Nolltaxa.nu kalkylerar bort vissa

31 augusti 2004

Tänk dig att du bor i Stockholm, du är student med 6500 kronor i studiemedel och du betalar noll kronor i månad för tunnelbanan (du hör nämligen till de 10-20 % som åker utan giltigt färdbevis).
Du går in på Nolltaxa.nu, klickar på Nolltaxekalkylatorn och fyller i de rätta siffrorna. Svar: Du förlorar 91 kronor per månad och ”tillhör därmed den rika minoritet som faktiskt förlorar på den reform vi vill genomföra”. Japp, så säger faktiskt Ung Vänster Storstockholms nya kampanjsajt.

Syftet med kalkylatorn är utmärkt: Att upplysa om hur en stor majoritet skulle vinna och en liten minoritet förlora ekonomiskt på skattefinansierad kollektivtrafik. Men kalkylerna talar sitt eget språk.
Att Ung Vänster inte tror ”på plankning som politisk handling” är väl en sak, men att retuschera bort den betydande grupp låginkomsttagare i Stockholm som inte snällt betalar för sig, det är något annat. Tjuvåkning får inte plats i analysen och nämns knappt (vilket är märkligt med tanke på den hets mot plankare som SL har inlett). Alldeles uppenbart är ju att Nolltaxa.nu är en respons på Planka.nu, som har fått kraftigt ökat genomslag i media senaste året. Om det inte vore för att Planka.nu efter ett antal år faktiskt har lyckats med att lyfta kravet på gratis kollektivtrafik skulle ju inte Ung Vänster driva sin kampanj.
Vad de har för egen strategi för nolltaxa är oklart (moderpartiet Vänsterpartiet driver knappast frågan på parlamentarisk väg) – klickar man på ”agera” så ”kommer det snart gå att göra olika spexiga saker, skicka vykort, ladda ner kampanjmaterial eller gå med i Ung Vänster”.

Annonser

11 Responses to “Nolltaxa.nu kalkylerar bort vissa”

 1. Anonymous Says:

  Om jag tjänar 100kr i taxerad inkomst och väljer att planka, så förlorar jag – enligt ung vänster – 1,4kr/månad. Det är ganska mkt pengar med en så begränsad inkomst..

 2. Anonymous Says:

  Nolltaxa är ju ett sätt att tvinga plankarna att betala för sig, så det är klart att dom förlorar på det. Visst att dom kunde skrivit ”du tillhör den plankande minoritet…” istället för ”rika” men siffrorna är ändå samma.

 3. Anonymous Says:

  Äh, studenter betalar väl inte skatt på studiemedlen? Dessutom undrar jag hur ”spexigt” det egentligen är att vara med i UV…

 4. Anonymous Says:

  Det står faktiskt ”taxerad inkomst”, dvs om man får studiemedel ska man skriva 0 kr… så som plankande student vinner/förlorar man 0 kr.

 5. Anonymous Says:

  får inte studenter 6900 spänn i månaden?

 6. Anonymous Says:

  Vad fan spelar det för roll om det är en student? Låt oss säga att det var en deltidsarbetande ungdom med 6000 i taxerad månadsinkomst – skillnaden i sammanhanget är försumbar.

 7. Anonymous Says:

  Er uträkning bygger å andra sidan på att man alltid klarar att planka, även när man måste ta bussen, att man aldrig någonsin får böter, och att man inte betalar till planka.nu:s bötesfond.

 8. rasmus Says:

  ”er uträkning”?
  Här har minsann inte publicerats någon uträkning. Bara ett hypotetiskt exempel för att illustrera hur Ung Vänster systematiskt ignorerar fenomenet plankning i sin kollektivtrafikkampanj (emedan plankningen är något av ett huvudtema för övriga aktörer på olika sidor av debatten om Stockholms kollektivtrafik).

 9. Anonymous Says:

  Intressant att se att det ännu idag finns folk som tror att något är gratis bara för att avgift inte tas ut! Antingen är man korkad eller också vill man inte inse att någon alltid måste betala, om inte annat med höjd skatt!
  Men om man föredrar att staten tar all inkomst och pytsar tillbaks lite allteftersom är man antingen en övervintrad ”äkta” socialist eller en komplett galning! Valet av alternativ överlåter jag gärna till läsaren av dessa rader!/Mr.Porta

 10. Anonymous Says:

  Är det inte lika bra att införa nolltaxa på allt? Vi har ju redan förstått att Rasmus inte vill betala för film, musik, böcker etc.
  Att kollektivtrafiken ska vara ”gratis” då kan man ju förstå…
  Hyran tycker jag är jobbigt att betala – bort med den.
  Mat, jag lägger 1500 spänn på Dagens rätt varje månad. Onödigt. Nolltaxa där också. sen lägger jag väl lika mycket på ICA….usch.
  Taxi? Räknas det som kollektivtrafik (förutom hos MPs riksdagsgrupp)?
  Det är ju gott att ta ett par öl på krogen! Mänsklig rättighet – nolltaxa NU!
  TV? Telefon? Bredband givetvis….tror t.o.m Piratbyrån har förespråkat gratis Bredband till alla.

  Ja, va fan…gör hela livet ”Gratis”…nolltaxa i livet – det vore nåt. Ok, jag skulle inte få en krona kvar av min lön – men vad gör det – allt är ju fritt!
  Men man kan ju inte bara plocka allt man behöver – då blir det kaos. I Nordkorea får man fylla i blanketter för att få en tandborste! Det vore nåt. mmmm….nordkorea.

  *suck*
  /Daniel.

 11. Anonymous Says:

  Ja, va fan…ta betalt för hela livet…månadskort för att få andas och gå på trottoaren – det vore nåt. Så mycket arbetstillfällen för vakter och kontrollanter och jurister vi kunde skapa!
  Men man kan ju inte bara plocka allt man behöver – då blir det kaos. I Nordkorea får man fylla i blanketter för att få en tandborste! Det vore nåt. mmmm….nordkorea.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: