Medverkar på CCC

16 december 2004

Jag har blivit inbjuden att i mellandagarna snacka på 21st Chaos Communication Congress, en klassisk europeisk hackerkonferens som avhandlar ”teknologi, samhälle och utopi”. På den DDR-funktionalistiska Berliner Congress Center vid Alexanderplatz, där även Wizards of OS hölls i somras, kommer det den 27–29 december att bli workshops om datasäkerhet, kryptografi, hårdvaruhacking och fildelning, men också seminarier ägnade att utveckla en ”kritisk-kreativ attityd till teknologi”. Fantasirikedomen i det preliminära programmet är stor. Arrangörer är Chaos Computer Club, som nu blivit smått institutionaliserade i Tyskland, skriver remissvar till regeringen och kampanjer för bojkott av musikindustrin.

Artikeln ”Content Flatrate” and the Social Democracy of the Digital Commons skrevs i somras som en utbyggd engelskspråkig sammanfattning på några inlägg från Copyriot. Det är på grund av den texten som jag bjudits in, för att i två timmar hålla låda tillsammans med Volker Grassmuck, sociolog vid Humboldt-Universität och en av männen bakom kampanjen för ”content flatrate” eller ”Kulturflatrate”. Jag ska stå för en kritik mot hyllandet av ”alternativa kompensationssystem”, medan Volker Grassmunck pläderar för idén, utifrån dessa huvudlinjer:

Current copyright law has only one answer to p2p filesharers: sue them. A much better model not only for users but for authors as well, is to permit what can‘t be prevented anyway, and in turn collect a flat levy on Internet access. Thus, the Content Flatrate achieves compensation for creators without control of users.

Att spela go på Chaos Communication Congress särskilda go-lounge låter annars lockande. Konferensen har även en weblog och en wiki.
Några Copyriot-läsare som hade tänkt dra till Berlin på CCC dagarna efter jul?

Tillägg 22/12: Även Erik Stattin skriver om CCC.

Annonser

One Response to “Medverkar på CCC”

  1. Anonymous Says:

    Grattis och lycka till! //Blenda


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: