Nicotext plagierar Bikt.se

30 november 2004

Mästerkrängare från Knalleland” kallas de i Svensk Bokhandel, ”Två glada boråsgrabbar med en god idé och 17 böckerskriver Borås Tidning.
Förlaget Nicotext, bestående av Carl-Johan Gadd och Fredrik Colting som bägge är födda på slutet av 1970-talet, har på två år gett ut 17 lättsålda böcker. Deras lista över filmrepliker sålde 35 000 exemplar, och andra titlar är 600 otroligt onödiga fakta och Dagens muffin. Colting förklarar:

Det här är ingen litteratur. Det är mer en produkt. Vi skapar idén och återanvänder media.

Borås Tidning fortsätter berätta framgångssagan: ”nu rullar det på. Senast har folk biktat sig – skickat in en massa hemligheter som finns samlade i boken.”. SVENSKA FOLKETS HEMLIGHETER AVSLÖJADE! På förlagets hemsida och bokens baksida gör man reklam med fyra citat ur Bikten:
”min kompis vet inte om att jag är far till ett av hans barn.”
jag dödade min brors hamster.
”Jag är bara ihop med min kille för att han är rik.”
Jag brukar gå runt på stan i stringtrosor, BH och strumpbyxor, mestadels hela dagen, och jag är kille.
Två av ovanstående bikter är inlägg från Bikt.se som har plankats rakt av.
”Författarna” är anonyma och kan inte göra anspråk på några rättigheter. Urvalsprocessen har skett i två led – först av Bikt.se-administratörer som rensat bort den stora majoriteten ren dynga som kommer in och sedan av Carl-Johan Gadd och Fredrik Colting. De senare har kombinerat Bikt.se-materialet med texter hämtade från liknande sajter, och därmed hittat ett minst sagt kostnadseffektivt sätt att producera en säljande bok.

Hur det egentligen ser ur rent upphovsrättsligt är en annan femma. Det är inte omöjligt att ”mästerkrängarna från Knalleland” i en hypotetisk rättsprocess skulle dömas till att betala ersättning. Längst ner på Bikt.se står att materialet är copyleft – vilket egentligen betyder att den som bygger vidare på något, i sin tur måste tillämpa samma fria upphovsrättsliga villkor på sin produkt, och tillåta fri spridning av den.
Det gör inte Nicotext. I stället distribueras den som DRM-skyddad e-bok.

Nicotext har hittat en affärsidé som rör sig mellan en gråzon och det rena piratkopierandet eller plagiatet, om man betraktar saken ur det perspektiv som upphovsrättens fackmän tillämpar och som kulturindustrins advokatarméer gör till sitt när det passar. Men jag (som var med på ett hörn i startandet av Bikt.se för ett år sedan) tycker faktiskt att Nicotext förtjänar ett grattis för att det lyckas tjäna pengar genom smart plagiat – helt ärligt. Citaträtten bör utvidgas, inte inskränkas genom licensiering av varje nedklottrad rad. Vi är ju inte licensfundamentalister. Men Nicotext, vore det verkligen för mycket begärt att ange webbadressen www.bikt.se som hänvisning i boken?

One Response to “Nicotext plagierar Bikt.se”

  1. Annika Says:

    man kan ju skita i nicotext’s bok, och köpa ”hemligheter” av Maja Spasova istället.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: