Protest mot danska STIM-motsvarigheten

15 november 2004

Febril aktivitet råder kring danska Piratgruppen (syster till svenska Piratbyrån.
Med gitarristen Benjamin Teglbjærg i spetsen har några därifrån startat en namninsamling bland musiker som är medlemmar i Koda (danska motsvarigheten till Stim) men protesterar mot organisationens stöd till Antipiratgruppen. Antipiratgruppen har gjort sig känd för stämningar mot fildelare med skadeståndskrav upp till en halv miljon danska kronor, och juridiskt tveksamma hotbrev, vilket Piratgruppen tidigare riktat strålkastarna mot.
Musikernas namninsamling uppmärksammas i Politiken, där Koda säger att man inte har några planer på att sluta stödja antipiraterna.

Själv är jag, i egenskap av rättighetsinnehavare till musik, ansluten till Stim. Varje gång deras elände till tidskrift trillar ner blir jag lika förbannad: jurister, jurister och åter jurister (och någon gång Benny Andersson) förklarar hur viktigt det är för musiklivet att stärka upphovsrätten på varje punkt och jaga pirater hårdare. Stim, Koda, Gema, Ascap och de andra institutionerna som skapades för att administrera fördelning av upphovsrättspengar har påtagit sig en roll som korsfarare i en fråga där de sannerligen inte har något mandat från alla musiker (men däremot säkert från de förlag och bolag vilka tar emot en stor del av pengarna). Men med det Sovjet-artade musikmonopol som råder idag, finns egentligen inte alternativet att stå utanför.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: