs tjafs bjäbb bjäbb.
  Vad folk är hopplösa…går efter allt vad mediacirkusen skriver.
  Varför skaffar folk sig inte en egen uppfattning om vad det är alla pratar om, jag har hittat en massa information på nätet…till viss del media info men även oberoende info.

  Och jag har den uppfattningen att det är som Piratbyrån säger: Simma lugnt å tanka fett !!!
  Det är vad jag ska göra, tanka fett och gå och bada :D

 5. Anonymous Says:

  Skaffa sig en egenuppfattning innebär för 99% att läsa papperstidningar eller kolla på nyheterna. Att gräva en nivå till existerar inte :(

 6. Simon Says:

  ”The forces that are fighting to keep this illegal behaviour are incredibly strong.”
  – Henrik Ponten

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/4642373.stm

 7. Anonymous Says:

  Vad som är värre är att rätten att läsa kan komma att begränsas.

 8. petz0r Says:

  Citerat från länken Simon postade;

  ”Antipiratbyran estimates that one in every 2,000 Swedes has received a letter telling them that they are making pirated material available from their computer. In other nations the ratio is one in every 7,000.”

  Well.. det är under 5000 pers som fått brevet. Dvs ~0,6% av alla fildelar har fått ett litet brev som påpekar att de faktiskt delar ut filer. Jag känner mig såååå i riskzonen!

 9. Anonymous Says:

  Underskatta inte människors förmåga.
  Copyriot o.a är det nya nyhetsflödet som håller på att växa fram.
  Och människor kommer att lära sig vara kritiska och bli mer medvetna.
  Och allt fixar sig inte över en natt.
  Det är inte majoriteten som förändrar.
  Det är ofta några aktiva, tänkande, reflektiva som börjar att rulla bollen.
  För dessa några så är det inte så konstigt då bollen alltid har rullat.
  Och jag kan garantera Er att fler sitter och funderar och jobbar på saken.

  Bra artiklar, intelligenta kommentarer, plus ett konstant arbete med hur man förbättrar, och skyddar, informations- och nyhetsflöde, är vad som behövs.

 10. Anonymous Says:

  Så nu är nedladdning av skyddad musik lika olaglig som att dela ut, men har straffvärdet höjts öht? Tidigare har det sagts att straffvärdet är så lågt att det är ett större brott att ta reda på vem som står bakom en viss IP-adress. Om det inte har förändrats kan ju inte lagen ha någon som helst betydelse?

 11. Anonymous Says:

  ”1 juli. Ny upphovsrättslag. Som innebär … att hundratusentals kriminaliseras? Näe. Det snacket har varit populärt under vårens debatter…”

  Jag skulle påstå att det till viss del är ett masskriminaliserande. I alla fall om man ser till fildelningstjänster som kazaa som lät folk välja om dom vill dela ut. Det finns ju också många fulhack till DC och bittorrent som hindar utdelning.
  Även copyriot har hävdat detta för inte så länge sen. ;)
  Snacket om lagliga alternativ™ används flitigt av antipiratlobbyn när de kräver strängare upphovsrättslagar. När regeringen ska motivera masskriminaliseringen av fildelare, heter det…
  http://copyriot.blogspot.com/2005/05/betala-pengar-fr-skadade-musikfiler.html

  Jag vill för övrigt passa på att tacka för en bra blog med välskrivna texter. :)

  //dbgh

 12. Anonymous Says:

  Jag är måhända lite konspiratoriskt lagd men jag tror ändå att huvudsyftet med den lätt schizofrena (i överförd och inte bokstavlig mening) mediekampanjen till den nya upphovsrättslagen har varit att dränka eventuella invändningar mot EUCD-implementationen. Den har rätt otäcka konsekvenser. Stallmans dystopi ”The Right to Read” (gogola!) är i princip genomförbart med denna lag, om mediekonglomeraten skulle vara intresserade (gissa om de är!).

 13. Anonymous Says:

  ”But the nation’s Justice Minister said that chasing pirates would only be a priority for the police if files were being downloaded in massive quantities.”

  De har inte råd med att jaga de små piraterna XD

 14. Anonymous Says:

  Jag hoppas vi alla är medvetna om att vi på sätt och vis sätter krokben för oss själva i och med att vi (bland andra) i längden tar död på den kommersiella medie-industrin (film, spel i huvudsak) genom vår SNÅLHET. Jag har själv en enorm skivsamling tack vare internet och DC men hur skall konstnärer av olika slag i framtiden kunna överleva på sina
  verk när ingen köper det. Skall allt vara statligt subventionerat i en värld där alla västliga länder kommer bli fattigare (befolkningsökning, omfördelning etc). Skall konsten vara objektiv då? Hur skall den kunna vara det? Jag, som själv är musiker, kommer naturligtvis kunna försörja mig på att ge konserter därsom jag är bra eller billig underhållning om jag är dålig, men framförallt dataspel och film… Vår fina demokrati hänger ju plötsligt ganska tunnt…. eller har jag fel?

 15. Anonymous Says:

  Jag hoppas vi alla är medvetna om att vi på sätt och vis sätter krokben för oss själva i och med att vi (bland andra) i längden tar död på den kommersiella medie-industrin (film, spel i huvudsak) genom vår SNÅLHET. Jag har själv en enorm skivsamling tack vare internet och DC men hur skall konstnärer av olika slag i framtiden kunna överleva på sina
  verk när ingen köper det. Skall allt vara statligt subventionerat i en värld där alla västliga länder kommer bli fattigare (befolkningsökning, omfördelning etc). Skall konsten vara objektiv då? Hur skall den kunna vara det? Jag, som själv är musiker, kommer naturligtvis kunna försörja mig på att ge konserter därsom jag är bra eller billig underhållning om jag är dålig, men framförallt dataspel och film… Vår fina demokrati hänger ju plötsligt ganska tunnt…. eller har jag fel?

 16. Anonymous Says:

  messengermircmotifmsnmsn messengernero nettoyage pcnorman virusnortonnorton utilitiespartitionpartitionspetit dejeunerpiercingpiercingsporcpostalepostalespouletquicktimerealplayerrecetterecettesrepasromssagittairesaladesaladessaumonscorpionskinskypesmileysolucesolucessolutionsolutionssoupespybotspywaresvcdsymantectablaturetablaturestarottartetartestatootatoutatouagetatouagestaureautelechargementtelechargementstelechargertribalstrilliantrucstuningvcdveauvegetarienneverseauviandevideo comiquevideos comiquesvirusvoiturevoitureswallpaperwallpaperswinampwindows media playerwinrarwinzipzodiaczodiaquezone alarmzone alarmemessengermircmotifmsnmsn messengernero nettoyage pcnorman virusnortonnorton utilitiespartitionpartitionspetit dejeunerpiercingpiercingsporcpostalepostalespouletquicktimerealplayerrecetterecettesrepasromssagittairesaladesaladessaumonscorpionskinskypesmileysolucesolucessolutionsolutionssoupespybotspywaresvcdsymantectablaturetablaturestarottartetartestatootatoutatouagetatouagestaureautelechargementtelechargementstelechargertribalstrilliantrucstuningvcdveauvegetarienneverseauviandevideo comiquevideos comiquesvirusvoiturevoitureswallpaperwallpaperswinampwindows media playerwinrarwinzipzodiaczodiaquezone alarmzone alarmemessengermircmotifmsnmsn messengernero nettoyage pcnorman virusnortonnorton utilitiespartitionpartitionspetit dejeunerpiercingpiercingsporcpostalepostalespouletquicktimerealplayerrecetterecettesrepasromssagittairesaladesaladessaumonscorpionskinskypesmileysolucesolucessolutionsolutionssoupespybotspywaresvcdsymantectablaturetablaturestarottartetartestatootatoutatouagetatouagestaureautelechargementtelechargementstelechargertribalstrilliantrucstuningvcdveauvegetarienneverseauviandevideo comiquevideos comiquesvirusvoiturevoitureswallpaperwallpaperswinampwindows media playerwinrarwinzipzodiaczodiaquezone alarmzone alarmemessengermircmotifmsnmsn messengernero nettoyage pcnorman virusnortonnorton utilitiespartitionpartitionspetit dejeunerpiercingpiercingsporcpostalepostalespouletquicktimerealplayerrecetterecettesrepasromssagittairesaladesaladessaumonscorpionskinskypesmileysolucesolucessolutionsolutionssoupespybotspywaresvcdsymantectablaturetablaturestarottartetartestatootatoutatouagetatouagestaureautelechargementtelechargementstelechargertribalstrilliantrucstuningvcdveauvegetarienneverseauviandevideo comiquevideos comiquesvirusvoiturevoitureswallpaperwallpaperswinampwindows media playerwinrarwinzipzodiaczodiaquezone alarmzone alarme

 17. Anonymous Says:

  blagueaudiblague drolecd musiquechanson a telechargercarte postale ancienneblague humourcarte postale virtuelleautoradio mp3blague blondebonne blagueavastbaladeur lecteur mp3avgbitdefenderchanson a telecharger gratuitementcarte postalebmwcodec divxcomment telechargerdivx a telechargerconvertir mp3divxclip video a telechargerdivx playercodec telechargerdivx codecdivx gratuitconvertir wma en mp3convertisseur mp3chevroletdivx codecchrysler financialdivx dvdcitroenclone cdjeu gratiut a telechargerjeu pc a telecharger gratuitjeu pc a telecharger gratuitementjeu pc gratuit a telechargerjeu d echec a telechargerjeu flash a telechargerjeu pokemon a telechargerjeu de voiturejeux a telechargerjeu gratuis a telechargerjeu pc telecharger gratuitementjeu pour enfant a telechargerjeu de tarotjeu video a telechargerjeu video gratuit a telechargerjeu video a telecharger gratuitementjeu pc a telechargerjeu gratuit a telechargerjeux gratuit a telechargerjeux de carte a telechargerjeux d avion a telechargerjeux gratiut a telechargerjeux pc telecharger gratuitementjeux pc a telecharger gratuitementjeux a telecharger gratuitementjeux d echec a telechargerjeux flash a telechargerjeux a telecharger sur pcjeux gratuis a telechargerjeux pc a telecharger gratuitjeux pc gratuit a telechargerjeux de voiturejeux pc a telechargerjeux de tarotjeux de billard a telechargerjeux a telecharger gratuitastuceacuraaston martinad awareantivirusantivirus en lignealbumsastrologieantivirus gratuitadobe acrobatastuce jeu videoalbumassurance autoacrobatastrologie gratuiteantivirus a telechargerantivirus gratuit a telechargeralfa romeo brera

 18. Anonymous Says:

  telecharger pilotetelecharger pilote carte graphique telecharger pilote audio telecharger pilote carte son telecharger patchtelecharger patch call of duty telecharger patch msn telecharger patch pes 4 telecharger rom de game boy advancerom game boy advance telecharger rom telecharger telecharger rom nintendo 64 telecharger real player gratuittelecharger gratuit real player real player telecharger gratuit telecharger real player 10 gratuit telecharger real playertelecharger real player gratuit real player telecharger telecharger gratuitement real player telecharger serveur emuletelecharger liste serveur emule serveur emule telecharger telecharger and serveur and emule telecharger objet simsles sims 2 objet a telecharger telecharger les objet pour sims 1 objet a telecharger pour sims telecharger power dvdtelecharger power dvd gratuit power dvd telecharger telecharger power dvd gratuitement telecharger real player gratuitementtelecharger gratuitement real one player telecharger real player plus gratuitement real player telecharger gratuitement telecharger nouvelle version msn messengertelecharger msn messenger nouvelle version telecharger nouvelle version msn messenger 7.5 telecharger nouvelle version msn messenger 7.0 telecharger photoshoptelecharger adobe photoshop photoshop telecharger telecharger gratuitement photoshop telecharger realtelecharger real player 10 telecharger gratuitement real one player telecharger real one telecharger romtelecharger rom game boy advance gratuit rom game boy advance telecharger gratuitement rom telecharger gratuit telecharger porno gratuittelecharger video porno gratuit film porno gratuit a telecharger porno gratuit a telecharger telecharger nouveau msntelecharger nouveau msn messenger telecharger nouveau msn gratuitement nouveau msn telecharger telecharger objet sims 2les sims 2 objet a telecharger objet a telecharger pour sims 2 objet pour les sims 2 a telecharger telecharger outlooktelecharger outlook express 6 outlook express telecharger telecharger microsoft outlook telecharger gratuit filmtelecharger film divx gratuit film x gratuit a telecharger film porno gratuit a telecharger telecharger gratuit jeujeu de carte gratuit a telecharger petit jeu gratuit telecharger jeu gratuit sans telecharger telecharger gratuit musiquetelecharger musique gratuit telecharger musique mp3 gratuit musique a telecharger gratuit telecharger icy tower telecharger imageimage gratuite a telecharger image a telecharger gratuitement telecharger image gratuite telecharger internet explorer 6internet explorer 6 telecharger telecharger internet explorer 6 sp2 telecharger prog internet explorer 6 telecharger internet explorertelecharger internet explorer 7 telecharger internet explorer 6 internet explorer telecharger telecharger internettelecharger des film sur internet internet explorer 7 a telecharger telecharger internet explorer 5.5 telecharger jaquette dvdjaquette dvd telecharger jaquette dvd a telecharger gratuit telecharger jaquette dvd gratuit telecharger java scriptjava script telecharger telecharger java script gratuitement logiciel java script gratuit telecharger telecharger javatelecharger java script telecharger jeu java java telecharger telecharger jeu billardtelecharger jeu de billard gratuit jeu de billard gratuit a telecharger jeu billard a telecharger gratuitement telecharger jeu d echecjeu d echec a telecharger telecharger jeu d echec gratuit jeu d echec a telecharger gratuit telecharger jeu de cartejeu de carte gratuit a telecharger telecharger jeu de carte gratuit jeu de carte a telecharger gratuitement telecharger jeu de tarotjeu de tarot a telecharger telecharger jeu de tarot gratuit jeu de tarot gratuit a telecharger telecharger jeu dreamcastjeu pour dreamcast a telecharger jeu a telecharger dreamcast telecharger jeu enfantjeu a telecharger pour enfant jeu enfant telecharger gratuit 5ans telecharger jeu enfant gratuit telecharger jeujeu gratuit a telecharger telecharger jeu gratuit jeu a telecharger gratuitement


 19. Politik ist ein sehr schwieriges Thema, so etwas kann man besser in einem Diskussionsforum diskutieren.,


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: