Etnopluralism: Den nya rasismen

4 juni 2004

Rasistiska rörelser kan idag motivera massutvisningar med ”alla folks lika värde” och etnisk rensning med tal om fred, anti-imperialism och ”etnisk mångfald”. Man lånar friskt från såväl miljöaktivister som liberaler, från zapatisterna såväl som från Järngardet – och det handlar om mer än blott retoriska rökridåer. I en essä i veckans nummer av Arbetaren skriver jag om den nya form av rasistisk ideologi som kan benämnas etnopluralism. Där hävdas också att gängse definitioner av begreppet ”rasism” är otillräckliga då de oftast inte täcker de nya former av rasism som kanske skulle kunna karaktäriseras som ”postmoderna”. Texten bygger på en, teoretiskt och empiriskt ganska omfattande, C-uppsats om etnopluralismen (PDF, 213 KB).

Annonser

3 Responses to “Etnopluralism: Den nya rasismen”


 1. Hej Rasmus!

  En mycket intressant C-uppsats och artikel (jag läste mycket av C-uppsatsen, dock inte hela). Jag håller med dig i att den gamla definitionen av rasism inte är tillräcklig. När man hamnar i diskussion med främlingsfientliga eller rasistiska personer så vägrar de ofta att erkänna att de är främlingsfientliga eller rasister.

  Jag ville också påpeka en liten sak. I artikeln i arbetaren står det att ND har mandat i två kommuner och att de är Södertälje och Huddinge. Jag vet inte om du skrivit samma i C-uppsatsen. Hur som helst så är det väl Södertälje och Haninge. Jag själv bor i Haninge och får tyvärr stå ut med att dessa idioter från ND sprider sitt hat här i kommunen. Det enda positiva är att de övriga partierna helt vägrar att ha något att göra med ND oavsett vad de säger eller gör, att de andra partierna hellre förlorar omröstningar än att samarbetar med ND skall de ha cred för.

 2. Anonymous Says:

  Efter läst din C-uppsats är jag nu övertygad om etnopluralismens förträfflighet.

  Tack.


 3. I like this web site very much, Its a very nice spot to read and receive information.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: