Böcker

29 maj 2005

Den gode Tim Nilsson inbjöd Copyriot till en kedjebrevsartad ritual där bloggare svarar på frågor kring böcker och sedan skickar vidare frågorna till fem andra. Utan att egentligen vara intresserad av gruppaktiviteter för ”bloggosfären” (vad det begreppet nu kan omfatta), hakar jag på. Identitetsskapande kring böcker kan ju trots allt vara ganska gemytligt.

Totalt antal böcker som någonsin varit i min ägo?
Preliminärt kanske 500 i bokhyllorna nu, fler om man skulle räkna någon slags totalsumma.

Senast köpta bok?
Gershom Scholem: Den judiska mystiken. Fyndade häromdagen. Klassisk idéhistorisk avhandling, tillägnad Scholems vän Walter Benjamin.

Senast lästa bok?
Hannah Arendt: Den banala ondskan. Eichmann i Jerusalem

Fem böcker som betyder mycket för mig (eller bara böcker som jag läst många gånger)
oj…

Få fem andra bloggare att hålla igång bokstafetten.
Testar då att vidarebefordra till följande brokiga skara:

Annonser

5 Responses to “Böcker”

 1. E Says:

  Bra val! Maskinskrifter är mkt inspirerande och Deleuze bok skulle nästan platsa på min egen (om jag skulle göra en) lista. Däremot skulle jag välja Den Glada Vetenskapen före Mänskligt, Alltförmänskligt.

 2. Patrick Says:

  Hannah Arendt är en bra författare. Hon har skrivit en del bra grejer om likheterna mellan socialism och fascism, som är väl värda läsningen.

 3. rasmus Says:

  Patrick: tycker dock det är viktigt att notera att hon ändå skiljer på auktoritära och totalitära samhällen på ett mycket skarpt sätt. Hennes analys av hur totalitära regimer fungerar (Hitler, Stalin) blir väldigt urvattnad om man, som många gjort senare, börjar karakterisera socialistiska ideologier av alla möjliga slag som ”totalitära”. Då missar man poängen, skulle jag (som icke-socialist!) säga.
  Arendt är mångbottnad, hon för ju också vidare centrala delar av Heideggers tankegods.

 4. rasmus Says:

  E: Valet av Nietzsche-bok är inte ett val av den ”bästa” (vilket vore ett omöjligt val), utan bara en bok som jag har läst hyfsat mycket i och som blev en slags ingång till de övriga för mig.

 5. Patrick Says:

  Jovisst. Totalitarism bör vara reserverat för verkligt totalitära samhällen. Den gamle Front National-MEP:en (och även rådgivare åt Chirac då han var borsmästare i Paris) Yvan Blot gör den missen i boken ”Socialism och fascism – samma familj”, där han återanvänder en del av Arendts arbete.

  Jag hittade till Arendt genom Hayek. Heidegger kan jag inte så mycket om, men kommer förhoppningsvis ha bättre koll efter sommarkursen om 1900-talsfilosofi. =)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: