Bibliotek förbjuds att låna ut nya skivor

20 november 2004

Danmarks konservativa kulturminister Brian Mikkelsen förbereder ett förslag på en ny lag, som ska förbjuda biblioteken att låna ut nya CD-skivor. En ”karensperiod” på några månader ska införas på nya album, om kulturministern får som han vill. Detta ska ”stimulera försäljningen och minska piratkopieringen” genom att hindra en från att låna skivorna och rippa låtarna till datorn.
Danmarks biblioteksförening protesterar mot förslaget. Dess ordförande Winnie Vitzansky säger till Politiken att det går emot bibliotekslagens intentioner. Även danska motsvarigheten till Kommunförbundet kritiserar förslaget, som de menar riskerar att hålla yngre människor borta från biblioteken.
Piratgruppen, även de intervjuade i Politiken, säger att bibliotekens uppgift är och bör fortsätta vara att säkra alla lika tillgång till information, och att digitalisering av böcker och musik därför bör ses som en fantastisk möjlighet att förverkliga detta. Piratgruppen formulerar även sin kritik i ett öppet brev till Brian Mikkelsen.

Varför biblioteken? Tror Danmarks regering att det är där som ”warezgrupperna slår till”? Att tro att musik som finns i handeln ska kunna hållas borta från fildelningsnätverken genom restriktioner på bibliotekens utlåning av musik är märkligt. Erfarenheten från filmindustrin visar ju tvärtom att inte ens metalldetektorer på förhandsvisningar lyckas hålla icke releasade filmer borta från P2P-nätverken.

Annonser

One Response to “Bibliotek förbjuds att låna ut nya skivor”

  1. Anonymous Says:

    Releasegrupper blir nuke:ade om de rippar material som vem som helst kan få tag på, t.ex. från biblioteket.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: