Missledande rubrik, IDG!

14 december 2004

16 000 tyska piratkopierare riskerar fängelse

När den tyska polisen nyligen slog till mot en piratsajt, kom de över en lista med namn på 45 000 kunder. 16 000 av dessa riskerar nu åtal.

Rubriken är missledande. Att betala pengar för piratkopior är inte liktydigt med att piratkopiera. Däremot är det korkat (om man bor i vår del av världen, där tillgången till digitala reproduktionsmedel är god).

Idag sysslar var fjärde tysk aktivt med nedladdning av musik via P2P-nätverken. Det betyder drygt 20 miljoner!
Rubriken ger den mindre noggranna läsaren intrycket att det är 16 000 av dessa som hotas av fängelse, vilket påminner lite om hur Aftonbladet/IFPI gjorde vad de kunde för att ett harmlöst popupfönster skulle framstå som ett rättsligt hot mot 30 000 svenska fildelare.

Över huvud taget är det en propagandataktik från piratjägarnas lobbygrupper att försöka blanda ihop korten. Bondfångare som säljer kopierad mjukvara på CD-skivor ska framstå som samma sak som alla de miljoner som delar med sig av kultur på fildelningsnätverk. En stämning mot de förra ska enligt denna taktik helst framställas så att de senare får skrämselhicka. Och IDG:s rubriksättare går i fällan.

Annonser

One Response to “Missledande rubrik, IDG!”

  1. Anonymous Says:

    ett kort tag idag var rubriken ändrad till
    ”16 000 wareskunder hotas av fängelse eller böter” Google-cahceMen idag lyckas de igen: Piratkopierare i Stockholm dömd till fängelse Det är återigen tal om försäljning av programvaror.

    Vidare lyckas BSA’s representant koppla piratkopiering till bla barnpornografi och kontokortsbedrägerier. Det tycker jag är lite kul.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: