Nedslag i piratdebatten

17 mars 2005

Lilla Aktuellt får fnatt, Universal anar ”krafter”, Pontén & biktbåset & Strindlund & bastuklubbarna, Aftonbladets journalistiska självmord
Aspekterna på kopieringskonflikten som tas upp i en färsk krönika i tidningen Journalisten känns påtagligt hämtade från Copyriot. Väldigt roligt, vi säger KOPIMI!
Allra viktigast är att journalistkårens egen tidning tar upp hur

de skrämseltaktiska husrannsakningarna utförts av en och samma chefsutredare i Stockholm, Hans Strindlund, som på eget bevåg allierat sig med Antipiratbyrån och själv utfärdat de husrannsakningstillstånd han omöjligt kunnat få av en åklagare (samme Strindlund som 1986 var lierad med lobbyingen för bastuklubbslagen och drev en personlig hatkampanj mot stans bögställen).
Idag träffade jag Henrik Pontén och passade på att fråga varför husrannsakningar mot fildelare över huvud taget har gjorts, när innehavet av piratkopior är och förblir fullt laglig och det brott man vill bevisa är en filöverföring som skett i det förflutna. ”Det vet jag inte, det får du fråga polisen”, blev hans undflyende svar. Hoppas att journalister som läst läst Kjell Häglunds krönika ställer just den frågan till konstapel Strindlund, liksom frågan om polisiära prioriteringar.

P1-debatten mellan mig och Henrik Pontén ligger uppe som MP3, MP3-torrent, ogg-torrent. Pontén hävdade att Sverige har världens mest omfattande piratkopiering per capita (akta dig då för att semestra i Sydkorea, är mitt råd).
Angående senaste piratjakten sa jag att det handlar om en skrämselkampanj, och att problemet inte ligger så mycket hos Antipiratbyrån som hos (Norrorts)polisen, vilka borde prioritera riktiga brott.
Frågan om kulturlivets möjligheter tycker jag att jag lyckades lyfta från de sedvanliga blockeringarna. Egentligen är det enkelt: vi måste utgå från den nu existerande mångfalden av sätt för artister att försörja sig. Inte låtsas som att alla kulturskapare automatiskt får hyran betald bara upphovsrätten respekteras, utan vidga frågan till skapandet av bättre förutsättningar för en ekonomi som klarar sig utan tafatta försök att kontrollera kopieringen.
Ett par förslag för att underlätta musiklivet utan att smygsubventionera storföretag genom att kasta in mångmiljonbelopp av skattepengar i rättsväsendet: tillgång till gratis eller billiga replokaler och studios, lokaler och villkor som möjliggör ett mer inkomstbringande konsertliv – och ingen jävla internering av arbetslösa i tvångsdatortekåtgärdshelveten.
Åtgärder för att gynna musiklivet ska vara just sådana åtgärder som även gynnar de artister som ännu inte har skivkontrakt och väletablerad position. Förutsatt alltså att målet är musikalisk rikedom, inte blott skydd av vissa existerande mjölkkossor till priset av stagnation. Fast allt detta sa jag inte i radio.

Däremot fastnade perspektiven rätt mycket i SVT:s Debatt, där huvuddelen av diskussionen (mycket beroende på Jens Nylander) kom att handla om löst definierade ”alternativa tjänster” för att ta betalt för distributionen av digital musik. Då bekräftar man tyvärr upphovsrättens myt om hur kulturliv funkar, och glömmer ofta hela problematiken kring DRM.
Men det blev uppenbart att piratjägarna representerar stagnation. De var på defensiven och lyckades knappast övertyga någon om att en uppväxande generation kommer kunna hindras att utnyttja den digitala kopieringens möjligheter. Antipiraten Anders Nilsson, även regissör av usla snutfilmer, jämförde barn som vuxit upp med internet med barn som ”vuxit upp med att göra inbrott”. Men samtidigt sa han att piratkopiering av musik gynnar musikerna och att det också är rätt okej att fildela filmer efter att de slutat gå på bio, då bio ändå är filmbranchens viktigaste inkomstkälla. Förvirrat.

Alla lärde sig att vi alltid kommer gå på bio oavsett teknisk utveckling eftersom vi är flockdjur, men att vi inte kommer göra det för att vi tankar från nätet istället fast vi egentligen vill se film på bio
Så lyder en sarkastisk sammanfattning av Anders Nilssons insats i denna aningen märkliga tevedebatt (torrent, torrent).
För övrigt kan vi konstatera att Anders Nilsson och Henrik Pontén tillsammans lyckats få en lång rad liberala bloggare att uttrycka ren avsky för vad antipiraterna sysslar med.
Till skillnad från polisfilmsregissörer verkar förresten inte riktiga poliser – med några undantag – anse att jakt på fildelande privatpersoner är deras jobb. När de debatterar på Polisman.com (kräver inloggning) är de ganska överens om att göra vettigare prioriteringar. Argument mot piratjägarna hämtas från bl.a. Copyriot och Nationaldemokraterna. Hmm…

Studio Ett innehöll förresten också ett kortreportage med Sara, som även syns i dagens DN tillsammans med Ibi och Palle. Tyvärr slank ett par felaktigheter in i texten. Erik Stattin funderar vidare kring taktiken för vår tids kopifajt.


Samtidsbild, via Nicklas Lundblad.

Piratbyrån sammanfattar senaste turerna under rubriken Hela havet stormar, och någon har samlat länkar till artiklar.

Annonser

12 Responses to “Nedslag i piratdebatten”

 1. Anonymous Says:

  Vad som skrivits i papperstidningarna sedan 1:a mars om Antipiratbyrån. Tyvärr finns inte Expressen med.
  (Stad och landsortstidningar uteslutna)

  http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload8/piratkriget.rtf

 2. weetabix Says:

  intressant hur den där anders nilsson får sig själv att framstå som den dummaste personen i panelen. hans argument är helt ihåliga. han påstår att mesta av intäkterna kommer från biobiljetter och att han lider så för att han skall få så lite pengar framöver. enligt sf:s egen hemsida drog svensk film in 7% mer år 2004 än jämfört med 2003. Vill han ha min lever också? duger inte en vettig tillväxt ens?

 3. weetabix Says:

  intressant hur den där anders nilsson får sig själv att framstå som den dummaste personen i panelen. hans argument är helt ihåliga. han påstår att mesta av intäkterna kommer från biobiljetter och att han lider så för att han skall få så lite pengar framöver. enligt sf:s egen hemsida drog svensk film in 7% mer år 2004 än jämfört med 2003. Vill han ha min lever också? duger inte en vettig tillväxt ens?

 4. Anonymous Says:

  Jag är förvånad att debatledaren var så dålig påläst.

  Svensk film finansieras till stor del med OFFENTLIGA (statlig/regionalt) – emedel – dvs skattepengar

  Svensk film har inte alls förlorat pengar som påstods. Biografbesöken som helhet har sjunkit – men intresset och biobesöken för svensk film har ÖKAT under 2000-2004 enligt SFIs egen statistik

  Man kan undra hur mycket svensk film som laddas ned från nätet? – Jag personligen laddar mest ned amerikanska/engelska filmer

  and who the fuck is Anders Nilsson?

 5. Fredag Says:

  Anders Nilsson har gjort trilogin om den modige och snutige snuten Johan Falk. Noll Tolerans och den andra vad-den-nu-hette var publiksuccér, men den tredje fick ganska pissig kritik och glömdes nog bort ganska snabbt. Det här försöker nu Anders Nilsson skylla på oss pirater. Hans töntiga snutaction fanns tydligen på nätet innan den gick upp på biograferna. Kanske dags att kolla upp vilka du arbetar med, Anders? Läckage av den skalan ska täppas till.

 6. Anonymous Says:

  Man får nu bara hoppas att uppmärksamheten kommer till ”Patenterbarhet av Datorrelaterade uppfinningar”.

  / FreeSocket

 7. cypherix Says:

  Det Anders Nilsson sade ungefär va: ”Se min film på bio först, för den är så jävla kass, så du kommer varken vilja köpa den på DVD eller tanka ner den..”

  Det är DÄRFÖR som just hans film skadas så hemskt mycket av att komma ut på nätet först..

 8. Anonymous Says:

  Det går att argumentera för piratkopiering utan att ta till argumentetet om att man borde lägga kraft på att klara ut andra brott före (såsom krigsförbrytarna i det här fallet).

  Med detta argument erkänner man att piratkopieringen i själva verket är kriminell och legitimerar därmed meningsmotståndarnas åsikt. Detta trots att det egentliga syftet var att lyfta fram den, relativt sätt, oproportionerliga resursallokering som sker för ett brott med ringa eller obefintlig kriminell grad.

  De enda, riktiga och tunga argumenten för piratkopiering är de som rör tillgänglighet till kultur för alla, bekämpandet av de stora företagens patenthysteri samt strävan mot ny upphovsrättslagstiftning och nya former av upphovsrätt (CC etc.).

  Den enda vägen, genom vilken den här kampen kan vinnas, (alltså vinnandet av allmänhetens tycke/rättsmedvetande (om det nu räcker!?)) är den intellektuella och då med den gode Rasmus istället för urblåsta typer som Jens Nylander (sorry :) ) …

 9. Anonymous Says:

  Har alla glömt att man faktiskt betalar en ‘kassettskatt’ – och den ska komma att omfatta fler medier. Den skatten ska ju gå till att ersätta upphovsmännen, så de får ju faktiskt betalt. Riktigt hur fördelningen går till vet jag inte, men jag gissar att i Sverige är det svenska artister som tjänar på det, även om vi laddar ner t ex amerikanska artister.

  Olaf

 10. rasmus Says:

  Olaf – idén att legalisera fildelningen under någon slags utvidgad kassettersättning har diskuterats en hel del på Copyriot tidigare. Kolla under rubriken ”content flatrate” i denna sammanställning.

  Även om den diskussionen bör fortsätta, så ska systemet inte idealiseras. Pengarna kanaliseras ytterst skevt till främst skivbolag, arvingar och ett fåtal stora artister. Som alltid i upphovsrättssammanhang tas pengar från musiker som ännu inte slagit igenom och ges till de redan etablerade.

 11. Hyoushi Says:

  Tycker nog att Anders Nilsson borde skyllt lite på Orvar Säfström i Filmkrönikan också… När Den Tredje Vågen recenserades fick den en etta och Orvar sa, om jag inte missminner mig, att ”regissören har lyckats med att göra ännu sämre uppföljare till redan dåliga filmer”.

 12. Anonymous Says:

  Ja, jag kan väl redan säga att det har han redan gjort. På http://www.matshelge.com och deras forum skriver han medan han tittar på filmkrönikan vad han ser. Typ: det är Emma Gray på TV och jävlar, nu klippte de in Orvar. Ganska kul att läsa, rekommenderas.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: