Ska kopieringsspärrar regleras åt två håll samtidigt?

19 maj 2005

Thomas Bodström (s), Hillevi Larsson (s) och Tasso Stafilidis (v) har skrivit en uppmärksammad debattartikel där de vill bemöta kritiken mot den skärpta upphovsrättslagen som snart debatteras och klubbas i riksdagen.
De tre politikerna flaggar för att (s) och (v), om de får möjlighet, kan komma att lagstifta mot tekniska kopieringsspärrar (DRM) som hindrar kopiering för privat bruk.

Det hela påminner lite om klåfingrigheten som togs upp i inlägget Microsoft regleras åt två håll samtidigt. Samma partier som ligger bakom förbudet mot att kringgå spärrarna, ska alltså stifta nya lagar i andra riktningen, för att kompensera något av den första lagens dumhet. Åh, denna komiska DRM-schizofreni!
Men att förbjuda kringgående av kopieringsskydd och spridande av hjälpmedel för detta, leder ju till fler bieffekter än att kopiering för privat bruk försvåras. Det kriminaliserar också alla Linux-distributioner som innehåller möjlighet att spela upp DVD-skivor, eftersom de då per definition kringgår en teknisk kopieringsspärr. (Detta har alltså bekräftats av Justitiedepartementets Malin Bonthron).
Hur ska politikerna lösa detta? Låtsas som ingenting? Stifta ännu fler motstridiga lagar? Eller helt enkelt inse att det inte är statens uppgift att vare sig uppmuntra eller motverka krypteringsalgoritmer och programvara?

Annars hittar vi i debattartikeln det vanliga ordbajset:

självfallet ska upphovsrätten gälla även på internet. Författare, konstnärer, musiker, tonsättare, filmskapare och andra upphovsmän ska ha rätt att få betalt för det de skapar även i en digital miljö. Att stimulera människors skaparkraft är viktigt!
Ehm, ursäkta. Någon sådan ”rätt” har aldrig funnits.
Det har alltid funnits människor som skriver böcker, komponerar melodier och målar bilder, som sen inte visar sig ge intäkter. Kanske för att verken var dåliga, kanske för att det fanns andra konstnärer som var bättre, kanske för att de inte fann publik förrän efter skaparens egen död. Mer upphovsrätt kan inte ändra på detta, och kan aldrig leda till att man får ”betalt för sitt arbete” som det brukar heta. Upphovsrätt är nämligen inte nån slags lön, utan en monopolrättighet.
Så lägg av med den oseriösa retoriken. Är Bodström & Stafilidis intresserade av kulturproducenters villkor får de utgå från hur dessa villkor verkligen ser ut, inte från abstraktioner.

Annonser

10 Responses to “Ska kopieringsspärrar regleras åt två håll samtidigt?”

 1. Flyer Says:

  Mycket bra kommentar till

  självfallet ska upphovsrätten gälla även på internet. Författare, konstnärer, musiker, tonsättare, filmskapare och andra upphovsmän ska ha rätt att få betalt för det de skapar även i en digital miljö. Att stimulera människors skaparkraft är viktigt!

  Tack!!

 2. Anonymous Says:

  Helt brevid poängen, men: schizofreni är en mycket vanlig psykisk sjukdom. Personlighetsklyvning (som jag antar att du syftar på) är ett sällsynt och omtvistat fenomen. De två har inget med varandra att göra. Snälla, sprid inte den missuppfattningen vidare.

 3. rasmus Says:

  Jo, jag vet att den kliniska diagnosen schizofreni är något helt annat än slentrianbilden av personlighetsklyvning.
  Men när jag använde ordet om Apple och Sony i den länkade posten, var det delvis som en vink till Gilles Deleuze och Félix Guattari. Deras gemensamma böcker Anti-Oedipus och Mille Plateaux handlar mycket om just ”schizofreni”, inte i bemärkelsen personlighetsklyvning och inte heller som klinisk diagnos, utan som karakteristik för många av de processer som präglar samhället vi lever i. För dem blir sökandet efter en slags ”aktiv” schizofreni, som är något annat än den kliniska, ett slags politiskt projekt, ”schizoanalys”. Om detta kan man säkert diskutera mycket, och jag är inte själv jätteintresserad av det (föredrar nog Deleuze allra tidigaste och allra senaste verk.) Alexander Bard bygger f.ö. rätt mycket på schizoanalysen i sin senaste bok.

  Att applicera detta rakt av på Bodströms dubbelspel vore nog väldigt plumpt, men i det länkade inlägget tycker jag det är en lite kul parallell, om än lite filosofinördig.

 4. Anonymous Says:

  Rasmus!

  En fråga för dig (och Piratbyrån) att titta på och kanske kampanja kring är att lagändringen kanske kriminaliserar även egen kopiering av filer som före lagändringen lagligt laddats ner från olagligt utlagda källor.

  Jag uppmärksammade det här:
  http://johanlinander.se/blog/2005/05/18/forberedelser-infor-upphovsrattsdebatten-i-riksdagen/#comment-929

  Intressant nog delar Linander misstanken att även sådan ”egenkopiering” kriminaliseras och ska ställa frågor kring det i riksdagsdebatten.
  Se hans kommentar här:
  http://johanlinander.se/blog/2005/05/18/forberedelser-infor-upphovsrattsdebatten-i-riksdagen/#comment-934

  Nu när jag tänkt lite mer på saken så får jag farhågan att kriminaliseringen kan bli än mer massiv. Utöver att illegalisera backup till egna CD/DVD-skivor samt kopiering till egen mp3-spelare från tidigare lagligt nedladdat ”piratmaterial” så kanske lagändringen också illegaliserar:

  1. Kopiering av dessa filer till en annan egen hårddisk (vid t.ex. köp av ny dator).
  2. Användning av filerna på nuvarande dator (eftersom de då kopieras till arbetsminnet)
  3. Innehav av filerna på nuvarande dator (eftersom defragmenteringsverktygen i xp väl automatiskt ”flyttar” (=kopierar) filfragment mellan olika delar av hårddisken)

  Kanske finns lagligt grundade undantag från några av dessa, men det är långt ifrån säkert.

  De flesta nedladdare tänker nog, som jag skriver i det länkade inlägget, att det är lagligt att ”hamstra” fram till lagändringen och därefter fortsätta inneha, använda och kopiera det hamstrade för eget bruk.
  Om lagändringen istället innebär att allt redan nedladdat blir i praktiken olagligt att inneha eller använda kommer protesterna mot lagändringen bli ännu starkare! Visst låter detta som något för PB att lyfta fram?

 5. Anonymous Says:

  Johan: I praktiken kommer man börja använda DRM-format ännu mer. CD-skivan kan vi nog räkna med fasas ut på sikt, om det bara blir ekonomiskt möjligt. Eftersom den nya lagstiftningen gör det olagligt att använda dessa låtar/filmer/böcker annat än med leverantörens produkter, så är det adjöss med all privatkopiering eller ”fair use”. Visst, det händer inte imorrn eller i övermorrn, men på sikt. Redan idag när du köper en e-bok eller handlar på iTunes Music Store så går du med på att köpa en licens som du förväntas förnya när du skaffar ny dator.

 6. Anonymous Says:

  Bara för att förtydliga: den som skrev 7:17 PM är alltså inte Johan Linander vilket 10:25 AM verkar tro. Jag, en anonym typ, länkade bara till en kommentar jag gjorde på Linanders blogg.

 7. Anonymous Says:

  messengermircmotifmsnmsn messengernero nettoyage pcnorman virusnortonnorton utilitiespartitionpartitionspetit dejeunerpiercingpiercingsporcpostalepostalespouletquicktimerealplayerrecetterecettesrepasromssagittairesaladesaladessaumonscorpionskinskypesmileysolucesolucessolutionsolutionssoupespybotspywaresvcdsymantectablaturetablaturestarottartetartestatootatoutatouagetatouagestaureautelechargementtelechargementstelechargertribalstrilliantrucstuningvcdveauvegetarienneverseauviandevideo comiquevideos comiquesvirusvoiturevoitureswallpaperwallpaperswinampwindows media playerwinrarwinzipzodiaczodiaquezone alarmzone alarmemessengermircmotifmsnmsn messengernero nettoyage pcnorman virusnortonnorton utilitiespartitionpartitionspetit dejeunerpiercingpiercingsporcpostalepostalespouletquicktimerealplayerrecetterecettesrepasromssagittairesaladesaladessaumonscorpionskinskypesmileysolucesolucessolutionsolutionssoupespybotspywaresvcdsymantectablaturetablaturestarottartetartestatootatoutatouagetatouagestaureautelechargementtelechargementstelechargertribalstrilliantrucstuningvcdveauvegetarienneverseauviandevideo comiquevideos comiquesvirusvoiturevoitureswallpaperwallpaperswinampwindows media playerwinrarwinzipzodiaczodiaquezone alarmzone alarmemessengermircmotifmsnmsn messengernero nettoyage pcnorman virusnortonnorton utilitiespartitionpartitionspetit dejeunerpiercingpiercingsporcpostalepostalespouletquicktimerealplayerrecetterecettesrepasromssagittairesaladesaladessaumonscorpionskinskypesmileysolucesolucessolutionsolutionssoupespybotspywaresvcdsymantectablaturetablaturestarottartetartestatootatoutatouagetatouagestaureautelechargementtelechargementstelechargertribalstrilliantrucstuningvcdveauvegetarienneverseauviandevideo comiquevideos comiquesvirusvoiturevoitureswallpaperwallpaperswinampwindows media playerwinrarwinzipzodiaczodiaquezone alarmzone alarmemessengermircmotifmsnmsn messengernero nettoyage pcnorman virusnortonnorton utilitiespartitionpartitionspetit dejeunerpiercingpiercingsporcpostalepostalespouletquicktimerealplayerrecetterecettesrepasromssagittairesaladesaladessaumonscorpionskinskypesmileysolucesolucessolutionsolutionssoupespybotspywaresvcdsymantectablaturetablaturestarottartetartestatootatoutatouagetatouagestaureautelechargementtelechargementstelechargertribalstrilliantrucstuningvcdveauvegetarienneverseauviandevideo comiquevideos comiquesvirusvoiturevoitureswallpaperwallpaperswinampwindows media playerwinrarwinzipzodiaczodiaquezone alarmzone alarme

 8. Anonymous Says:

  mp3mp3 wavmsn 7.0 telechargermsn 7.5 telechargermsn astucemsn messenger 6.2msn messenger 7.0msn messenger 7.5msn messenger 7.5 telechargermsn messenger 7msn messenger plusmsn messenger telechargermsn plus telechargermsn telechargermsn truc et astucemsn web messengermusic a telecharger gratuitementmusic mp3musique a telecharger gratuitmusique a telecharger gratuitemusique a telecharger gratuitementmusique a telechargermusique arabe telechargermusique arabemusique classiquemusique de filmmusique de pubmusique gratuite a telechargermusique gratuitemusique mp3 a telechargermusique mp3musique telecharger sur ordinateurmusiquemusiquemusiquesneroroverserveur emulesmiley gratuit telechargerrom nintendo 64shareaza telechargerromrecette punchsims 2 telechargerrecette sangriarolls roycerecette painsolutionsims 2 telechargementrecette paellaskypescooter tuningrenaultrom game boy advancesolution jeutelechargement film gratuitsolution jeu videosonnerie a telechargertarot gratuittelechargement film cinemaspywaresonnerie portable telechargersonnerie polyphonique telechargerspybottarottelechargement film divxtarot de marseilletelechargement de film porno blacksonnerie a telecharger gratuitementtelechargement filmtablature guitaretablatureaciphexactonelactosacycloviralendronate sodiumallegraaltaceamoxycillinaugmentinavandiaazithromycinbupropionbupropion-hclcarisoprodolcefiximecelebrexcelecoxibcephalaxincetirizine hclcialiscipropill stabilizingciprofloxacinclarinexclaritinclopidogrelcozaardesloratadinediflucanesomeprazolefexofenadinefinasterideflomaxfluconazolefosamaxgen softtabs tadalafilglucophageimitrexkeflexlamisillevitralipitorloratadinelosartanmax and willymeridametforminnexiumomeprazoleorlistatpantoprazoleparoxetinepaxilphenterminepioglitazoneplavixpravacholpravastatinprilosecpropeciaproscarprotonixrabeprazoleramiprilrisedronaterosiglitazone


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: