Bloggar: centrifuger, parasiter, flöden?

12 maj 2005

förra veckans Copyriot-inlägg om nätnära hypertext versus personliga krönikor följde en intressant liten diskussion.
Horatius anmärkte på vad han såg som en föraktfull inställning till ”personlighet” och okritiskt hyllande av länkandets ”centrifugalitet”. ”Kom till min hemsida och gå någon annanstans.” Varpå någon svarar att det faktiskt är ”länkar som koncentrerar, fokuserar och samlar internet”, alltså motsatsen till centrifugalkraft.
Ett förtydligande: Jag menar inte att hypertext frälser världen, eller att personligt berättande i linjära texter tryckta på papper ska kastas på soptippen. Naturligtvis finns det plats för både text och hypertext. Men om vi vill diskutera ”bloggar” som kategori, är det värt att diskutera vilka aspekter som är värda att affirmera.
”Nätkritik” bör handla om att urskilja tendenser och göra ett urval. Då är en genealogisk betraktelse över bloggfenomenet relevant, och i bloggandets genealogi spelar länksidan en minst lika viktig roll som dagbokssidan.

Det ”personliga” skrivandet, det inkännande läsandet och intresset för författaren som person var som starkast under 1800-talet. Den Foucault-inspirerade mediefilosofen Friedrich Kittler beskriver det hela som en maktteknologi, knuten till skolundervisningens utbredning i Europa och till en viss mediehistorisk epoks förutsättningar. Sedan dess har nya mediala förutsättningar (grammofon, film, skrivmaskin kring 1900, internet kring 2000) inneburit nya mutationer, utan att äldre mönster för den skull har försvunnit. Till allt detta gäller det att förhålla sig.
Jag tror att Horatius har fel när han ställer upp motsatspar som splittring-koncentration, surfa-djupdyka, bredband-djupband. Koncentrerad djupdykning kan mycket väl gå hand i hand med 25 Firefox-flikar och intensiv kringklickning på Everything2.com. Att data kan vara meditativt. Kanske inte för alla. Antagligen inte för Horatius, som konstaterar ”Torrsurfandet kan inte avslutas, bara avbrytas.” Ändå finner jag hans påpekanden värdefulla.

Den deleuzeianska bloggen Rhizom filosoferar vidare på temat ”personlighet” och bloggande:

På samma sätt är vi fyllda av det opersonliga – för-subjektiva intensiteter och opersonligt prat. Men det är inte det opersonliga prat som enligt Heidegger kännetecknade den oegentliga tillvaron (…). Snarare är det ett faktum i den mån vi alla är historiska och situerade varelser, att ”vi”, strängt taget, inte ”talar”. Vi är aldrig upphovsmännen till våra egna yttranden på det sätt som en cartesian föreställde sig det. Istället är vi uppkopplade på olika flöden, och de yttranden som genomströmmar oss, de vibrationer som passerar genom våra stämband, ut genom våra munnar, tillhör inte ”oss”. (…)
Förandet av en web-log har ungefär lika stort behov av ett subjekt som söker som vågorna behöver surfaren.
Och Café Exposé fläskar på med några citat av bland andra Carl Schmitt, som bygger vidare på diskussionen om förhållandet mellan kultur och teknik.

Johan Lif skriver i VLT om den svenska bloggvärldens tillstånd, och sätter fingret på en utbredd tendens till osjälvständighet i ämnesval och nervöst fastklängande vid dagspolitiska utspel:

Ändå är den svenska bloggvärlden förvånansvärt tråkig. De politiska bloggarna, till höger och vänster men mest till höger, parasiterar på artiklar i de etablerade medierna, oftast de stora morgontidningarna, som kommenteras, dissikeras och kritiseras, inte sällan med en tröttsam, onyanserad aggressivitet.
Intressantare är de bloggar som självständigt driver frågor, som utmärkta, upphovsrättskritiska, fildelningsentusiastiska Copyriot
Utanför den renodlat politiska bloggsfären finns mer att hämta, som till exempel författaren och kritikern Malte Perssons småtrevligt litterära Errata.

Annonser

3 Responses to “Bloggar: centrifuger, parasiter, flöden?”

 1. Miche Says:

  Puh! Att du orkar…

 2. daniel j Says:

  ”Jag tror att Horatius har fel när han ställer upp motsatspar som splittring-koncentration, surfa-djupdyka, bredband-djupband.”

  jag tänker: detta är väl motsatspar som finns mellan människor samt inom varje enskild människa.. kanske. det är ju en mängd information som finns tillgänglig för den som har tillgång. och djupdykning/ytsimmning kanske behöver gå hand i hand inom den enskilda människan för att inte denna ska stagnera och helt odiskultabelt ta sida. jag tänker känsla/förnuft, intellekt/(dansa) osv.. kanske. :)

 3. Anonymous Says:

  Intressanta tankar. När jag skrev om länkar i mitt inlägg var min ambition inte alls att vara så heltäckande som ditt inlägg – så det var bra att du tipsade om detta inlägg.
  Jag ville bara uppmana bloggare att länka lite mer till varandra.
  Att blogga kan vara både att skriva korta inlägg med eller utan länkar eller att skriva längre.
  vilket ju copyriot är ett utmärkt exempel på.
  RS
  kulturbloggen.com


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: