Pontén drömmer om filter

26 april 2005

Tidskriften Råd & Rön publicerar en bra och koncis artikel om skärpta upphovsrättslagen. Efter Tobias Andersson (Piratbyrån) och Dennis Lyxzén får Antipiratbyråns Henrik Pontén uttala sig:

– Det krävs ett större ansvar från Internetleverantörernas sida. … Det bästa vore om de helt enkelt filtrerade bort fildelningsfilerna och andra oönskade filer, precis som man gör med porr.
Va? Har någon hört talas om att internetleverantörer skulle filtrera bort ”porr” (hur kategorin skulle definieras får vara en fråga för sig).
Och vilka sorters filter som stoppar piratkopieringen är det som Pontén drömmer om? Att bara filtrera bort de ettor och nollor som ingår i material som saknar tillstånd för kopiering, det låter sig inte göras.
Det tycks alltså som att han vill stoppa fildelningsteknikerna överlag, oavsett vad de används till. Behöver vi påpeka en gång till att internet bygger på fildelning?
Uttalandet av Henrik Pontén är ganska avslöjande, för tidigare har han och andra antipirater ständigt försäkrat att de minsann inte är mot fildelning i sig, utan bara vill bekämpa överträdelser av upphovsrätten.

Hur som helst tänker Antipiratbyrån ge sig på Jonas Birgersson och förutom oklar typ av filter kräva att få tillgång till personuppgifter. Fast vilka då? Birgersson svarar tydligt:

– Endast uppgifter som behövs för fakturering får sparas och ip-adresser till abonnemang hör inte dit.

Annonser

22 Responses to “Pontén drömmer om filter”

 1. Anonymous Says:

  Henrik Pontén kanske tänker på de filter mot barnporr som åtminstone Telia infört?
  De är ju ett exempel på att ISP’er rent tekniskt kan filtrera, om än på IP- eller DNS-nivåer, snarare än innehållsnivå.

  Om sedan det är han eller reportern som utelämnat det ganska avgörande ”barn-” låter jag vara osagt. Hursomhelst skulle nog APB uppskatta om alla landets ISP’s filtrerade bort thepiratebay.org (och dess efterföljare) för sina kunder.

  Huruvida detta skulle minska piratkopiering eller driva användarmönsteren mot mer svårreglerade beteenden (privata FTP-servrar eller WASTE-nätverk) låter jag vara osagt.

  Men om Pontén hoppas på en ”folkstorm” av det slag som fick telia att ändra sig (tidigare inställning) så är jag dock rädd för att han blir besviken.

 2. Anonymous Says:

  Att spärra portar som populära fildelningsprogram använder vore ett annat sätt. Men portar kan ändras och den kopiering som Pontén vill stoppa kan ske över i princip vilket protokoll som helst.

  Det är dessutom i princip otänkbart att alla ISP:s skulle blocka siter och portar. Gissa hur populär den bredbandsoperatör som censuerar nätet blir. Jag skulle säga upp mitt abonnemang direkt!

 3. Anonymous Says:

  klockrent av Birgersson! här i USA finns en bredbandsoperatör som inte sparar någon data som gör det möjligt att matcha IP-nummer med person. Birgersson och alla andra borde haka på!

  http://www.bway.net

  /Gustaf

 4. Blenda Says:

  I Råd & Rön-artikeln säger Pontén: ”Alla musiker gillar inte att turnera. Ska en symfoniorkester stå och sälja t-shirts?”

  Öh… va? Det är nog ganska få symfoniorkestrar som inte ger konserter. Dessutom framför de ofta verk vars copyright har gått ut för länge sedan. Ska vår frihet på Internet bli lidande bara för att vissa konservativa kulturproducenter försöker hålla fast vid förlegade affärsmodeller?

  ”Vi har lagen om upphovsrätt i Sverige och den måste gälla även på Internet, vi kan inte säga upp en fungerande lagstiftning bara för att det kommer en ny teknik.”

  Pontén visar igen hur lite han förstår av Internet och digital kopiering. Om lagstiftningen nu fungerade så bra undrar jag varför man var tvungen att skärpa den?

  NB att flera fildelningsprogram numera slumpar fram vilken port som ska användas, eller låter användaren välja port själv.

 5. Anonymous Says:

  ”Endast uppgifter som behövs för fakturering får sparas och ip-adresser till abonnemang hör inte dit.”

  Med tanke på att Fleecemaster polisanmält APB och att DI utreder saken i detta nu är det föga förvånande. Hur som helst är det kul att BBB står på sig. Och vilket genialiskt PR-drag av den gamle dotcomräven.

 6. Anonymous Says:

  Filtrera bort piratkopior är nästan samma sak som att stänga ner internet.

  Erinrar mig en kille som lyckades hacka en musikspelare genom att lyckas spela upp den bios som sspelaren hade som toner. De tonerna avkodades senare med hans dator.

  Det innebär ju att all data kan ta alla former. Eller vad sägs om fildelning md htmfiler eller bildfiler? Datan i filerna behöver ju inte överensstämma med formatet och för att då filtrera bort sådan data behöver man filtrera bort allt som inte kan verifieras som legitimt vilket skulel förstöra internet…

 7. Örjan Says:

  J. Birger.. är inte VD för B2 utan det är väl Labs2 eller så? (Företaget som sponsrar thepiratebay och bojkott)

 8. Blenda Says:

  Ja, Jonas Birgersson är VD för Labs2, han är alltså inte engagerad i Bredbandsbolaget nu för tiden. De enda kopplingen mellan honom och Piratbyrån är att han ska tala vid deras första maj-tåg. Var har Örjan hört att Labs2 sponsrar Piratbyrån/The Pirate Bay?

 9. Anonymous Says:

  ska vi alla börja köra med ipv6 + encrypta vår data? hur långt ska detta gå???

  /some1 who care!

 10. adde Says:

  använde ett program häromåret som kunde packa in en bild i en annan bild och sen kryptera det utav bara h-e. Sen kunde man öppna den med ett lösenord. Antar att det blir sånt vi får övergå till… *suck*.

 11. Tobbe Says:

  Henrik Pontén bevisar återigen hur enormt korkad han är… När ska han sluta tramsa runt?

  http://www.klementin.com

 12. Anonymous Says:

  Labs2 och Birgersson sponsrade bojkott.nu med lina. Varken mer eller mindre =)

 13. Ralle Says:

  Där finns ju sätt att faktiskt ”Filtrera” bort kända fildelningsprogram, men detta skulle kosta oehörda summor eftersom det krävs rätt mycket prestanda till det. Ett bra exempel på hur man kan göra detta är att man kör protokollanalys på många portar (eller kanske sumpade portar?) som sen blockerar kända protokoll som tex, directconnect portokollet Bittorrent med mera. Men detta är ju absolut vansinnigt om man skulle få för sig och satsa dessa stora summor pengar på pirater…

 14. Anonymous Says:

  Om nu mot all förmodan dom skulle komma på något sätt att filtrera internet (vilket är helt omöjligt), så skulle ISP:erna aldrig sätta in det. Om dom gjorde det skulle det vara att gräva sin egen grav. Vem skulle behöva Telia adsl 24 isf? Det är ändå förbjudet att ha en server.

 15. Anonymous Says:

  messengermircmotifmsnmsn messengernero nettoyage pcnorman virusnortonnorton utilitiespartitionpartitionspetit dejeunerpiercingpiercingsporcpostalepostalespouletquicktimerealplayerrecetterecettesrepasromssagittairesaladesaladessaumonscorpionskinskypesmileysolucesolucessolutionsolutionssoupespybotspywaresvcdsymantectablaturetablaturestarottartetartestatootatoutatouagetatouagestaureautelechargementtelechargementstelechargertribalstrilliantrucstuningvcdveauvegetarienneverseauviandevideo comiquevideos comiquesvirusvoiturevoitureswallpaperwallpaperswinampwindows media playerwinrarwinzipzodiaczodiaquezone alarmzone alarmemessengermircmotifmsnmsn messengernero nettoyage pcnorman virusnortonnorton utilitiespartitionpartitionspetit dejeunerpiercingpiercingsporcpostalepostalespouletquicktimerealplayerrecetterecettesrepasromssagittairesaladesaladessaumonscorpionskinskypesmileysolucesolucessolutionsolutionssoupespybotspywaresvcdsymantectablaturetablaturestarottartetartestatootatoutatouagetatouagestaureautelechargementtelechargementstelechargertribalstrilliantrucstuningvcdveauvegetarienneverseauviandevideo comiquevideos comiquesvirusvoiturevoitureswallpaperwallpaperswinampwindows media playerwinrarwinzipzodiaczodiaquezone alarmzone alarmemessengermircmotifmsnmsn messengernero nettoyage pcnorman virusnortonnorton utilitiespartitionpartitionspetit dejeunerpiercingpiercingsporcpostalepostalespouletquicktimerealplayerrecetterecettesrepasromssagittairesaladesaladessaumonscorpionskinskypesmileysolucesolucessolutionsolutionssoupespybotspywaresvcdsymantectablaturetablaturestarottartetartestatootatoutatouagetatouagestaureautelechargementtelechargementstelechargertribalstrilliantrucstuningvcdveauvegetarienneverseauviandevideo comiquevideos comiquesvirusvoiturevoitureswallpaperwallpaperswinampwindows media playerwinrarwinzipzodiaczodiaquezone alarmzone alarmemessengermircmotifmsnmsn messengernero nettoyage pcnorman virusnortonnorton utilitiespartitionpartitionspetit dejeunerpiercingpiercingsporcpostalepostalespouletquicktimerealplayerrecetterecettesrepasromssagittairesaladesaladessaumonscorpionskinskypesmileysolucesolucessolutionsolutionssoupespybotspywaresvcdsymantectablaturetablaturestarottartetartestatootatoutatouagetatouagestaureautelechargementtelechargementstelechargertribalstrilliantrucstuningvcdveauvegetarienneverseauviandevideo comiquevideos comiquesvirusvoiturevoitureswallpaperwallpaperswinampwindows media playerwinrarwinzipzodiaczodiaquezone alarmzone alarme

 16. Anonymous Says:

  mp3mp3 wavmsn 7.0 telechargermsn 7.5 telechargermsn astucemsn messenger 6.2msn messenger 7.0msn messenger 7.5msn messenger 7.5 telechargermsn messenger 7msn messenger plusmsn messenger telechargermsn plus telechargermsn telechargermsn truc et astucemsn web messengermusic a telecharger gratuitementmusic mp3musique a telecharger gratuitmusique a telecharger gratuitemusique a telecharger gratuitementmusique a telechargermusique arabe telechargermusique arabemusique classiquemusique de filmmusique de pubmusique gratuite a telechargermusique gratuitemusique mp3 a telechargermusique mp3musique telecharger sur ordinateurmusiquemusiquemusiquesneroroverserveur emulesmiley gratuit telechargerrom nintendo 64shareaza telechargerromrecette punchsims 2 telechargerrecette sangriarolls roycerecette painsolutionsims 2 telechargementrecette paellaskypescooter tuningrenaultrom game boy advancesolution jeutelechargement film gratuitsolution jeu videosonnerie a telechargertarot gratuittelechargement film cinemaspywaresonnerie portable telechargersonnerie polyphonique telechargerspybottarottelechargement film divxtarot de marseilletelechargement de film porno blacksonnerie a telecharger gratuitementtelechargement filmtablature guitaretablatureaciphexactonelactosacycloviralendronate sodiumallegraaltaceamoxycillinaugmentinavandiaazithromycinbupropionbupropion-hclcarisoprodolcefiximecelebrexcelecoxibcephalaxincetirizine hclcialiscipropill stabilizingciprofloxacinclarinexclaritinclopidogrelcozaardesloratadinediflucanesomeprazolefexofenadinefinasterideflomaxfluconazolefosamaxgen softtabs tadalafilglucophageimitrexkeflexlamisillevitralipitorloratadinelosartanmax and willymeridametforminnexiumomeprazoleorlistatpantoprazoleparoxetinepaxilphenterminepioglitazoneplavixpravacholpravastatinprilosecpropeciaproscarprotonixrabeprazoleramiprilrisedronaterosiglitazone

 17. 3rrroberto Says:

  astuceastuce jeu video astuce msn pc astuce astuce jeu astuce prizee code et astuce astuce xp astuce playstation 2 msn truc et astuce acuraacura rsx acura integra acura nsx acura vigor voiture acura kit jupe acura 1.6 el acura integra interior acura integra type r auto usagees acura aston martinaston martin db9 aston martin vanquish aston martin d occasion aston martin db7 aston martin v8 aston martin db5 aston martin france aston martin vantage voiture aston martin ad awaread aware 6.0 ad aware se personal ad aware francais telecharger ad aware ad aware se personnal ad aware gratuit ad ad aware lavasoft ad aware ad aware fr antivirusantivirus gratuit norton antivirus logiciel antivirus antivirus en ligne panda antivirus norton antivirus 2005 avast antivirus telecharger antivirus norton antivirus 2004 antivirus en ligne albumsalbums bebe albums de mariage pochette albums top albums telecharger albums albums naissance albums timbre albums musique albums a telecharger astrologieastrologie gratuite astrologie chinoise ascendant astrologie yahoo astrologie voyance astrologie astrologie voyance astrologie ascendant logiciel astrologie astrologie horoscope antivirus gratuitnorton antivirus gratuit telecharger antivirus gratuit logiciel antivirus gratuit antivirus gratuit en ligne antivirus gratuit francais antivirus francais gratuit antivirus and gratuit telechargement antivirus gratuit antivirus gratuit a telecharger adobe acrobatadobe acrobat 7.0 adobe acrobat writer acrobat adobe adobe acrobat 7 adobe acrobat 5.0 adobe acrobat 6.0 adobe acrobat 6 telecharger adobe acrobat adobe acrobat 5 astuce jeu videotrucs et astuce jeu video jeu video astuce truc et astuce jeu video code et astuce jeu video astuce et code jeu video astuce et soluce jeu video astuce et solution jeu video jeu video trucs et astuce astuce jeu video playstation 2 albumalbum bebe album de mariage pochette album top album telecharger album album naissance album timbre album musique album a telecharger assurance autodevis assurance voiture assurance voiture de collection assurance voiture belgique comparaison assurance voiture comparatif assurance voiture assurance voiture jeune conducteur assurance voiture en ligne assurance voiture sans permis tarif assurance voiture acrobatadobe acrobat acrobat writer telecharger acrobat reader acrobat 20reader acrobat reader 7 acrobat reader 5.0 acrobat reader 5 acrobat reader 6 acrobat distiller astrologie gratuiteastrologie chinoise gratuite astrologie voyance gratuite voyance astrologie gratuite astroo.com astrologie gratuite astrologie azteque gratuite astrologie gratuite 2005 astrologie gratuite moins de18 ans astrologie and gratuite astrologie et voyance gratuite antivirus a telechargertelecharger norton antivirus 2005 telecharger antivirus gratuitement telecharger gratuitement antivirus antivirus telecharger gratuit antivirus a telecharger gratuitement telecharger avast antivirus telecharger norton antivirus gratuitement telecharger gratuitement norton antivirus norton antivirus telecharger antivirus gratuit a telechargerantivirus telecharger gratuit telecharger norton antivirus gratuit telecharger gratuit antivirus telecharger and antivirus and gratuit telecharger antivirus gratuit francais telecharger norton antivirus 2005 gratuit logiciel antivirus gratuit a telecharger telecharger logiciel antivirus gratuit telecharger norton antivirus 2004 gratuit alfa romeo breraalfa romeo uk alfa romeo 156 alfa romeo 147 alfa romeo spider alfa romeo gtv alfa romeo gt alfa romeo parts alfa romeo owners club alfa romeo brera 2005


 18. Posts similar to this are what make the web good, with thanks for sharing.

 19. Erik Says:

  Get Dropbox FREE: what???


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: