”Icke-kommersiellt”, vad betyder det egentligen? III

9 september 2004

Begreppet ”icke-kommersiellt” börjar bli föremål för en ganska spännande undersökning här på Copyriot (något som framöver kan komma att resultera i en längre text på engelska). Det började med en kritisk diskussion av vissa Creative Commons-licenser, fortsatte med en ontologisk och idéhistorisk djupdykning, och idag har turen kommit till Storstockholms lokaltrafik, SL.

Styrelseordförande i SL är Anna Berger-Kettner (s), som även är ordförande i de kristna sossarnas Broderskapsrörelsen och profilerad som ”vänstersosse”. Hon stödjer helhjärtat SL:s nya hårda strategi att med alla medel försöka knäcka organisationen Planka.nu och få dess hemsida stängd. Men det intressanta i sammanhanget är hur hon väljer att rättfärdiga det, när hon intervjuas i veckans Arbetaren.

SL menar att innehållet på Planka.nu är illegalt, men i stället för att gå genom rättsväsendet säger man sig på egen hand ha inlett påtryckningar mot det företag som tillhandahåller serverutrymmet. På liknande vis har SL redan lyckats stänga Planka.nu:s SMS-tjänst, vilken tillhandahölls av Yo.se, och man försöker även få postgirokontot avslutat.

När ett företag på egen hand försöker stänga kritikers hemsidor, väcks naturligtvis frågor om yttrandefrihet. Fast tydligen inte för Anna Berger-Kettner, som på häpnadsväckande vis plockar fram och använder den urgamla vänsterdistinktionen mellan kommersiellt och icke-kommersiellt:

– Vi ifrågasätter inte människors rätt att uttrycka sin åsikt, säger Anna Berger-Kettner (s).
– Vad det handlar om, tycker jag, är att det är oetiskt när kommersiella intressen tjänar pengar på något som inte är lagligt
Hon förklarar i princip för Arbetaren att yttrandefriheten inte gäller när ”kommersiella intressen” eller ”starka kapitalintressen” har ett finger med i spelet. Om ett budskap står på ett flygblad är det en sak – men används SMS eller www är det något helt annat, eftersom ett företag då måste fungera som mellanhand. Då är vinstdrivande ”kapitalintressen” med i spelet, vilket tydligen upphäver det fria ordet i de digitala sammanhangen – i varje fall enligt världsbilden hos en av vårt lands främsta socialdemokratiska politiker. Faktum är att Anna Berger-Kettner inte ens vill erkänna att yttrandefrihet har med saken att göra:
Hur ska en politisk organisation kunna uttrycka sig via internet utan att på något sätt befatta sig med kommersiella intressen i form av internetleverantörer, menar du?
– Nu ställer du en väldigt vinklad fråga, svarar Anna-Berger Kettner upprört.
Därefter säger hon att hon inte har tid längre och slänger på luren.

Vad vi tidigare har kallat för det neurotiska uppdelandet av världen i två motsatser (en politisk och en ekonomisk sfär) tar sig ständigt nya former, trots att ”postmoderniteten, eller alltings kommersialisering, gör det omöjligt att längre tala om utsida och insida”. Här ser vi att talet om en ”icke-kommersiell” sfär inte bara kan tjäna som ett defensivt (och dödsdömt) försvar för traditionella folkrörelser gentemot kapitalet, utan lika gärna kan bemäktigas av de krafter som vill krympa utrymmet för systemkritiska rörelser – och på köpet klä sina argument i chict antikapitalistisk skrud.

Tidigare inlägg om det ”icke-kommersiella”:

(Klumpiga och hårresande uttalanden från SL-ledningen har det sannerligen inte rådit brist på under senaste veckan. VD Lennart Jangälv har på klassiskt Der Stürmer-manér jämfört plankare med ohyra. Detta ligger dock utanför ämnet här, läs istället mer i Arbetarens artikel.)

Slutligen meddelas det att Planka.nu får sin serverplats gratis. De oetiska kapitalisterna tjänar alltså inte ett öre. Vad ska Anna Berger-Kettner komma upp med härnäst?

Annonser

7 Responses to “”Icke-kommersiellt”, vad betyder det egentligen? III”

 1. Anonymous Says:

  Fast en riktigt icke-kommersiell organisation har förstås inga flygblad heller eftersom det rimligtsvis måste vara kapitalistiska intressen i form av tryckerier eller tillverkare av kopiatorer inblandade.

  Fst jag skulle vilja kommentera det här med SMS-tjänsten – visserligen stängdes den ner men den hade inte fungerat som den skulle och hade därför inte använts på månader. Det gör inte SLs tilltag mindre tveksamma – men det påverkar knappast plankningssituationen i Sthlm.

 2. 2097 Says:

  Det här kanske är pyttelite OT, men jag har inte Rasmus epostadress (rsms, du kan gärna eposta mig).

  Snälla Rasmus, kan du inte kommentera/kladda lite på Tunnelbaneteori? Den är så missförstådd.

 3. Anonymous Says:

  Eller så kan man tillverka sin egen tryckapparat, inte så svårt om man tänker efter;-)

 4. Anonymous Says:

  ”De som stjäl resor stjäl från dessa grupper!”

  Jag tycker att vissa personer använder begreppet stöld lite väl frikostigt. När man inte talar om fysiska objekt är det ofta väldigt tveksamt att använda det ordet tycker jag.

  blenda@handgranat.org

 5. Anonymous Says:

  Blenda: Hört talats om stöld av inkomst? Om man hindrar någon från att tjäna pengar på sina tjänster genom att utnyttja dem gratis skulle jag iaf räkna det som stöld. Och nej, Lessig har inte allt klart för sig.

 6. Anonymous Says:

  Stöld av inkomst är väl samma sak som konkurrens?

 7. Anonymous Says:

  Stoppar man huvudet i sanden så visst…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: